Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Knygos „Prancūzijos virtuvė“ autorės receptas: avinžirnių miltų paplotis „socca“ su priedais

Nors soka („socca“) yra labai populiarus Nicos regiono patiekalas, specialiai nedėjau šio recepto į savo knygą „Prancūzijos virtuvė“. Manau, kad pajusti tikrą „soccos“ skonį galima tik paragavus jos dar karštos, ką tik ištrauktos iš atviros ugnies krosnies viename iš turgelių po šilta Pietų Prancūzijos saule. Taigi, autentišką „socca“ rasite tik čia, o ne tokią autentišką, bet taip pat labai gardžią galima paruošti ir savo virtuvėje.
Dangira Šimašiutė ir jos kepta „socca“
Dangira Šimašiutė ir jos kepta „socca“ / Dangiros Šimašiutės, Vidmanto Balkūno nuotr.

Šis mano receptas kiek labiau primena itališką farinatą nei prancūzišką soką, bet, manau, tai šaunus būdas namų sąlygomis susipažinti su šiuo Nicos ir Ligurijos regionuose tokiu populiariu gatvės patiekalu.

Ingredientai (2 porcijos):

  • 160 g avinžirnių miltų;
  • smulkios druskos;
  • 400 ml vandens;
  • 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. smulkiai kapoto šviežio rozmarino;
  • 5–6 džiovintų pomidorų aliejuje, gerai nusausintų ir smulkiai sukapotų;
  • 4 valg. šaukšt. tarkuoto parmezano ir dar trupučio pabarstyti;
  • maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Avinžirnių miltus sumaišykite su geru žiupsniu smulkios druskos, pamažu pilkite vandenį ir maišykite, stengdamiesi, kad nesusidarytų miltų gumuliukų. Palikite tešlą stovėti mažiausiai 1 valandą, o dar geriau 3 ar 4.

2. Orkaitę įkaitinkite 250 °C (režimas – kaitra iš viršaus).

3. Į tešlą įmaišykite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir kapotą rozmariną.

4. Keptuvėje, kurią galima dėti į orkaitę, ant vidutinio stiprumo ugnies įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus, gerai paskirstykite. Supilkite pusę paruoštos tešlos, kaitinkite, kol apačia sukietės (maždaug 2–3 min.), suberkite pusę kapotų džiovintų pomidorų, 2 šaukštus tarkuoto parmezano ir žiupsnį juodųjų pipirų. Dėkite į gerai įkaitusią orkaitę (arčiau kaitros šaltinio) ir kepkite 5–7 minutes, kol paviršius apskrus.

5. Ištraukus iš orkaitės apiberkite dar trupučiu tarkuoto parmezano, supjaustykite trikampiukais ir mėgaukitės tuoj pat. Taip iškepkite ir antrąją soką.

Pastaba: nebijokite savo „soccos“ dar labiau apskrudinti, paviršiuje gali net atsirasti labai tamsių dėmių – labiau apskrudusi ji bus dar gardesnė. Ir mėgaukitės „socca“ būtinai labai karšta, ką tik ištraukta iš orkaitės.

Dangiros Šimašiutės nuotr./„Socca“ su džiovintais pomidorais ir parmezanu
Dangiros Šimašiutės nuotr./„Socca“ su džiovintais pomidorais ir parmezanu

Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius