Dabar populiaru
Publikuota: 2019 balandžio 8d. 11:04

Kiaušinių marginimas natūraliomis priemonėmis

Natūraliai dažyti margučiai
Vida Press nuotr. / Natūraliai dažyti margučiai

Visi, švęsiantys Velykas, be jokios abejonės, dės ant stalo margučių – svarbiausių ir smagiausių šios šventės atributų! Jų marginimo būdų daugybė, tačiau šįkart žeriame pasiūlymų tiems, kas mėgsta natūralumą. Likus ne tiek jau daug laiko iki svarbiausios pavasario šventės, susipažinkite su produktais, kurie subtiliai ir stilingai nudažys kiaušinius pačiomis įvairiausiomis spalvomis.

Kiek juokaujant galima sakyti, kad jau pats dažymo natūraliais produktais procesas panašus į tikrą nuotykį ir eksperimentą. Nusiteikite, kad pamerkę kiaušinius į paruoštą dažą ir tikėdamiesi vienokios spalvos, galite išgauti... kiek kitokią. Jei tokia perspektyva nepatinka ir norite būtų tikri dėl spalvos, tuomet verčiau pasitikėti cheminiais dažais.

Dar vienas svarbus aspektas – daugelis natūralių priemonių nudažys kiaušinius švelnia pasteline spalva, o tamsiausią, sodriai rudą spalvą užtikrins seni geri pažįstami svogūnų lukštai. Galima sakyti, jog prieskoniai, uogos suteiks labiau atspalvį, bet ne ryškia spalvą.

Vida Press nuotr./Margučiai
Vida Press nuotr./Margučiai

Kas kokia spalva nudažys:

  • Geltonųjų svogūnų lukštai (reikės 8–12 svogūnų lukštų stiklinei vandens arba naudokitės senu geru būdu apdėlioti kiaušinį lukštais, dėti į kaproninę kojinę, užrišti ir tiesiog išvirti): intensyvi ruda su geltonu atspalviu
  • Labai stipri kava: rusva;
  • Raudonasis kopūstas (apie 200 g kopūsto stiklinei vandens): švelniai violetinė, melsva;
  • Mėlynės ar šilauogės (apie 200 g uogų stiklinei vandens): levandų melsva;
  • Burokėliai (2 tarkuoti burokėliai stiklinei vandens): ryškiai rožinė;
  • Spanguolės (apie 200 g uogų stiklinei vandens): švelniai rožinė;
  • Malta džiovinta raudonoji paprika (2 valg. šaukšt. paprikos stiklinei vandens): plytinė rusva;
  • Ciberžolė (2 valg. šaukšt. stiklinei vandens): gelsvai žalia;
  • Raudonųjų vynuogių sultys: melsvai pilka;
  • Špinatai (3–4 saujos stiklinei vandens): žalsva;
  • Raudonasis vynas: švelniai violetinė;
  • Apelsinų žievelės (4–5 apelsinų žievelės stiklinei vandens): švelniai gelsva;
  • Avokado žievelės (5–6 avokadų žievelės stiklinei vandens): švelniai rausva;
  • Krapų sėklos (3–4 valg. šaukšt. stiklinei vandens): auksiškai ruda.
Vida Press nuotr./Kiaušinių dažymas
Vida Press nuotr./Kiaušinių dažymas

Dažančio skysčio paruošimas:

  • Sudėkite dažančią priemonę į prikaistuvį, įpilkite vandens (jei didinate vandens kiekį, proporcingai dauginkite ir dažančio produkto, o jei dažanti priemonė skystis, vandeniu jo nebeskieskite), dėkite ant ugnies, užvirkite ir ant labai švelnios ugnies kaitinkite 20–40 min. Nuolat patikrinkite, kiek intensyvi tapo spalva;
  • Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tada perkoškite skystį, supilkite į stiklainį ir dėkite į jį kiaušinius. Bet kokios spalvos dažų poveikį sustiprina actas, tad įpilkite ir jo (vienai stiklinei dažančio skysčio – 1 valg. šaukšt. acto).
Vida Press nuotr./Svogūnų lukštai
Vida Press nuotr./Svogūnų lukštai

Kiaušinių paruošimas:

  • Natūraliais produktais geriausia dažyti baltus kiaušinius, nes jei rinksitės rudus, daugelis natūralių dažų gali nesugebėti „įveikti“ rudos lukšto spalvos;
  • Kiaušinius išvirkite kietai (7–9 min) ir sudėkite į šaltą vandenį. Kai kiaušiniai atvės, perplaukite juos muiluotu vandeniu, kad pašalintumėte bet kokį ant lukšto esantį riebalinį sluoksnį – tai padės dažams lengviau paveikti lukštą. Nuplovę sausai nušluostykite.

Dažymas:

  • Sudėkite kiaušinius į stiklainėlius su paruoštais natūraliais dažančiais skysčiais ir dėkite į šaldytuvą bent pusdieniui ar net pernakt.
  • Išėmę kiaušinius iš dažų, leiskite jiems nudžiūti, jie bus matiškai pastelinės spalvos, tad jei norite blizgaus lukšto, patrinkite margučius kokosų ar alyvuogių aliejumi suvilgyta skiautele.

Žinote kitų natūralių dažymo priemonių, norite pasidalinti pastebėjimais? Rašykite komentaruose!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

20:17
01:09
02:13

Dabar tu gali

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką