Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kai kvepia Tailandu: populiariausi šios virtuvės gardumynai

Tik pagalvojus apie Tailandą iš karto užuodi citrinžolę, šviežią kalendrą, žaliosios citrinos lapus. Nosį kutena galybė prieskonių. Skirtingi skoniai maišosi gomuryje kurdami netikėtą skonių harmoniją.
Urtė
Urtė Mikelevičiūtė / Partnerio nuotr.

Žuvies padažas, galangalas, česnakai, žemės riešutai, grybai – tarpusavyje tokie skirtingi ingredientai, bet kartu neatsiejami nuo Tailando virtuvės. Ši šalis apsuka galvą. Gatvės kvepia taip aštriai ir įsimintinai.

Skirtingi skoniai kuria balansą

Čia „Michelin“ žvaigždės keliauja tiesiai į maisto turgus. Galybė vienodų, bet kartu ir skirtingų prekystalių, kurie nukloti tailandietiškais valgiais. Kepti makaronai ir karis čia – vizitinė kortelė. Jų gali rasti ant kiekvieno kampo – skirtingų variacijų, su skirtingais ingredientais ir savomis paslaptimis. Vaikštant gatvėmis sukasi galva nuo jų galybės, atrodo, tai įsigėrę netgi į grindinį.

Tailando virtuvės transliuoja balansą. Tikslas – vienu metu suderinti tai, kas saldu, rūgštu, kartu ir aštru.

Turbūt esate girdėję apie „Jasmine“ rūšies ryžius? Jie – neatskiriama Tailando virtuvės sudedamoji dalis. Žinoma, svarbiausi čia – padažai! Dažnai pasitaikanti patiekalų ruošimo technika – „Stir fry“. Ingredientai labai greitai kepami ant specialios keptuvės su daug aliejaus juos maišant.

Neriam gilyn ir keliaujam po skonius! Tik labai svarbu suprasti, jog Tailando ar bet kuri kita egzotinė virtuvė (egzotinė mums, lietuviams ir europiečiams) yra adaptuota ir pritaikyta mūsų skoniui.

Partnerio nuotr./Blue Lotus
Partnerio nuotr./Blue Lotus

Sriubas pamėgo visas pasaulis

„Tom Yum“ – bene labiausiai Tailando virtuvę reprezentuojanti sriuba. „Tom“ reiškia virimo procesą, o „Yum“ atspindi aštriai rūgščias salotas.

Dažniausiai ji ruošiama su krevetėmis, tokia vadinama „Tom Yum Goong“. Mat „goong“ vietos kalba reiškia krevetę. Šiai sriubai būdingi aštrūs, rūgštūs skoniai, su kvapniais prieskoniais bei žolelėmis.

Manau, kad šios sriubos daugiau pristatinėti ir nereikia – kiekvienas mylintis Tailando virtuvę ją dievina.

Tom Yum Pla“ – sriuba su žuvimi

Tom Yum Taleh“ – sriuba su jūros gėrybių miksu.

„Tom Kha Gai“ (arba „Tom yum Gai“) – pikantiška sriuba su kokosų pienu. Joje naudojama galango šaknis, dar žinoma kaip tailandietiškas imbieras. Tačiau ji turi visai kitokį skonį nei mums pažįstamas imbieras. Ši sriuba ruošiama su vištiena. Nors anksčiau, XIX a. pab., šis patiekalas buvo vištiena ar antiena kokosų sultinyje, bet pats sultinys pasirodė toks geras, kad virto sriuba su daugiau papildomų ingredientų.

„Guay Teow“ – makaronų sriuba, daroma iš mėsos sultinio. Jis čia svarbiausias dalykas, nuo jo priklauso pagrindinis skonis. Gatvės pardavėjai interpretuoja ir deda skirtingas mėsas bei daržoves. Sriubai būtini ingredientai – čili pipiras, žaliosios citrinos sultys, žuvies padažas ir cukrus.

Partnerio nuotr./Tailando skoniai
Partnerio nuotr./Tailando skoniai

Patys populiariausi šios virtuvės žodyne – „Wok’ai“

Mes esame pratę rinktis iš gausybės „Wok keptuvėje“ ruoštų patiekalų pasiūlymų, tačiau visų jų karaliumi skelbiamas „Pad Thai wok“. Pats pavadinimas kilęs dėl indo, kuriame ruošiamas patiekalas.

Tai populiariausias ne tik gatvės, bet ir restoranų patiekalas. Tailandietišku stiliumi kepinti makaronai su ingredientais, kuriuos pasirenka pats virėjas.
Gali būti įvairi mėsa, krevetės, kalmarai ar tofu, daržovės, žemės riešutai, sojų pupelių daigai, česnakas, o svarbiausia čia – padažas. Tradicinis „Pad Thai“ padažas gaminamas iš žuvies padažo, acto, cukraus ir tamarindų pastos.

Karis

Partnerio nuotr./Indiškas vištienos karis Tikka Masala
Partnerio nuotr./Indiškas vištienos karis Tikka Masala

Sulig šiuo žodžiu atsiveria spalvų pasaulis. Žalias, geltonas, raudonas – kiekvienas turi savo unikalų skonį ir prieskonių miksą.

Pasukus bet kur, rasi „Thai Curry“ visur! O nosis nuves jus ten, kur skaniausia.

„Gaeng Keow Wan Gai“ – žaliasis karis. Šio kario pavadinimas kilęs nuo žaliųjų čili pipirų. Tipiškai serviruojamas su daug ryžių, beveik sriubos konsistencijoje. Ryžiai skęsta kokosų piene su žaliomis pupelėmis, vištiena, žaliąja citrina, žuvies padažu ir, žinoma, baziliku.

„Gaeng Daeng“ – raudonas karis: daug aštresnis nei žaliasis. Šis patiekalas turi labai daug skirtingų variantų. Šiam kariui naudojama raudonoji kario pasta, gaminama iš raudonųjų čili pipirų.

„Kaeng Kari Kai“ – geltonasis karis. Šiame patiekale aitriosios paprikos paprastai yra mažiau nei kituose kariuose. Naudojama geltonoji kario pasta, kurios pagrindinis spalvos ingredientas yra ciberžolė. Visi kiti ingredientai – laisva interpretacija.

Salotos

Saldžiai aštrus padažas, žuvies padažas, stikliniai makaronai, mėsa, kalendra, sojų pupelių daigai – tai viskas, ko reikia puikioms tailandietiškoms salotoms. Tik nepamirškite traškių riešutukų.

Pačios populiariausios salotos yra „Som Tam“ – žaliosios papajų salotos. Šios salotos kilusios iš Šiaurės rytinės Tailando dalies. Jos gaminamos iš susmulkintos neprinokusios papajos. Ši sumaišoma su pomidorais, česnaku, riešutais, čili pipirais, krevetėmis, žuvies padažu, žaliosios citrinos sultimis, tamarindais ir palmių cukrumi.

„Yum Nua“ – tailandietiškos jautienos salotos: aštrios jautienos salotos, neatsiejamos nuo čili drožlių, žuvies padažo, ryžių, vyšninių pomidoriukų, agurkų, šalotų bei česnakų. Visa tai puikiai įkūnija gaivius Tailando skonius.

„Larb“, arba pikantiškos jautienos salotos – patiekalas, dažnai atrodantis kaip nedidelė betvarkė lėkštėje, bet užtat skoniu atperkantis viską. Jos susideda iš žaliosios citrinos sulčių, čili dribsnių, žuvies padažo, kiaulienos faršo ir krūvos žolelių. Geriausias būdas jas valgyti – tiesiog rankomis! Masė patiekiama ant salotos lapo. Susisuki ir kandi.

„Rolls’ai“ – madingieji suktinukai

Partnerio nuotr./Summer Rolls
Partnerio nuotr./Summer Rolls

Jie yra vienas populiariausių Tailando virtuvės užkandžių.

„Summer Rolls“ – krevetės arba vištiena, mėta, kalendra, stikliniai makaronai, morkos, salotos lapas ir agurkai. Viskas susukta į ryžių popierių. Su jais galima prisigalvoti galybę variacijų. Nebijokite tokių žolelių kaip mėta – ji čia dera idealiai. Labai skanu suktinukus mirkyti į riešutų sviestą ar žuvies padažą.

„Spring Rolls“ – suktinukai, susukti į tešlos lakštus. Viduje įdaryti daržovių, stiklinių makaronų, maltos mėsytės įdaru, skrudinti aliejuje. Ingredientų variacijų – galybė. Dera mirkyti į salstelėjusį čilį padažą.

„Tailandietiški desertai“

„Sticky Mango Rice“ – tradicinis ir populiariausias tailandietiškas desertas, nepaliekantis abejingų. Jis ruošiamas iš vos kelių ingredientų: lipnūs saldūs ryžiai, šviežias mangas, kokosų pienas ir truputis meilės. Derinys skamba įdomiai, tačiau tailandiečiai jį apibūdina kaip vertą gero gyvenimo apibūdinimo skonį.

Tailandas turi visko ir daugiau

Partnerio nuotr./Tailando skoniai
Partnerio nuotr./Tailando skoniai

„Khao Pad“ – kepti ryžiai. Patiekalas itin pamėgtas visų vietinių gyventojų. Tailandiečių kalba „Khao“ reiškia ryžiai, o „Pad“ – kepta.

Nuo kiniškų keptų ryžių jie skiriasi tuo, jog juose naudojami „Jasmine“ tipo ryžiai, o ne įprasti ilgagrūdžiai. Dažniausiai šis patiekalas patiekiamas su vištiena, kiauliena, krevetėmis arba krabais. Tailandiečiai mėgsta improvizuoti: bazilikai, ananasai ar net kokosai čia atsiranda pagal nuotaiką.

Nebijokite improvizuoti ir jūs. Atraskite Tailando virtuvės patiekalus ir ragaukite. Jums į pagalbą atkeliauja „WOLT programėlė“! O gal jau esate tailandiečių virtuvės fanas? Koks jūsų mėgstamiausias patiekalas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius