Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip iškepti tobulus blynus? Ir naujokams, ir patyrusiems kepėjams – apie gudrybes ir klaidas

Blynus mėgsta visi – ir vaikai, ir suaugusieji, tereikia išsirinkti labiausiai patinkančius, o tai visai nesunku, nes receptų begalė. Nors darbo dieną juos neretai nukonkuruoja košė ar sumuštiniai, savaitgalį blynais ir blyneliais lepinasi dažna šeima. Štai ir projekto #palyginome herojai Martynas su vaikais, lydimi apsipirkimų kompanionės Livijos Gradauskienės, pirko pieno, kiaušinių, miltų, o tai juk pagrindiniai blynų ingredientai. Ką vertėtų žinoti, dar prieš maišant blynų tešlą? 
Blynai
Blynai / Vida Press nuotr.

Ingredientų kokybė – svarbu. Klasikiniams lietiniams ar išsipūtusiems mažiems blyneliams tereikia vos kelių paprastų ingredientų, tačiau jų kokybė svarbi. Miltai turėtų būti sausi ir nesudrėkę, jei tik turite papildomą minutę, galite juos net persijoti. Jei tešlą užmaišysite su pienu, kefyru ar jogurtu, blynai bus nepalyginamai skanesni, nei naudojant tik vandenį ar stipriai juo skiedžiant tešlą. Kuo šviežesni (o dar geriau – ūkininkų) kiaušiniai, tuo ryškesnio skonio (o dažnai – ir spalvos) bus blynai jūsų lėkštėje. Jei blynams kildyti reikia kepimo miltelių, sodos ar mielių, įsitikinkite, jog jie nepasenę.

Alternatyvos kvietiniams. Kvietiniai miltai yra klasikinis pasirinkimas visiems kepiniams, taip pat ir blynams. Štai ir „Maximos“ pirkėjai pernai šių miltų įsigijo apie septyniskart daugiau nei visų kitų rūšių miltų kartu sudėjus! Tačiau kartu pastebima, jog kvietinių miltų paklausa pastaraisiais metais vis smukteli po kelis procentus per metus – vietoje kvietinių lietuviai daugiau nuperka įvairių kitų rūšių miltų, taip pat dažniau renkasi ekologiškus.

Lietuviai spėjo pamėgti ir dažnai perka avižinius, kukurūzų, grikių, ryžių miltus.

Kaip pasakoja „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė, lyg ant mielių auga susidomėjimas migdolų miltais. Jau pernai pagal pardavimus jie aplenkė tokius „senbuvius“, kaip žirnių ar sojų miltai. „Per praėjusius ir šiuos metus savo klientams pasiūlėme per dešimt naujų, skirtingų kultūrų miltų, tad šiuo metu pirkėjai gali rinktis miltus iš lęšių, morkų, špinatų, bolivinės balandos ir kt. Vertinant pastarųjų dvejų metų klientų apsipirkimo įpročius, iš kitų rūšių ypač išsiskiria speltos miltai – tai laukiniai kviečiai, viena seniausių grūdinių kultūrų pasaulyje. Pernai jų buvo nupirkta daugiau nei 36 tūkst. kilogramų. Taip pat lietuviai spėjo pamėgti ir dažnai perka avižinius, kukurūzų, grikių, ryžių miltus“, – sako V.Drulienė.

Vida Press nuotr./Speltų miltai
Vida Press nuotr./Speltų miltai

Kada tešlą palaikyti, kada kepti iškart? Jei kepsite lietinius blynus, užmaišę tešlą leiskite jai apie pusvalandį pastovėti – miltuose esantis glitimas geriau išbrinks ir blynai ne taip plyšinės. O štai blynai, kildinami kepimo milteliais ar soda, nemėgsta laukti – užmaišėte tešlą ir kaiskite keptuvę. Jei norite itin purių blynukų, tačiau vengiate kildinimo priemonių, galite atskirti kiaušinių trynius ir baltymus, pastaruosius itin standžiai išplakti ir pačioje pabaigoje švelniai įmaišyti į tešlą – atrodys, tarsi valgote purius biskvitukus.

Gumuliukams – „ne“! Persijodami miltus jau išvengsite miltų sušokimo, tačiau gumuliukų tešloje vis tiek gali būti, jie ypač erzina lietiniuose blynuose. Geriausiai ją paruošti taip: į platų dubenį įmuškite kiaušinius, berkite druskos, šiek tiek cukraus, o tada miltus ir šaukštu trinkite visus šiuos ingredientus iki tirštos emulsijos. Kai ši emulsija taps glotni ir vientisa, po truputį skieskite ją pienu iki reikiamo skystumo. Jei tešla vis tiek išėjo gumuluota, išsigelbėjimas yra – perkoškite ją per plieninį sietą.

Vida Press nuotr./Kepami lietiniai blynai
Vida Press nuotr./Kepami lietiniai blynai

Kuo surišti ar pakeisti miltus? Kaip pastebi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas, lietuviai vis labiau įsidrąsina eksperimentams virtuvėje, pavyzdžiui, net įprastus blynus noriai kepa ne iš kvietinių miltų: „Tam didžiulės įtakos turi ir sveikos mitybos specialistų rekomendacijos bei įvairios tendencijos. Tačiau svarbu žinoti, kad ne iš kviečių pagaminti miltai yra biresni, todėl iš jų gaminant reikia daugiau rišamosios medžiagos, pavyzdžiui, kiaušinio ar banano.“

Kita alternatyva miltams, pasak A.Polenino, juos pakeisti daržovėmis. „Galite sutarkuoti cukiniją, kelias bulves, morkas, įmušti kelis kiaušinius, įberti porą šaukštų krakmolo, truputį druskos. Nuspauskite masę ir dėkite į keptuvę ar net vaflių keptuvę. Į šiuos blynus galite įdėti ir kitokių, jūsų mėgstamų, daržovių. Svarbiausia, nebijoti eksperimentuoti ir atrasti naujus skonius“, – drąsina maisto gaminimo ekspertas.

Ideali konsistencija. Blynų kepėjams naujokams dažnai kyla klausimų, koks gi turėtų būti tešlos tirštumas. Itin griežtų taisyklių čia nėra, tik orientyrai. Lietinių blynų tešla turi priminti plakimui skirtą grietinėlę – ant keptuvės ji turi lietis lengvai. Kuo lietinių tešla skystesnė, tuo blynai išeis plonesni. O štai amerikietiškų blynelių ar mielinių blynų tešla savo konsistencija turi priminti riebią grietinę.

Jei kepate daug nedidelių blynelių, prisiminkite, kad blynai keptuvės centre iškeps greičiausiai, mat ten didžiausias karštis.

Lengvutė keptuvėlė ar sunkiasvorė keptuvė? Lietinius blynus patartina kepti specialioje keptuvėje žemais kraštais su nepridegančia danga, kaitros šiems blynams reikia nemažos, o kiekvienai blyno pusei pakaks kepti 1–2 minutes. Nedideliems miltiniams ar daržovių blyneliams reikalinga gana didelė kaitra, ją reguliuokite pagal blynų storį. Mieliniams blynams bus ideali storadugnė keptuvė, nes jie turi spėti išsipūsti ir iškepti, todėl ir karštis turi būti vidutinis ar kiek aukštesnis už vidutinį. Jei kepate daug nedidelių blynelių, prisiminkite, kad blynai keptuvės centre iškeps greičiausiai, mat ten didžiausias karštis.

Vida Press nuotr./Daržovių blynai
Vida Press nuotr./Daržovių blynai

Kaip nesudeginti skanių priedų? Blynus dar kepant galima skaninti ir šviežiomis uogomis, ir razinomis, galima net šokolado gabalėliais, tačiau svarbu visų šių skanėstų nesudeginti. Geriausiai, jei juos bersite ne tiesiai į tešlą, bet užmaišysite ją be jokių priedų, išdėliosite blynelius keptuvėje, o priedų ant kiekvieno blynelio užbersite prieš ruošdamiesi versti jį ant kitos pusės.

Riebalų klausimas. Mažiausiai riebalų prireiks kepant lietinius blynus – galite kokį šaukštelį aliejaus įpilti į tešlą, o vėliau užteks įpilti po lašelį jo kiekvienam blynui. Storiems miltiniams, daržovių ar mieliniams blyneliams riebalų reikės daugiau, tačiau niekada nesirinkite tam sviesto – jis pernelyg greitai dega, kepimui tinka nebent lydytas (ghee) sviestas ir aliejai, kurių degimo temperatūra aukšta: rafinuoti rapsų, saulėgrąžų, kokosų. Iškepę kiekvieną blynų porciją popierinio rankšluosčio gabaliuku švelniai pavalykite keptuvę, taip pašalindami mažyčius sudegusius gabaliukus ir riebalų likučius bei įpilkite naują aliejaus porciją.

Verskite drąsiai! Blynų nemokantis apversti kepėjas – dažnas juokingų filmukų personažas, realiame gyvenime tai nėra taip smagu. Nesvarbu, lietinis tai ar nedidelis blynas, verskite staigiai ir ryžtingai, patogiausia, kai ranka sukama ne iš alkūnės, o iš riešo. Instrukcija elementari: plonytę mentelę pakiškite po blynu kuo labiau per vidurį, kilstelėkite ją su visu blynu 1–2 cm į viršų ir staigiai pasukdami riešą apverskite ir dėkite blyną nauja puse ant keptuvės. Šįkart nepavyko? Kitąsyk pavyks!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius