-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdinis stalas be gardžios keptos anties – kaip eglutė be dovanų

Kai namuose pasklinda aromatingas kepamos anties kvapas – laikas sėsti prie šventinio stalo. Gražiai apskrudusi, sultinga antis karališkai įsitaiso ant didelės pailgos lėkštės, apsupta pūpsančių keptų obuolių. Minkštutėlė anties mėsa tirpsta burnoje, palikdama ilgai išliekantį, su niekuo nesupainiojama tobulą skonį.
Kepta antis
Kepta antis / 123RF.com nuotr.

Namuose išsikepti antį nesudėtinga, tik reikia žinoti keletą paslapčių. Kaip išsirinkti tinkamą paukštį, marinuoti, apskaičiuoti druskos kiekį, kokį kepimo būdą pasirinkti – pataria UAB „Rivona“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Bartošius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Bartošius

Jauno paukščio mėsa – minkštesnė ir sultingesnė

Rinkdamiesi antį, dažniausiai manome, kad paukštis turi būti didelis, turintis daug sultingos mėsos ir riebalų, suteikiančių kepsniui minkštumo. Tačiau reikia žinoti kelias taisykles, kad pirkdami neapsigautumėte.

„Paukštis turi būti jaunas, sverti ne daugiau kaip tris kilogramus. Tokios anties mėsa yra minkštesnė, sultingesnė, švelnesnio skonio. Ilgiau auginto paukščio mėsa turi savitą skonį, kurio intensyvumas ne visiems gali patikti“, – sako Dainius Bartošius.

„Norfos“ prekybos centruose parduodamos iš Vengrijos atsivežtos antys. Šioje šalyje ančių auginimo ir ruošimo tradicijos yra labai senos. „Vengriškos antys išsiskiria tuo, kad turi daug, ypatingai sultingos mėsos“, – pabrėžia mėsininkas.

123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Pirkdami užšaldytą antį, namuose šaldiklyje ją galite laikyti gana ilgą laiką, bet kuo trumpiau antis bus užšaldyta, tuo mažiau drėgmės praras mėsa ir iškepęs paukštis bus sultingesnis.

Kepkite ant grotelių – nuvarvės riebalai

Paragavę skaniai iškeptos antienos, daugelis įtraukia šį patiekalą į savo mėgstamiausių valgių sąrašą. Tačiau ne visiems priimtina riebi antiena – tiesą sakant, kepdama uždarame inde antis tiesiog „plaukioja“ riebaluose. Mėsininkas pataria, kaip pašalinti riebalus: „Antį kepkite orkaitėje ant grotelių, po apačia pakiškite indą riebalams nuvarvėti.“

Svarbu nepamiršti, kad prieš kepant antį reikia išimti iš šaldytuvo ir palaikyti kambario temperatūroje mažiausiai valandą, kad sušiltų. Įkaitinkite orkaitę iki reikiamos temperatūros ir tik tada pašaukite antį. Paukštį dėkite krūtinėle į viršų.

„Iš pradžių antį apskrudinkite aukštoje 200–220 laipsnių temperatūroje, kad užsidarytų paviršinės mėsos raumenų poros ir neleistų mėsos drėgmei išgaruoti į paviršių. Po to, temperatūrą sumažinkite iki 150–160 laipsnių ir kepkite apie 2–2,5 valandos. Kepimo metu nuolat, kas pusvalandį, palaistykite nuvarvėjusiais riebalais, tuomet mėsa išliks sultinga, o odelė bus traški“, – pataria D.Bartošius.

123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Greitesnis ir lėtesnis kepimas

Jei nusprendėte antį išsikepti greičiau, naudokite kepimo rankovę ir kepkite aukštesnėje 180–190 laipsnių temperatūroje. „Antis iškeps greičiau, per 1,5–2 valandos ir nepraras sultingumo bei minkštumo. Likus 10–15min. iki kepimo pabaigos, rankovę prakirpkite ir padidinkite kepimo temperatūrą iki 200 laipsnių, kad antis apskrustų. Tačiau lėtesnis kepimas mėsai suteikia daugiau skonio ir minkštumo“, – akcentuoja mėsininkas.

Antį galima kepti lėtai ir ilgai – paukštį įdėkite į ketaus indą su dangčiu arba susukite į kepimo foliją. D.Bartošius sako, kad tokiu būdu galima kepti

6–7 val. orkaitėje, žemoje 120–130 laipsnių temperatūroje. Kepimo pabaigoje indą atidenkite, gausiai palaistykite susidariusiu skysčiu ir apskrudinkite 10–15 min 200 laipsnių temperatūroje, įjungę orkaitės ventiliatorių. „Tokiu būdu paruošta anties mėsa tiesiog kris nuo kaulų“, – tvirtina specialistas.

123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Tinka ir tradicinis, ir pikantiškas marinatas

Kepti antį susiplanuokite prieš kelias dienas. Jei nusipirkote šaldytą antį, pirmiausia ją atsišildykite vėsioje patalpoje, po to paukštį nuplaukite ir nusausinkite. Tuomet paruoškite marinatą. Pasak D.Bartošiaus, tai padaryti paprasta – paukštis ištrinamas pasiruoštu prieskonių mišiniu iš išorės ir vidaus. Marinatui sumaišykite druską ir prieskonius: juoduosius pipirus, česnakus, šiek tiek kvapiųjų žolelių (mairūno, raudonėlių, rozmarino). Norint pikantiškesnio, saldesnio skonio naudojami gvazdikėliai, kardamonas, cinamonas.

Druskos kiekis apskaičiuojamas pagal paukščio svorį: 10 g (1 arbatinis šaukštelis) druskos – 1 kg anties.

Marinuota antis laikoma per naktį šaldytuve, bet galima marinuoti ir ilgiau.

„Marinuotos anties vidus tradiciškai prikemšamas įvairiais įdarais: obuoliais, įvairiais džiovintais ar šviežiais vaisiais, kurie gali būti maišomi su virtais ryžiais. Taip pat įdarams naudojamos su virtais ryžiais sumaišytos anties kepenėlės, širdelės, skilveliai. Ilgiau augintą paukštį galima prikimšti raugintų kopūstų, kurie bus ir puikus garnyras, ir suminkštins anties mėsą“, – pataria D.Bartošius.

123RF.com nuotr./Marinuota antis
123RF.com nuotr./Marinuota antis

Uodegos reikalai – paslėptą „bombą“ geriau išpjauti

Ruošdami antį kepimui, atkreikite dėmesį į jos uodegą, kurioje yra nedidelė riebalinė liauka, vadinama pasturgaline. Iš jos išskiriamu riebiu sekretu paukštis sutepa plunksnas, kad būtų atsparios vandeniui ir efektyviau saugotų nuo šalčio. Ši liauka atrodo lyg du iškilę, nedideli guziukai, simetriškai išsidėstę ant uodegos nugarinės pusės.
„Ne visi nupjauna šią liauką, bet aš rekomenduoju tai padaryti, nes jeigu joje bus sekreto likučių, apatinė kepamo paukščio dalis gali šiek kiek apkarsti. Liauką nesunku išpjauti nedideliu peiliu iki pat kaulo“, – pataria D.Bartošius.

123RF.com nuotr./Antis su kopūstais
123RF.com nuotr./Antis su kopūstais

Antienos riebalais pagardinkite kitus patiekalus

Patyrusios šeimininkės iškepusios anties riebalus supila į indelį ir laiko šaldytuve. Jei antis kepė su obuoliais – indelio apačioje nusistovės riešutinės spalvos drebučiai, o viršuje – balti riebalai. Tai fantastiškai geras produktas.

„Su anties riebalais iškeptos bulvės yra nerealiai skanios“, – giria D.Bartošius. Antienos ir obuolių drebučiais pagardinkite sriubas, troškinius, riebalus naudokite vietoj aliejaus kepdami daržoves ir paukštieną. Ypač skanūs antienos riebaluose iškeptos vištienos kepenėlės ir svogūnai, o jei dar pridėsite drebučių, pasigaminsite gardų antienos skonio paštetą.

123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Antis su obuolių, apelsinų ir persimonų įdaru

Antienos skonį paryškina obuoliai, apelsinai, persimonai ir kiti švieži bei džiovinti vaisiai. Eksperimentuokite ir ieškokite naujų įdarų skonių.

Reikės:

Šviežios ar šaldytos anties.

Įdarui:

2 obuolių,

1 apelsino,

1 persimono.

Marinatui:

Druskos, juodųjų pipirų, 1 galvutės česnako, šiek tiek kvapiųjų žolelių (mairūno, raudonėlių, rozmarino).

Gaminimas

Šaldytą antį atšildykite, mėsą nuplaukite, nusausinkite, iš vidaus ir išorės ištrinkite marinatu, palaikykite šaldytuve per naktį ar ilgiau. Prieš kepant antį prikimškite įdaro – vaisius supjaustykite didesniais gabaliukais. Iš viso vaisių įdaro reikia apie 0,5 kg – 2 kg anties svorio. Antį kepkite orkaitėje 150–160 laipsnių temperatūroje apie 2–2,5 valandos. Kepimo metu nuolat, kas pusvalandį, palaistykite nuvarvėjusiais riebalais.

Antį kalėdiniam stalui galite įsigyti didžiosiose prekybos tinko „Norfa“ parduotuvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius