-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baravykai: kuo ypatingi ir kaip ruošti

Baravykai ne tik nuostabiai gražūs grybai, viliojantys savo rudomis kepurėmis. Kaip ir rudmėsės, jie – vieni vertingiausių grybų, nes juose yra visų organizmui reikalingų aminorūgščių, beta karoteno, D, PP ir B grupės vitaminų.
Temos: 2 Receptai Grybai

Kokių naudingų medžiagų turi?

Juose taip pat gausu vario, fosforo, cinko, seleno ir kt. Beje, baravykuose ypač daug lecitino, kuris mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Pasak dietologų, džiovintuose baravykuose baltymų yra daugiau nei jautienoje (100 g džiovintų grybų yra 34,6 g baltymų, o tokiame pat kiekyje jautienos – 20,4 g). 100 g baravykų – apie 28 kcal (džiovintuose – daugiau).

Baravykuose ypač daug lecitino, kuris mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Baravykai kuo puikiausiai auga pušynuose, eglynuose iki pat gilaus rudens, tačiau ar gali būti kas skanesnio už šviežius grybus? Tik sausas rugpjūtis šįmet labai sukliudė gausiam baravykų derliui...

Tiesa, kaip pataria specialistai, grybai vertinami prieštaringai, sunkiau virškinami, todėl klastingas duetas – grybai ir alkoholis gali jums net labai pakenkti ir sutrikdyti kepenų darbą. Taigi, verčiau skanaukite su daržovėmis, bulvėmis, salotomis, sriubomis ar troškiniais.

Kaip ruošti?

Valgyti galima virtus, keptus, džiovintus, marinuotus, sūdytus, siūloma baravykus ir užšaldyti. Itin skanu pakepinti su sviestu, grietine, svogūnais, morkomis bei skanauti su šviežiomis bulvėmis, įvairiomis košėmis.

Šviežius baravykus patartina virti 35–40 minučių (svarbiausia žinoti, kad išvirę grybai turi nusėsti ant dugno, taip pat patartina grybus virti kelis kartus); džiovintus mirkyti keletą valandų šaltame vandenyje prieš ruošiant įvairius patiekalus.

Bendras paruošimas: grybus nuvalykite, nuplaukite, supjaustykite. Dukart perplaukite pasūdytu vandeniu. Virti galite tiesiog pasūdytame vandenyje arba pridėti mėgstamų prieskonių: citrinos rūgšties, lauro lapų, cinamono, gvazdikėlių, kvapiųjų pipirų. Virdami nepamirškite nuo grybų nuimti susidariusios putos. Po to grybai tinkami konservuoti ir marinuoti.

Taip pat skaitykite: Testas. Ar pažįstate grybus?

Kaip sūdyti: baravykus nuvalykite, nuplaukite ir pavirkite 30–40 minučių. Nukoškite, kad nutekėtų vanduo. Tuomet virkite pasūdytame vandenyje antrą kartą su prieskoniais, kol nusileis ant dugno. Sudėkite į stiklainius ir užpilkite sūrymu (1 l vandens reikia 2 valg. š. druskos). Dėl skonio pridėkite juodųjų serbentų lapų, pipirų žirnelių, kitų mėgstamų prieskonių. Sūdytus grybus laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Sūdyti baravykai
Receptas: Sūdyti baravykai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 115
Receptas
Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (baravykai)
Druska: 2.00 valg. š. (1 litrui vandens)
Laurų lapai: 20.00 g
Pipirai: 8.00 vnt. (kvapnieji)
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite ir virkite 30-40 minučių, nukoškite.
  2. Po to virkite antrą kartą pasūdytame vandenyje su prieskoniais 30 minučių ir vėliau dėkite į stiklainius bei užpilkite sūrymu, kuriame virė. Stiklainius užsukite ir apverskite.
Suskleisti
Marinuoti baravykai
Receptas: Marinuoti baravykai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 148
Receptas
Ingredientai
Grybai: 1500.00 g (baravykai)
Vanduo: 1.00 l
Druska: 50.00 g
Cukrus: 80.00 g
Actas: 100.00 g
Pipirai: 6.00 vnt. (žirmeliai)
Krapai: 20.00 g
Kaip gaminti
  1. Grybus nuplaukite, nuvalykite ir virkite 15-20 minučių pasūdytame vandenyje.
  2. Po virimo palikite grybus nuvarvėti ir apdžiūti, kol gaminsite marinatą.
  3. Suberkite į vandenį druską, cukrų, pipirus, krapus ir užvirinkite. Tada supilkite actą ir gautame marinate virkite grybus, kol jie nusileis ant dugno.
  4. Viską supilstykite į stiklainius, užsukite ir apverskite.
Suskleisti
Konservuotos baravykų salotos
Receptas: Konservuotos baravykų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 16
Receptas
Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (baravykai)
Morkos: 1.00 kg
Pomidorai: 1.00 kg
Krapai: 100.00 g
Actas: 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - maltų)
Laurų lapai: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 kg
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite, nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje.
  2. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, svogūnus – žiedais, morkas sutarkuokite.
  3. Daržoves sumaišykite su druska, užpilkite kelis šaukštus aliejus ir troškinkite ant nedidelės ugnies. Po kiek laiko supilkite actą, smulkiai pjaustytus krapus ir dar patroškinkite 10 minučių.
  4. Daržoves sumaišykite su grybais ir sudėkite į stiklainius. Laikykite šaltai.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius