-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Midijos: kodėl verta pamėgti ir kaip išsirinkti

Kadaise mūsų kraštuose gana retu delikatesu laikytomis midijomis dabar galime mėgautis į valias. Verta tai daryti ne tik dėl išskirtinio midijų skonio, bet ir naudingųjų savybių, kurių midijose išties apstu.
Midijos pomidorų padaže
Midijos pomidorų padaže / Vida Press nuotr.

Midijų istorija

Midijos – tai maži dvigeldžiai moliuskai, gyvenantys kone visuose pasaulio vandenynuose. Midijų geldelės taip glaudžiai sulipusios, kad Japonijoje šios jūros gėrybės laikomos meilės simboliu – dalyvaudami japonų vestuvėse greičiausiai turėtumėte galimybę paskanauti tradicinės sriubos su midijomis.

Manoma, kad midijomis Europoje pradėta mėgautis nuo XIII amžiaus, kuomet laivo avariją patyręs airis Patrickas Waltonas netyčia pastebėjo prie laivo lynų prikibusias geldeles.

Nors dabar midijos randamos kone visuose pasaulio vandenynuose, labiausiai jos paplitusios Šiaurės pusrutulyje. Valgomosios midijos dažniausiai aptinkamos Atlanto pakrantėje, taip pat vakarinėje Baltijos jūros dalyje prie Švedijos pakrantės, nuo Skagerako sąsiaurio pietuose iki Botnijos įlankos šiaurėje. Midijų randama ir Lietuvos pakrantėje.

Fotolia nuotr./Midijos su vynu
Fotolia nuotr./Midijos su vynu

Midijos gyvena jūroje ant uolų ir akmenuoto dugno, ypač kur vyrauja stiprios srovės. Baltijos jūroje dažniausiai sutinkamos nuo vandens mūšos zonų iki 10 m gylio, tačiau kai kur gali augti net 50 m gylyje. Baltijos jūroje jų gausu, tačiau verslinės reikšmės jos neturi, kadangi yra nedidelės. Vis dėlto midijos yra svarbus daugelio žuvų ir paukščių maisto šaltinis.

Auginti midijas gana paprasta: jos maitinasi iš vandens filtruodamos planktoną. Tokiu būdu ši rūšis prisideda prie vandens žydėjimo mažinimo bei jūrų ir vandenynų apsivalymo.

Šios gardžios jūrų gėrybės gali būti auginamos ir dirbtinai, pavyzdžiui, naudojant specialius tinklu aptrauktus rėmus, ant vandenyje panardintų virvių bei potvynio ir atoslūgio zonoje įkaltų stulpų. Vienam iš seniausių metodų, prancūziškai vadinamam „bouchots“, naudojami eilėmis susmaigstyti mediniai kuolai. Ant jų apsukamos virvės su midijų lervutėmis ir nutiesiami tinklai, kad atkibusios midijos nenukristų žemyn. Vertikaliai pakabintos virvės taip pat gali būti tvirtinamos ir prie stacionaraus plausto arba tiesiog paskleidžiamos ant pakylų sekliuose vandenyse.

Laukinės, natūraliai gamtoje užaugusios midijos yra gaudomos gremžiant dugną, tokiu būdu kartu naikinant jūrų dugno bendrijas bei gyvūnus, nespėjusius laiku pasprukti. Tad jeigu rūpinatės gamta, geriau rinkitės specialiuose auginimo ūkiuose sugaunamas midijas. Jų auginimas ne tik nekenkia, bet ir prisideda prie jūrų būklės gerinimo.

Midijų nauda

Subtilaus ir švelnaus skonio midijos – puikus baltyminis produktas. 100 gramų midijų yra maždaug 20 gramų baltymų[i], tad mėgautis šiomis jūros gėrybėmis drąsiai gali ir tie, kurie rūpinasi savo kūno linijomis.

Midijų baltymai lengvai virškinami, juose yra visų organizmui reikalingų amino rūgščių, turinčių teigiamos įtakos kraujotakai, antinksčių veiklai, augimo procesams ir kitoms organizmo funkcijoms[ii]. Midijų baltymuose yra nepakeičiamosiomis amino rūgštimis vadinamo lizino, triptofano, metionino.

  • Viena svarbiausių amino rūgščių vadinamas lizinas reikalingas augimui ir medžiagų apykaitos procesams. Jis dalyvauja baltymų fermentų, hormonų, antikūnų sintezėje, taip pat reikšmingas raumenų struktūrai palaikyti[iii].
  • Triptofanas dalyvauja laimės hormonu vadinamo serotonino sintezėje. Ši amino rūgštis gali padėti sumažinti dirglumą, pagerinti miego kokybę, sureguliuoti nuotaikų kaitas[iv].
  • Metioninas svarbus kūno svorio palaikymui, jo reikia normaliems augimo procesams palaikyti. Esant metionino trūkumui organizme, gali sutrikti folio rūgšties apykaita, pakisti oda, susilpnėti raumenys, varginti bendras silpnumas ir apatija[v].

Šių amino rūgščių organizmas negamina pats ir negali gauti iš augalinių baltymų, todėl verta dažniau valgyti midijas – šiose jūros gėrybėse yra visų nepakeičiamųjų amino rūgščių.

Vida Press nuotr./Midijos
Vida Press nuotr./Midijos

Valgydami midijas gausite ir organizmui būtinų „gerųjų“ riebalų. Midijose esančios polinesočiosios Omega-3 rūgštys naudingos smegenų veiklai, sąnariams ir odai, širdies ir kraujagyslių sistemos funkcionavimui, imuniteto palaikymui[vi]. Šių nepakeičiamųjų riebiųjų rūgščių organizmas taip pat pats negamina, todėl jų būtina gauti su maistu[vii].

Midijose gausu įvairių mikroelementų: natrio, cinko, jodo, mangano, vario, kobalto ir kt. Jose taip pat daug B grupės vitaminų, vitaminų E ir D[viii]. Antioksidacinį poveikį turintys vitaminai padeda atstatyti nusilpusią sveikatą, sumažina žalingų oksidacinių procesų poveikį.

Midijose yra ir organizmui reikalingo jodo, todėl šias jūrų gėrybės itin patartina valgyti tiems, kurių skydliaukės veikla yra sutrikusi, nepakankama.

Jodas organizme atlieka ir kitas svarbias funkcijas[ix]:

  • padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą
  • padeda palaikyti normalią pažinimo funkciją
  • padeda palaikyti normalią energijos apykaitą
  • padeda palaikyti normalią odos būklę

Taip pat midijos yra cinko šaltinis. Jose esančios amino rūgštys pagerina cinko įsisavinimą, o šis mineralas būtinas daugelio fermentų sintezei.

Dėka turtingos sudėties – polinesočiųjų riebalų ir amino rūgščių, vitaminų ir mikroelementų – midijos gali būti naudingos normaliam imuninės sistemos palaikymui, virškinimo sistemai ir metabolizmo procesams, endokrininės sistemos funkcijų palaikymui, širdies ir kraujagyslių sistemai.

Midijas rekomenduojama dažniau vartoti žmonėms, kurių mitybos racione trūksta jodo, taip pat bendram organizmo stiprinimui persirgus peršalimo ligomis. Dėl didelio jose esančio baltymų kiekio midijos puikiai tinka tiek besilaikantiems dietos, tiek aktyviai sportuojantiems ir siekiantiems padidinti raumeninę masę.

Kaip išsirinkti ir pagaminti?

Neapdorotos midijos paprastai nėra vartojamos, nors kai kurie jas mėgsta valgyti apšlakstytas citrinos sultimis.

Paprastai midijos troškinamos, verdamos, kepamos ar marinuojamos. Apdorotos ir išimtos iš kiautelių jos puikiai tinka gaminant įvairias salotas bei pagrindinius patiekalus. Jei parduotuvėje perkate jau išgliaudytas ir užšaldytas midijas, atkreipkite dėmesį, jos jau išvirtos ar ne. Pirmuoju atveju midijas pakaks atšildyti ir nuplauti, jei norite – apkepti. Žalias midijas turėtumėte virti, troškinti arba kepti maždaug 5–7 minutes, bet ne ilgiau, antraip jų tekstūra pasikeis, midijos taps sunkiai kramtomos.

Įsigiję šviežių midijų, pirmiausia jas švariai nuplaukite po tekančiu vandeniu ir peiliuku ar šiurkščia kempinėle nugrandykite ant jų užsilikusį purvą. Tuomet atskirkite gerąsias nuo blogųjų:

  • pripilkite į indą vandens ir subėrę į jį midijas stebėkite, kurios nuskęsta. Jeigu midija nuskendo, vadinasi ji šviežia, jei liko plūduriuoti paviršiuje – meskite lauk;
  • gyvos midijos geldeles įprastai laiko tvirtai suspaustas, tad jeigu geldelė prasivėrusi, pabelskite į ją: jei užsivėrė – midija gera, jei ne – tokios midijos geriau nevalgyti;
  • atsiveria midijos palaikius jas šaltame vandenyje arba verdant. Tas midijas, kurios išvirus liko užsivėrusios, išmeskite.

Midijos paruošiamos lengvai ir greitai, tad siūlome jums išbandyti kelis gardžius receptus.

Midijos sojų padaže (2 porcijoms)

Paprastas užkandis, kurį galima valgyti kaip atskirą patiekalą arba dėti į salotas, makaronus, ryžius. Patiekalas iš šviežių midijų verdamas 5–7 minutes, iš šaldytų – šiek tiek ilgiau.

Patiekalui reikės:

  • 300 gramų gliaudytų midijų
  • 2 skiltelių česnako
  • 15 ml sojų padažo
  • 1 valgomojo šaukšto augalinio aliejaus
  • Šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • Nedidelio žiupsnelio raudonėlio ir raudonosios paprikos

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pusę minutės pakepinkite nuluptas ir peiliu sutraiškytas arba pasmulkintas česnako skilteles tam, kad jos suteiktų aliejui skonį, tada česnaką išimkite. Į keptuvę suberkite midijas. Užšaldytas galima dėti prieš tai jų neatšildžius, tačiau kepti reikės ilgiau.

Pakepus 3-4 minutes, supilkite sojų padažą ir įberkite raudonėlį bei papriką. Gerai išmaišykite ir troškinkite dar keletą minučių. Prieš patiekiant, apšlakstykite citrinos sultimis.

Midijos baltojo vyno padaže (2 porcijoms)

Klasikiniu vadinamas receptas, kurį pagaminsite per 10 minučių. Patiekite su kepintomis prancūziškomis bulvytėmis arba paskrudinta prancūziška duonele.

Patiekalui reikės:

  • 1 kilogramo šviežių midijų
  • 25 gramų augalinio aliejaus
  • 300 gramų baltojo vyno
  • 45 gramų šviežių petražolių
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Midijas gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu ir nušveiskite jų geldeles, kad neliktų jokių nešvarumų. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir supilkite baltąjį vyną. Palaukite, kol užvirs. Jei matote, kad kai kurios midijos nėra užsivėrusios, stipriai pabelskite į vienos iš jų kiautą – išsigandusios garso, gyvos midijos turėtų užsiverti. Neužsivėrusias midijų geldeles išmeskite – jos nėra geros, o užsivėrusias suberkite į keptuvę.


Šaltiniai:

[i] [šaltinis]

[ii] Animal vs. Plant Protein — What's the Difference? [šaltinis]

[iii] [šaltinis]

[iv] [šaltinis]

[v] [šaltinis]

[vi] Omega-3-6-9 Fatty Acids: A Complete Overview [šaltinis]

[vii] The science behind dietary omega-3 fatty acids [šaltinis]

[viii] [šaltinis]

[ix] 2012 m. gegužės 16 d. Komisijos reglamentas (ES) Nr. 432/2012 [šaltinis]

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius