Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Mažos šefo gudrybės, ką ir kaip gaminti su brendžiu. 2 receptai

Virtuvės šefas Marcas d'Erceville.
Virtuvės šefas Marcas d'Erceville.
Šaltinis: 15min
0
A A

Norite paruošti ką nors ypatingo svečiams? Pagaminkite patiekalus su brendžiu! Slaptas ingredientas, apie kurį žinome taip mažai, kepsniui ar desertui gali suteikti ypatingą karamelinį skonį ir aromatą.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Tik nepamirškite laikytis kelių paprastų taisyklių, kuriomis dalijasi šios srities ekspertas, restorano „Le Butcher“ ir kulinarijos studijos „Čiop Čiop“ šefas prancūzas Marcas d’Erceville. Savo patirtį kaupęs „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose, kulinaras sako, kad brendis ne veltui prancūzų virtuvėje naudojamas daugiau nei 150 metų ir siūlo šį gėrimą išmėginti patiekaluose ir mums.

Tebūnie ugnis. Dažniausiai brendis virtuvėje naudojamas flambiravimui. Prancūziškai „flamber“ reiškia liepsnoti, o gaminant atrodo taip: maistą apipilate nedideliu brendžio kiekiu ir uždegate. Kaitinamas alkoholis garuoja, tad patiekale galiausiai lieka tik tai, kas reikalingiausia, t. y. brendžio skonis ir karamelizuotas jo cukrus.

Taip pat skaitykite: Sužinokite, kodėl kartais norisi mėsos arba saldumynų

Atidžiai skaitykite receptą. Matematinis tikslumas virtuvėje dažnai turi lemiamą reikšmę – jei alkoholio ruošdami patiekalą padauginsite, jis taps tiesiog… nevalgomas, per rūgštus ir per kartus.

Atsargiai su šiltais desertais! Ypač dažna klaida, kai brendžio įpilama į šiltą desertą – tada patiekalas tampa kartokas. Paprastai alkoholis naudojamas arba jį kaitinant ir garinant, arba gaminant šaltus desertus. Kiekviena prancūzė pritars – geriausiai brendis dera su šokolado gaminiais.

Paprastai alkoholis naudojamas arba jį kaitinant ir garinant, arba gaminant šaltus desertus. 

Odė padažui. Padažuose gerai atsiskleidžia degintos karamelės poskonis, kurį kaitintas brendis ir suteikia, todėl ypač rekomenduočiau išbandyti padažus su šiuo gėrimu.

Beje, šefai ruošdami padažą su brendžiu, įpila į jį šiek tiek gaminamos mėsos sulčių.

Marinavimui – tik vynas. Daugelis jau įprato, ruošdami mėsos patiekalus, juos marinuoti vyne ar aluje. Tačiau brendis – visai kitos kategorijos gėrimas, todėl jame mėsos marinuoti nepatartina – geriau brendį naudokite padažui.

Taip pat skaitykite: 15 naudingų šokolado savybių: užkerta kelią strijoms, išvaiko stresą

Promilės – taurėje, ne lėkštėje. Ar virtuvėje naudojant brendį reikėtų baimintis dėl promilių? Nuo tokio mažo kiekio tikrai neapsvaigsite, be to, kaitinant brendį alkoholis išgaruoja. Nekeptuose desertuose gėrimas turėtų būti naudojamas tik kaip prieskonis, t. y. labai mažais kiekiais – turėtumėte justi tik aromatą, o ne brendžio skonį ar stiprumą.

Pasiryžusiems išbandyti brendį savo virtuvėje, šefas Marcas d’Erceville rekomenduoja ypatingą vėžių sriubos ir šokoladinio fondanto receptą. 

Receptai
Receptas: Vėžių sriuba su brendžiu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vėžiai: (didelių) 20.00 vnt.
Ryžiai: 150.00 g
Daržovių sultinys: 1.00 l
Vynas: 200.00 ml (balto namų vyno)
Brendis: 100.00 ml (prancūziško brendžio „Alita“)
Morkos: 40.00 g
Svogūnai: 40.00 g
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Laurų lapai: 22.00 vnt.
Sviestas: 150.00 g
Kaip gaminti
  1. Supilkite du trečdalius sultinio į puodą ir jame išvirkite ryžius.
  2. Mažais kubeliais susmulkinkite morkas ir svogūnus.
  3. Į puodą įdėkite pusę sviesto (75 g) ir pakaitinkite daržoves, kol suminkštės.
  4. Įmeskite čiobrelio ir lauro lapų.
  5. Padidinkite ugnį ir į puodą suberkite vėžius.
  6. Įpilkite brendžio, druskos pagal skonį ir puodo turinį padekite!
  7. Viską kaitinkite, kol vėžiai paraudonuos.
  8. Tuomet sumažinkite ugnį, įpilkite vyną ir pakaitinkite dar 10 minučių. Viską nukoškite.
  9. Pašalinkite vėžių uodegėles ir jas užpilkite nukoštu skysčiu.
  10. Visa kita maišykite tol, kol virs koše.
  11. Tuomet suberkite dar šiltus ryžius ir dar šiek tiek pamaišykite. Vėl perkoškite, kad neliktų kiautų gabalėlių.
  12. Tuomet į puodą lėtai pilkite likusį sultinį ir maišykite, kol pasieksite norimą kreminę konsistenciją.
  13. Padidinkite ugnį, įdėkite 75 g sviesto ir dar šiek tiek pakaitinkite.
  14. Sriubą patiekite dubenėliuose kartu su vėžių uodegėlėmis.

Recepto autorius: virtuvės šefas Marcas d’Erceville.

Receptai
Receptas: Šokoladinis fondantas
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 9
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Miltai: 100.00 g
Sviestas: 200.00 g
Šokoladas: 200.00 g (kuo daugiau kakavos, tuo geriau)
Cukrus: 200.00 g
Brendis: 2.00 valg. š. (prancūziško brendžio „Alita“)
Kaip gaminti
  1. Keksiukų formeles patepkite sviestu, kad nepriliptų.
  2. Išplakite kiaušinius su cukrumi iki purumo.
  3. Į puodą su vandeniu įdėkite kitą indą ir jame ištirpinkite šokoladą.
  4. Sviestą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į šokolado masę.
  5. Įpilkite brendį ir viską ištirpinkite.
  6. Maišydami šokoladą supilkite į kiaušinių masę.
  7. Išpilstykite viską į formeles ir maždaug 8 minutes kepkite 190 laipsnių temperatūroje.

Recepto autorius: virtuvės šefas Marcas d’Erceville.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Temos: 2 Receptai Šokoladas
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką