Deja, eksperimentuoti gaminant sriubas namuose drįsta ne kiekvienas – bijo suklysti ir nuvilti namiškius ne kokiu rezultatu. Yra vos kelios pagrindinės taisyklės, kurių laikantis, kiekviena trinta sriuba bus gardi.
Ką reiškia – žiupsnelis druskos?
Vienas svarbiausių dalykų gaminant trintas sriubas – nepadauginti druskos ir kitų prieskonių. Sriuboje svarbiausia jausti visus joje esančius ingredientus, ir kaip jie derėdami tarpusavyje sukuria skonio simfonijas, o druska dažnai ne pagardina, bet panaikina daugybę skonių.
Jolitos Kimšaitės nuotr. /Virtuvės šefas Gian Luca Demarco
„Druska per vandenį taip stipriai įsigeria į kitus sriubos komponentus, kad „užmuša“ bet kokį kitą prieskonį, tad itin svarbu jos nedėti per daug. Padaugindami druskos ne tik malšinate savo skonio receptorius, bet ir paverčiate visas sriubas vienodomis.
Vis dėlto suprantu, kad ne kiekvienam pasakymas „įdėkite žiupsnelį druskos“ arba „pagardinkite druska pagal skonį“ padeda įvertinti, kiek gi to sūrumo reikia. Tad turiu paprastą formulę: vienam litrui sriubos reikia tiek druskos, kiek telpa ant arbatinio šaukštelio galo. Įdėję tiek, niekada nepadauginsite, o jei bus mažoka – visada galėsite pasūdyti jau išvirę ir sutrynę sriubą“, – patarimais dalijasi virtuvės šefas Gian Luca Demarco.
Dažna klaida – ne iki galo sutrinti produktai
Trintos sriubos dažnai būna ne tokios skanios, kaip norėtųsi, ir tuomet, kai sriubos masė nebūna tolygi ir vientisa. Atrodo, nieko blogo, jei vienas gabalėlis nesusitrins, bet turbūt kiekvienas ragavęs ne iki galo sutrintos sriubos pripažins, kad rasti neaiškių gumulėlių nėra labai malonu.
TAIP PAT SKAITYKITE: Sveikuoliški kokteiliai: 8 klaidos, kurias atliekate juos ruošdami. Receptai
„Trintos sriubos tuo ir išskirtinės, kad visi ingredientai tampa viena švelnia maisto tekstūra. Jei joje atsiranda nesutrintų gabalėlių, sriubos skonis ir jausmas ją valgant būna iš karto sugadinamas. Patarimas čia gali būti vienas – sriubą trinkite ilgiau ir kruopščiau nei įprasta, prieš patiekdami šaukštu ar kitu įrankiu patikrinkite, ar neliko nesutrintų ingredientų, ar jie „nesušoko“ į atskirus gabalėlius. Jei ir labai ilgai bandant išgauti vientisą masę to padaryti nepavyksta, tuomet tikriausiai „kalta“ jūsų technika – trintuvas ar kokteilinė“, – sako Gian Luca Demarco.
Svarbiausia – tinkamas trintuvas
„Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Laurynas Skruibis sako, kad renkantis trintuvus–kokteilines ir norint jais gaminti trintas sriubas, svarbu atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius parametrus.
„Norint, kad sriubų masė išeitų vientisa, švelni ir neliktų nesutrintų gabalėlių, itin svarbu, kad trintuvo cirkuliacija ir maišymas būtų tolygūs, o ašmenys pritaikyti įvairaus kietumo produktams trinti. Dažniausiai žmonės klysta rinkdamiesi per mažai ašmenų turinčius trintuvus: geriausiai vientisą, švelnią maisto tekstūrą išgauna šešis ašmenis turinys trintuvai. Be to, svarbu atkreipti dėmesį ir į trintuvo turimų programų kiekį – kuo jų daugiau, tuo, tikėtina, trintuvas yra universalesnis, tai reiškia – galintis sutrinti pačius įvairiausius produktus“, – pasakoja L. Skruibis.
Pasak eksperto, trys trintuvo–kokteilinės programos jau reiškia, kad tai – pakankamai universalus namuose naudoti trintuvas. Taip pat dažnai trintuvų techniniuose parametruose galima rasti užrašą, kad įrenginys tinkamas ir ledui trinti – tokie prietaisai paprastai gali vientisa mase paversti net ir kiečiausius produktus.
Nebijokite eksperimentuoti
Virtuvės šefas iš Italijos G. L. Demarco sako, kad dar viena didžiausių klaidų gaminant trintas sriubas – baimė eksperimentuoti.
„Mamų išmokyti gaminti kelias klasikines sriubas, pavyzdžiui, burokėlių, kopūstų, žirnių ar pupų, lietuviai retai išdrįsta derinti iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus ingredientus ir atrasti naujų skonių. Net ir vis labiau populiarėjanti trintų moliūgų sriuba dažnai yra gaminama pagal klasikinę formulę: sutrinamos bulvės, moliūgai, truputis druskos, pipirų. O juk į ją taip tinka migdolai, pakeptos moliūgų sėklos!
Svarbu nebijoti išbandyti naujų derinių: trintose sriubose dera beveik viskas, o jų skonis nebūtinai turi būti „ramus“. Juk, kai šalta, kur kas labiau sušildo aštresnė sriuba, pavyzdžiui, avokadų su svogūnais ir aštresniu tabasko padažu“, – dalijasi patarimais G. L. Demarco.
Ingredientai
Morkos:
3.00 vnt. (tarkuotos smulkiais šiaudeliais)
Svogūnai:
1.00 vnt. (vidutinio dydžio, pjaustytas kubeliais)
Apelsinai:
1.00 vnt. (1-2 arbat. š. žievelės ir pusė stiklinės šviežių sulčių)
Citrinos:
1.00 vnt. (sulčių pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Alyvuogių aliejuje apkepkite svogūną, morkas, imbierą ir česnaką. Pasūdykite ir pagal skonį pabarstykite juodųjų pipirų.
2. Į puodą supilkite vištienos sultinį, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę, laurų lapelį, sudėkite apkeptą daržovių masę ir troškinkite, kol produktai suminkštės.
3. Atvėsinkite sriubą, supilkite apelsinų sultis ir sutrinkite elektriniu maišytuvu. Patiekite su grietine, citrinos sultimis ir žalumynais.
Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...
Suskleisti
Ingredientai
Pomidorai:
1300.00 g (apie 10 vidutinio dydžio gerai prinokusių pomidorų)
Kokosų aliejus 1.00 valg. š.
Česnakai:
2.00 skiltelės (nedidelės skiltelės)
Kaip gaminti
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
2. Pomidorų odelę šiek tiek įpjaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite. Tuomet perpjaukite juos pusiau, sudėkite į gilų kepimo indą (ar skardą), apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir kapotais bazilikais (pasilikite 1 šaukštą bazilikų tolimesnei gamybai).
3. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 1 valandą. Po maždaug 30 minučių pomidorus apverskite ant kito šono. Keptus pomidorus ir išsiskyrusias jų sultis supilkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite.
4. Puode įkaitinkite kokosų aliejų ir jame apkepkite kapotus česnakus, kol jie taps aukso spalvos.
5. Supilkite trintus pomidorus, sudėkite pusę likusių žolelių ir pakaitinkite, kol užvirs. Paskaninkite druska ir pipirais. Nuimkite nuo ugnies, sudėkite likusias aromatines žoleles ir skubiai patiekite.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „Išbandyti receptai“
Suskleisti
Kaip gaminti
- Bulves ir morkas nuskuskite ir supjaustykite gabalėliais.
- Lęšius nuplaukite, nuvarvinkite vandenį.
- Puode užvirkite apie 1 l vandens. Suberkite bulves ir morkas. Truputį pavirkite. Tada suberkite bolivines balandas ir lęšius.
- Kai visi produktai suminkštės, o lęšiai taps birūs, puodą nukaiskite. Visą tą sriubą su skysčiu sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos purios masės. Jei bus labai tiršta, įpilkite šilto virinto vandens ir dar paplakite. Pagal skonį pagardinkite sviestu, pipirais ir druska. Dar kelis kartus paplakite.
- Sriubą galite dar pagardinti grietine, skrudintos duonos traškučiais, tarkuotu sūriu.
Suskleisti
Ingredientai
Sultinys:
300.00 ml (daržovių ar vištienos)
Pomidorai:
2.00 vnt. (skardinės - konservuotų)
Kaip gaminti
- Puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų.
- Apkepinkite smulkiai pjaustytą svogūną ir salierą.
- Kuomet daržovės suminkštėja, berkite česnaką ir dėkite pomidorų pastą. Pakepkite 2–3 minutes.
- Tada suverskite konservuotus pomidorus, pilkite sultinį ir berkite apie 1 šaukštą cukraus.
- Uždenkite puodą ir virkite ant nedidelės ugnies apie 15 min.
- Į išvirusią sriubą berkite prieskonines žoleles ir sutrinkite trintuvu.
- Paruoštą sriubą patiekite su sūriu, skrebučiais, grietinėle ar pesto padažu.
Receptas iš tinklaraščio MAISTO KELIONĖS
Suskleisti
Ingredientai
Bulvės:
1.00 vnt. (didelė, miltinga)
šoninė 4 juostelės plonai pjaustytos 400.00 g
Kaip gaminti
1.Špinatų lapus nuplaukite ir stambiai supjaustykite. Bulvę nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūną ir česnako skiltelę nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite su šaukštu sviesto puode, kuriame virs sriuba. Sudėkite kubeliais pjaustytą bulvę, supilkite sultinį ir virkite 10–15 minučių, kol šie suvirs.
2.Sudėkite špinatų lapus ir virkite dar 5 minutes. Kiaušinius sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 5 minutes, kad vidus būtų minkštas.
3.Šoninę pakepinkite keptuvėje be riebalų, kol gražiai apskrus. Sriubą išsukite elektriniu plaktuvu iki vientisos tyrės, sudėkite grietinę ir užvirkite. Įberkite druskos, pipirų, muskatų.
4.Sriubą išpilstykite į lėkštes, į kiekvieną dėkite juostelę skrudintos šoninės, pusę perpjauto kiaušinio, įberkite kapotų petražolių. Valgykite su skrudinta duona.
|
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Ingredientai
Porai:
1.00 vnt. (stiebas)
Citrinos:
1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Smidrus nuvalykite, kotelius supjaustykite, viršūnėles palikite sveikas.
2. Svogūną ir česnaką nulupkite, susmulkinkite, kol dailiai pagels, pakepinkite svieste, tada sumeskite smulkintus porus, smidrų kotelius ir pakepkite apie 5 min., iki jie suminkštės.
3. Sultinyje išvirkite smulkintas bulves, sukrėskite svogūnų troškinį, pagardinkite druska, pipirais, likus minutei iki virimo pabaigos, nukelkite puodą nuo ugnies, sumeskite smidrų viršūnėles ir viską suplakite elektriniu plakikliu.
4. Tiekite išpilsčiusi į dubenėlius su grietinėle ir sausoje keptuvėje skrudintu baltos duonos skrebučiu.
Suskleisti
Ingredientai
Muskatas:
1.00 žiupsnelis (tarkuoto riešuto)
Kumpis:
150.00 g (karštai rūkyto kiaulienos)
Batonas:
4.00 riekės (arba sumuštinių duonos)
Kaip gaminti
1. Bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir apkepkite dviejuose šaukštuose ištirpinto sviesto su trupučiu druskos, pipirų ir muskato riešuto. Viską sukrėskite į puodą su sultiniu ir virkite 20 minučių.
2. Špinatus perrinkite, nuplaukite ir sumeskite į sriubą (kelis lapelius palikite papuošti).
3. Sriubą ištrinkite trintuvu. Virtus kiaušinius nulupkite ir susmulkinkite. Kumpį ir batoną supjaustykite kubeliais. Batoną apkepinkite likusiame svieste.
4. Į sriubą supilkite grietinėlę ir užvirininkite. Sriubą po lygiai išpilstykite į tris dubenis (arba tiesiai į sriubos lėkštes). Į vieną įberkite kumpio, į kitą – smulkintų kiaušinių, į trečią – skrudinto batono. Sriubą su kumpiu ir kiaušiniais prieš nešdami ant stalą pakaitinkite mikrobangų krosnelėje. Patiekite paskaninus grietine ir likusiais špinatais.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Porai:
1.00 vnt. (nedidelis)
Pipirai:
3.00 vnt. (kvapniųjų grūdelių)
Kaip gaminti
- Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais ir virkite sultinyje kartu su lauro lapeliais ir kvapiaisiais pipirais, kol suminkštės.
- Tada lauro lapelius ir pipirus išgriebkite iš puodo. Išjunkite ugnį.
- Porą supjaustykite griežinėliais, pakepinkite keptuvėje išlydytame svieste ir supilkite į puodą su bulvėmis.
- Jeigu reikia, pasūdykite, įberkite pipirų, tuomet sutrinkite maisto smulkintuvu iki vientisos masės.
- Puodą vėl pastatykite ant ugnies ir sudėkite nuo burbuolių nupjaustytus kukurūzų grūdelius, pavirkite 4 min.
- Sriubą galite pagardinti grietinėle.
Suskleisti
Ingredientai
Morkos:
1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Salierai:
1.00 vnt. (1/4 vidutinio dydžio saliero šaknies)
Obuoliai:
1.00 vnt. (vidutinio dydžio, rūgštesnis)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Daržoves supjaustykite panašaus dydžio kubeliais, užpilkite sultiniu, kad apsemtų, ir virkite apie 30 – 40 min.
2. Pagardinkite prieskoniais ir sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „Saulėta virtuvė“
Suskleisti
Ingredientai
Sūris:
250.00 g (rūkyto lydyto sūrio (gali būti su kmynais))
Sultinys:
1.00 l (daržovių arba kitą mėgstamą)
Kaip gaminti
- Svogūną ir česnaką susmulkinkite.
- Bulves ir cukiniją nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Sūrį sutarkuokite (arba tiesiog smulkiai supjaustykite).
- Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, įpilkite aliejaus ir įdėkite sviesto, suberkite smulkintus svogūnus ir česnakus, šiek tiek pakepinkite.
- Sudėkite cukiniją, pagardinkite druska, pipirais, kmynais, ciberžole ir žolelėmis.
- Viską šiek tiek pakepinkite ir sudėkite bulves.
- Supilkite sultinį ir viską virkite apie 20 min., kol daržovės suminkštės.
- Puodą nukelkite nuo ugnies ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu.
- Suberkite sūrį ir porą minučių pakaitinkite, kol jis ištirps.
- Viską vėl sutrinkite, kad neliktų sūrio gabalėlių.
- Sriubą skanu patiekti su duonos skrebučiais ar paskrudintais kumpio gabalėliais.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti