Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karantinas kirto ir arbatos rinkai: ypatinga arbata iš Indijos šiemet dar retesnė

Kasmet balandį-gegužę arbatos mėgėjai laukia „arbatų šampanu“ tituluojamos Darjeelingo arbatos pirmojo derliaus. Tai pavasario simbolis, pirmoji metų arbata, be to, švieži arbatos lapeliai vertinami dėl ypač išraiškingo skonio. Šiemet šie lapeliai su pavasariu nespėjo, nes šiaurės Indijoje auginamos arbatos pirmojo derliaus nuėmimą sustabdė šalyje įvestas visuotinis karantinas.
Darjeelingo arbatmedžių lapelių skynimas
Darjeelingo arbatmedžių lapelių skynimas / „Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia „Skonio ir kvapo“ arbatos ekspertas Andrius Žilinskas, šių metų pirmojo skynimo Darjeelingo arbatos rinkoje yra bent 70 proc. mažiau, nei įprastai: tik tiek, kiek spėta nurinkti iki karantino paskelbimo pradžios. Mažiau nei trečdalis Darjeelingo derliaus tik pradeda pasiekti arbatos mėgėjus.

87-iems Darjeelingo arbatos sodams tai – blogos naujienos, nes pirmojo skynimo arbata rinkoje labai vertinama, ir dažnai sudaro 30-40 proc. sodų metinių pajamų.

„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr./Darjeelingo arbatos sodai
„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr./Darjeelingo arbatos sodai

Darjeelingo soduose darbas buvo sustojęs 20 dienų, per kurias arbatkrūmiai peraugo, nebuvo galimybių juos tinkamai prižiūrėti. Net ir leidus sodams dirbti, dėl didelių darbo jėgos ribojimų sodų priežiūros efektyvumas smarkiai sumažėjo. Pasak augintojų, tai paveiks ir kitą, antrąjį metų derlių.

Daug sunkumų sodams sukėlė likvidumo trūkumas: dėl sutrikusių logistikos grandinių, pagamintos arbatos nebuvo įmanoma pristatyti pirkėjams. „Dėl logistinių ir administracinių sunkumų Indijoje, šios arbatos laukiame jau daugiau nei du mėnesius,“ – pasakoja A.Žilinskas.

Darjeelingo arbatos sodai tik pradėjo atsigauti po politinių neramumų 2017 metais, kai buvo prarasta didelė dalis pirmojo ir antrojo derlių. Todėl finansiškai šioms antrą šimtmetį skaičiuojančioms institucijoms tai skaudus smūgis.

„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr./Darjeelingo arbatmedžių lapelių skynimas
„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr./Darjeelingo arbatmedžių lapelių skynimas

Taip pat nerimauja ir sodų darbuotojai, arbatos skynėjai. Arbatos ekspertas pasakoja, kad dažniausiai arbatos sodai – ne tik vienintelis jų pajamų šaltinis, bet ir gyvenamoji vieta, gimtinė, kur gyvena ir dirba jau kelinta jų šeimų karta.

Šiuo metu sodai dirba pilnu pajėgumu, bet vis dar stringa logistikos grandinės, o darbuotojai privalo laikytis specialių saugumo reikalavimų. Augintojai komentuoja, kad visiškai atstatyti arbatkrūmių produktyvumą ir lapelių kokybę gali prireikti metų: viso pilno gamtos ciklo.

Tai pirmasis indiškas produktas, gavęs saugomą geografinę nuorodą.

Darjeelingo teritorijoje pirmieji sodai buvo įkurti dar XIX a. viduryje, apsodinant juos kalnų klimatui tinkamais kiniškaisiais arbatmedžiais. Šio augalo, vietinio dirvožemio, ir gamybos tradicijų kombinacija sukuria ypač kokybišką, ypatingų skoninių savybių turinčią arbatą, vertinamą daugelio arbatos žinovų. Tai pirmasis indiškas produktas, gavęs saugomą geografinę nuorodą. Arbata garsėja jai būdingu muskatinių vynuogių aromatu ir šviesios spalvos lapeliais bei ištrauka.

„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr./Darjeelingo arbatos lapeliai
„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr./Darjeelingo arbatos lapeliai

Didžiąją dalį pirmojo skynimo derliaus Darjeelingo sodai eksportuoja. „Kasmet ragaujame daugybės Darjeelingo sodų arbatas ir atsirenkame pačias įdomiausias, – pasakoja A.Žilinskas. – Šiemet dėl pasunkėjusio transportavimo paragauti iš anksto negalėjome, todėl pasirinkome garsaus, gerą vardą turinčio sodo arbatą. Esame ragavę ne vieną Steinthalio derlių, ir visuomet patirtys buvo pačios geriausios.“

Steinthalio arbatos sodas – vienas pirmųjų Darjeelingo sodų, gyvuojantis jau antrą šimtmetį. Pasodinti anglikonų kunigu tapusio vokiečių emigranto tėvo Steinthalio, sode vis dar auga pirmieji, šimtamečiai arbatkrūmiai arba jų palikuonys. Čia saugomos ne tik tradicijos, bet ir graži Darjeelingo gamta – šis sodas yra sertifikuotas ekologiškos arbatos augintojas.

„Skonis ir kvapas“ nuotr. /„Darjeeling“ arbata
„Skonis ir kvapas“ nuotr. /„Darjeeling“ arbata

Įsigijusiems pirmojo metų derliaus, arbatos ekspertas rekomenduoja atkreipti dėmesį į kelias svarbias, būtent Darjeelingo arbatos ruošimui pritaikytas, rekomendacijas:

  • Semkite 2 g (1 arbatinį šaukštelį) arbatos lapelių 1 puodeliui arbatos (150-200 ml);
  • Pirmą kartą užvirinkite švarų geriamą vandenį (tik ne mineralinį ar mineralizuotą – jis visiškai netinka arbatai ruošti). Pirmieji kaitinamo vandens paviršiuje susprogę burbulai yra ženklas, kad vanduo užvirė. Jei norite paragauti geriausios arbatos, teks budėti ir išjungti arbatinuką iškart, kai tik jis užvirs;
  • Inde, kuriame plikote arbatą, arbatlapiai turi išbūti ne ilgiau kaip 5 minutes. Jei arbatlapius paliksite, jau po 5 min. tirpalas ims sparčiau tamsėti ir darysis kartus;
  • Negerkite arbatos labai karštos – skonio receptoriams nepatinka aukšta temperatūra;
  • Arbata su cukrumi bus aromatingesnė (cukrus išryškina aromatą), bet subtiliausius skonio niuansus cukrus paslepia. Arbatą gerkite be cukraus, o mažas pyragaitis kartu puikiai tiks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius