Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ekspertų patarimai, kaip išsirinkti geriausią keptuvę

Kiek namuose turite keptuvių? O kaip dažnai jas keičiate? Anksčiau keptuvės buvo beveik amžinos ir perduodamos iš kartos į kartą, mat buvo arba iš ketaus, arba plieninės. Šiandien viskas kitaip: nuo didžiulio pasirinkimo sukasi galva, tačiau dažnai kenčia piniginė, nes kiekviena keptuvė reikalauja skirtingos priežiūros.

Ar šiais laikais galima nusipirkti universalią keptuvę, tinkančią ir blynams kepti, ir vištienai troškinti? O gal geriau turėti kelias keptuves skirtingiems patiekalams? Pabandysime išsiaiškinti, kuo gi skiriasi šie įrankiai ir kokie geriausiai patenkintų mūsų virtuvinius poreikius.

Viryklės tipas

Pirmas dalykas, į kurį reiktų atsižvelgti renkantis keptuvę, tai jūsų turimos viryklės tipas. Jeigu turite dujinę plytelę, didelio skirtumo, kokio dydžio keptuvė ir iš ko ji pagaminta, nėra. Ugnis įkaitins bet kokio paviršiaus dugną, o dydį renkamės tiesiog pagal šeimos narių skaičių.

Indukcinėms kaitlentėms dažniausiai rekomenduojamos specialios keptuvės su daugiasluoksniu storu dugnu. Tačiau jos nėra labai patvarios, nes gana greitai pažeidžiamas nepridegantis sluoksnis ir jas reikia dažnai keisti. Šioms kaitlentėms gali tikti ir ketaus arba nerūdijančio plieninės keptuvės, tai paprastai būna nurodyta informaciniuose lapeliuose.

123RF.com nuotr./Keptuvė
123RF.com nuotr./Keptuvė

Koks metalas geriausias?

Nuo metalo tipo ar jų kombinacijos priklauso keptuvės efektyvumas: kaip greitai ji įkais ir atvės, ar bus galima greitai reguliuoti temperatūrą gaminant maistą. Šiuo metu keptuvės gaminamos iš aliuminio, nerūdijančio plieno, ketaus ir vario.

Ketaus keptuvės yra yra stiprios, tvirtos ir ilgaamžės, tad jos gali būti naudojamos ne vieną dešimtmetį. Jos sunkios, kaista lėtai, bet iki bet kokios temperatūros, kurią išlaiko ilgai ir lėtai atvėsta. Tokiose keptuvėse patogu troškinti paukščius, žvėrieną, daržoves, gaminti įvairius troškinius. Ketaus paviršius nebijo metalinių šepečių ir jam nereikia specialių silikoninių mentelių. Ketaus keptuvei reikalinga minimali priežiūra: reikia tiesiog gerai ją nuplauti karštu vandeniu ir nusausinti. Kepant ant jos paviršiaus susidaro riebi plėvelė, kuri neleidžia degti maistui, tad jos nereikia stengtis pašalinti.

Iš aliuminio pagamintos keptuvės kaista greitai ir tolygiai, taip pat pakankamai greitai ataušta. Vienas iš aliumininių keptuvių pliusų – jos labai lengvos. Tačiau čia visi privalumai ir baigiasi. Aliuminis reaguoja su rūgštimis, suteikdamas maistui metalo prieskonį. Negana to, paviršius lengvai braižosi ir deformuojasi.

Aliumininių keptuvių negalima naudoti indukcinėms plytelėms. Gamintojai dėl šios priežasties derina aliuminį su nerūdijančiu plienu, kurdami keptuves su keliasluoksniu dugnu, o kartais ir sienelėmis. Tokiose keptuvėse aliuminis yra dedamas tarp nerūdijančio plieno sluoksnių ir taip galima išnaudoti jo gerąsias šilumos pralaidumo savybes, nepakenkiant maisto skoniui ir kokybei.

Gryno nerūdijančio plieno keptuvių galima rasti, tačiau vertėtų atminti, kad plienas nėra geras šilumos laidininkas ir tokios keptuvės kaista nelabai tolygiai.

Varines keptuves drąsiai galima vadinti virtuvės šefo pasididžiavimu. Jos gana brangios, tačiau labai patogios ir išvaizdžios. Netinkamai naudojamos varinės keptuvės dažnai deformuojasi.

Todėl varis yra derinamas su nerūdijančiu plienu, kuris suteikia keptuvei tvirtumo ir patvarumo. Jei norite įsigyti varinę keptuvę, kuri šiaip nėra tinkama indukcinėms viryklėms, turime gerą žinią. Šiandien jau parduodami specialūs metaliniai diskai, kuriais naudodamiesi galite gaminti maistą ant indukcinės kaitlentės tiek aliuminio, tiek vario keptuvėse ir puoduose.

Kalbant apie nepridegančius paviršius, dauguma aliumininių ir mišrių metalų lydinių keptuvių juo yra padengiama. Tačiau pastaruoju metu tokiomis keptuvėmis žavimasi vis mažiau, nes paaiškėjo, kad įkaitęs iki 200°С teflonas ima degti, išskirdamas nuodingas medžiagas.

Tefloninė danga nesunkiai pažeidžiama gaminimo metu naudojant aštresnius įrankius, plaunant šiurkščiomis kempinėlėmis ar staiga pakeitus joje temperatūrą. Pažeidus dangą, teflono dalelės gali jūsų lėkštėje ir patekti į organizmą, sukeldamos rimtą pavojų sveikatai.

Keptuvės su keramine danga taip pat nėra ilgaamžės ir nepasižymi mažomis kainomis.

123RF.com nuotr./Keptuvė
123RF.com nuotr./Keptuvė

Ką gaminsite?

Idealiu atveju virtuvėje turėtų būti kelios skirtingo dydžio ir paskirties keptuvės, kad ryte, norint išsikepti kelis kiaušinius, nereiktų kaisti vienintelės didžiulės keptuvės. Kalbant apie kiaušinienę, jos mėgėjams patariama turėti lengvą nepridegančią mažesnę keptuvę, kurią galėtumėt keisti kas kelerius metus.

Troškinimui ir kepimui skirta keptuvė turėtų būti didelė, storu dugnu, aukštomis sienelėmis, su dangčiu ir patogia rankena.

Azijietiškos virtuvės gerbėjams būtina adaptuota šiuolaikinėms kaitlentėms „wok“ keptuvė, kurioje galima greitai apkepinti mėsą, jūros gėrybes ir daržoves.

Blynų mėgėjams vertėtų įsigyti plokščią vidutinio dydžio keptuvę beveik be kraštelių, kurioje labai patogu vartyti kepinius.

Dievinantys kepsnius virtuvėje neapsieis be specialios keptuvės – grilio. Tai sunkios kvadratinės formos nepridegančios keptuvės su specialiai grublėtu vidiniu paviršiumi. Šiose keptuvėse galima paruošti puikius mėsos kepsnius, žuvies filė ir daržoves.

123RF.com nuotr./Keptuvė
123RF.com nuotr./Keptuvė

Dar keli patarimai

Prieš keliaudami į parduotuvę, pagalvokite, kiek ir kokių keptuvių jums reikia. Nepirkite spontaniškai tiesiog gražaus rinkinio. Neapsiriksite, pasirinkę patį geriausią daiktą iš tų, ką galite sau leisti. Kokybė gaminant maistą labai svarbu, nes apsaugo nuo nemalonių netikėtumų ir garantuoja gerą nuotaiką. O su meile gamintas maistas, visi juk žinome – yra daug skanesnis!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius