Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kas šiemet bus madinga virtuvėje?

Ledai suspausti tarp sausainių riekelių
Fotolia nuotr. / Ledų „sumuštiniai“
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Kiekvienais naujais metais – nauji siekiai, nauji pažadai ir naujos mados. Pasižvalgykime, kas bus madinga, kas naujo ir įdomaus vyraus pasaulio virtuvėje 2014-aisiais.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Sveika mityba ir vietos produktai

Metų pradžioje labai populiaru pasižadėti sportuoti, sveikai gyventi ir maitintis. Ko gero, tai bus madinga visada. Na, o šiemet raginama labiau atsižvelgti į sveiką vaikų mitybą. Vis didesnis dėmesys bus skiriamas maistui be gliuteno. Tad nors įvairios kruopos pastaraisiais metais ir taip jau žengė priekyje, šiemet prie jų dar stipriau prisidės senos ir kiek pamirštos bolivinės balandos (angl. Quinoa), spelta, sorų kruopos, kietieji kviečiai.

Taip pat išlieka tendencija maitintis vietos maistu ir pačių užsiaugintomis daržovėmis – net restoranai kuria sodus ir darželius ant savo pastatų stogų. Na, o jei užsiauginti vis tik neišeina, pirkti reikėtų iš atsakingų vietinių augintojų. Tiesa, dauguma šiuolaikinių žmonių jaučiasi per daug užimti, kad rastų laiko suvalgyti obuolį ar morką, tačiau jie vis dažniau nusiteikę mokėti už tai, kad kažkas jiems išspaustų sveikų daržovių ir vaisių sulčių.

Kokią mėsą valgysime?

Tie, kurie liko ištikimi mėsai, šiemet ragaus mažiau populiarią ožkų, triušių ir karvelių mėsą. Beje, vis daugiau mėsos bus naudojama maistui gaminti. Jau dabar net restoranuose ruošiama iš ne tokių populiarių jautienos mentės ar kitų skerdienos dalių, kurios, pasirodo, taip pat yra gana minkštos ir puikaus skonio. Tad jautiena mėgautis galės ne tik tie, kurie gali sau leisti pirkti brangiąją išpjovą.

Prognozuojama, kad itin populiarus bus keptas viščiukas. Ir tai nebebus ta kasdienė vištiena, kurią paprastai ruošiame namuose. Paruoštas žemoje temperatūroje (pranc. sous-vide), pagardintas žąsų kepenėlėmis, figomis ir putpelių kiaušiniais viščiukas bus patiekiamas kaip ypatingas aukštosios virtuvės patiekalas.

Rytų virtuvės dvelksmas

Ir toliau išliks populiarūs aštrūs patiekalai. Išgauti pikantiškus skonius padės rauginimas ir fermentavimas. Mėsą ir ne tik ją gardinsime azijietiškais prieskoniais, o ieškodami naujų ingredientų, dėmesį nukreipsime į Tailando, Japonijos, Vietnamo ir Kinijos virtuves. Nauji patiekalai bei įkvėpimas atkeliaus ir iš Maroko, Turkijos, Egipto, Irano ir Izraelio virtuvių. Populiarūs bus ne tik visam regionui būdingi skoniai, bet ir specifiniai mažesnių regionų ar provincijų patiekalai.

Norėdami „pataikyti“ į madingas tendencijas, vėlyviems savaitgalio pusryčiams kepkite shakshuka – pomidorų padaže keptus kiaušinius. Tai iš Izraelio atkeliavęs nesudėtingas patiekalas. Viską paruošite vienoje keptuvėje, tad plovimui liks mažiau indų. Jums reikės aliejaus, kelių aitriųjų paprikų, smulkiai supjaustyto svogūno, kelių česnako skiltelių, 840 g smulkintų konservuotų pomidorų (sezono metu galite naudoti šviežius), 8 kiaušinių, arbatinio šaukštelio malto kumino, valgomojo šaukšto maltos saldžiosios paprikos, šiek tiek druskos ir fetos bei petražolių patiekalui pagardinti. Svogūnus pakepinkite su susmulkinta aitriąja paprika. Kai šie suminkštės, suberkite susmulkintą česnaką, kuminą, saldžiosios paprikos miltelius ir kepkite dar porą minučių. Tada sukrėskite pomidorus, įpilkite šiek tiek vandens ir maišydamos virkite ant silpnos ugnies maždaug 15 min., kol padažas sutirštės. Pagardinkite patiekalą druska ir atsargiai įmuškite kiaušinius. Uždenkite ir kepkite maždaug 5 min., o jei norite, kad tryniai nebūtų skysti, – kiek ilgiau. Paruoštą patiekalą gausiai apibarstykite trupinta feta ir smulkintomis petražolėmis.

Shakshuka – pomidorų padaže kepti kiaušiniai
Shutterstock nuotr. / Shakshuka – pomidorų padaže kepti kiaušiniai

Naujas žvilgsnis į arbatą

Stipriai saldintų pramoninių arbatų / limonadų laikais reikėtų prisiminti, kad natūrali arbata – tai sveikas ir nekaloringas gėrimas. Kalbama, jog ateinančiais metais arbatą ne tik gersime, bet ir naudosime kaip svarbų ingredientą daugelyje patiekalų. Marinuosime, kepsime ir troškinsime arbatoje, jos ekstraktą dėsime į desertus, džiovintus lapelius maišysime su kitais prieskoniais. Erdvė improvizacijai – beribė. Pavyzdžiui, ruoškite arbatoje virtą lašišą ar su arbatos lapeliais rūkytą vištieną. Vis dėlto didžiausias dėmesys bus skiriamas arbatos gėrimams: arbatos kokteiliai turėtų tapti ne mažiau populiarūs už alkoholinius kokteilius. Kai kur arbata kėsinsis užimti ar bent pavyti kavos pozicijas – jau net žymusis kavinių tinklas  Starbucks atidaro arbatines ir turi ambicingų planų jų tinklo plėtrai. Į madą ateina / grįžta angliška popiečio arbatėlė. Žinoma, su dailiais mažais užkandžiais ir kviestiniais svečiais.

Viso gero, keksiukai!

Panašu, jog keksiukų, kaip ir neilgai karaliavusių prancūziškų ragelių ir spurgų hibrido cronut (anglų k. croissant + doughnut), era baigėsi. Prognozuojama, kad tarp desertų karaliaus ledų „sumuštiniai“, t. y. ledai, suspausti tarp dviejų biskvito ar sausainių riekelių. Beje, ledus galite ruošti su žaliosios arbatos milteliais (anglų k. matcha). Prisiminti bus ir įvairūs tautiniai saldumynai, pavyzdžiui, itališka karamelė dulce de leche.

Kas naujo restoranuose?

Sakoma, kad šiemet restoranai atsižvelgs į mobiliųjų ir išmaniųjų įrenginių apsėstus klientus – gamins daugiau patiekalų, kuriuos būtų galima valgyti viena ranka, kol kitoje tuo metu bus mobilusis telefonas. Tad turėtų populiarėti sumuštiniai, suktinukai, maži vieno kąsnio užkandžiai. Palaukime ir pamatysime, ar iš tiesų taip nutiks!

Vegetarų, veganų, sveiko gyvenimo būdo ir žalio maisto mėgėjų rato didėjimas lems vis gausesnį „žalių restoranų“ kūrimąsi. Laikini restoranai (anglų k. pop-up), maisto furgonai (anglų k. food trucks), „vieno patiekalo“ restoranai, maisto mugės ir turgūs vis dar išliks populiarūs tarp ieškančiųjų savęs ir savo ištikimų klientų rato. Restoranai rūpinsis ne tik maistu – juose bus žaidžiama ir su kitais mūsų pojūčiais. Šiuolaikiniams šefams apjungus vaizdą, garsą, kvapą moderniomis technologijomis, patirtys nebeapsiribos lėkšte – mėgausimės ne tik maisto, bet ir emocijų skoniu.

au.ibtimes.com nuotr. / Restoranas Ultraviolet Šanchajuje
au.ibtimes.com nuotr. / Ultraviolet – išskirtinis restoranas Šanchajuje

Kas paliks areną? Ar rekomendacijas privalu vykdyti?

Vieniems ingredientams ateinant į madą, kiti turi užleisti pozicijas. Tad šiemet atsisveikinsime su labai ilgai populiariausiųjų sąraše buvusiais keksiukais. Prognozuojama, kad turėtume mažiau valgyti saldžiųjų bulvių ir neberuošti naminių ledų. Tačiau jeigu jūs labai mėgstate šiuos patiekalus, nepasiduokite ir patys kurkite madą savo virtuvėse. Juk daugelyje pasaulio virtuvių, ko gero, labiau vertinama ne greita mada, o ilgalaikės tradicijos…


Tekstas – Linos Tuskėnaitės

Komentarai
Temos Virtuvė
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką