-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip patiems pasigaminti delikatesą – džiovintus pomidorus aliejuje

Ši vasara nešykšti nei saulės, nei derliaus. Tačiau sodininkus tenka girdėti besiskundžiančius, kad gėrybių esą jau nebėra kur dėti – šiltnamiai lūžta ir nuo pomidorų, ir nuo agurkų. Sumanesni miestiečiai kraipo galvas – duokite mums tuos pomidorus, mes jau žinosime, ką su jais daryti. Tad šiandien dalinamės puikiu receptu, kuris padės sutaupyti ne vieną dešimtį eurų gurmanams ir džiugins savo skoniu žiemos vakarais.
Saulėje džiovinti pomidorai
Saulėje džiovinti pomidorai / 123RF.com nuotr.

Šiltnamių karaliai pomidorai dailiai atrodo surikiuoti stiklainiuose, tačiau marinavimas – ne vienintelis būdas juos paruošti žiemai. Džiovinti pomidorai aliejuje – tikras delikatesas, vienintelė bėda – parduotuvėje gana brangus. Italai ir ispanai juos džiovina saulėje, tačiau mes galime pasinaudoti ir orkaitėmis arba specialiomis vaisių bei daržovių džiovyklėmis. Patikėkite, skonis bus ne ką prastesnis!

Džiovinimui pomidorus reikėtų rinktis mėsingesnių rūšių. Tada juos užteks perpjauti pusiau ir siųsti į džiovyklą. Jeigu jūsiškiai turi gana daug vandens, perpjovus galima išskobti jų minkštimą ir džiovinti tik kiautus.

Taigi perjautus pusiau ar į keturias dalis pomidorus rikiuokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje arba džiovyklėje. Apibarstykite druska bei pipirais, smulkintu česnaku ir mėgstamomis žolelėmis – raudonėliais, čiobreliais ar bazilikais.

123RF.com nuotr./Džiovinami pomidorai
123RF.com nuotr./Džiovinami pomidorai

Kai kurie šefai siūlo pomidorų skilteles aptepti cukraus ir druskos tirpalu – esą jis geriau užkonservuoja ir leidžia išlaikyti gražią spalvą.

Paruoštus pomidorus dėkite džiovinti 40 laipsnių temperatūroje. Priklausomai nuo jų vandeningumo, procesas gali trukti nuo 6 iki 48 valandų. Neperdžiovinkite - pomidorai neturi būti traškūs, paspaudus viduryje turi jaustis minkštumas.

Išdžiūvusius pomidorus 5 minutėms panardinkite į balzaminiu actu pagardintą verdantį vandenį. Nukoškite, nusausinkite ir leiskite išdžiūti.

123RF.com nuotr./Saulėje džiovinti pomidorai
123RF.com nuotr./Saulėje džiovinti pomidorai

Dabar pomidorus jau galima rikiuoti į sterilizuotą stiklainį, pamaišant su smulkintu česnaku ir vis pabarstant džiovintu susmulkintu raudonėliu. Pabaigoje į stiklainį įdėkite lauro lapelį, užpilkite tyru alyvuogių aliejumi, gerai užsukite ir padėkite šaltai. Po kelių dienų jau galėsite ragauti, tačiau labiausiai kvapnūs pomidorai džiugins tada, kai saulėtų dienų už lango bus mažiausiai.

Džiovintus pomidorus galite gardinti įvairiais prieskoniais. Veiksmas virtuvėje tuo ir smagus, kad galima nuolat eksperimentuoti ir ieškoti savo geriausio recepto.

VIDEO: Italian homemade sun dried tomatoes

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius