-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nišiniai gamintojai kviečia gaminti ugnies kaitroje

Lietuvos maitinimo verslas – labai dinamiškas. Kasdien atsiranda vis daugiau smulkiųjų gamintojų, nišinių restoranų, vietinių produktų parduotuvėlių, mėsinių, unikalių žaliavų fabrikėlių. Jei pasiteirautumėte, kokia jų sėkmės paslaptis, sužinotumėte, kad šie žmonės į savo veiklą pasinėrę visa širdimi. Jie – ne tik kokybiškų žaliavų tiekėjai, bet ir tikri maisto ruošimo entuziastai.
Nišiniai gamintojai kviečia gaminti ugnies kaitroje
Nišiniai gamintojai kviečia gaminti ugnies kaitroje / „kitchen RULES“ nuotr.

Gastromonijos agentūros „kitchen RULES“ konsultantės Jurgita Viltrakienė ir Ieva Vaičiūnaitė, dažnai susiduriančios su smulkiojo maitinimo verslo atstovais, pastebi, jog būtent šie profesionalai geriausiai išmano, ką ir kaip gaminti iš jų kuriamos produkcijos.

„Gyvename nuolat skubėdami, todėl akį dažniausiai patraukia tos naujovės, kurių gamintojai pasirūpina vienu žingsniu į priekį ir pateikia receptų, kaip ruošti jų produktus. Patarimai ypač praverčia planuojant iškylas ir šventes gamtoje – vasarą kaip niekad norisi, kad gastronominiai bandymai neatimtų per daug laiko“, – kalba „kitchen RULES“ konsultantės.

Kartais užtenka vieno kito taiklaus patarimo, ir net iki skausmo pažįstamas patiekalas staiga nušvinta naujomis spalvomis. Ką manote apie klasikinį kefyro marinatą mėsai, pagardintą lietuvišku medumi? O gal netikėtų skonio potyrių suteiks klasikinė paelija, išvirta natūraliame sultinyje? Kviečiame išmėginti receptus „iš pirmų lūpų“ ir dalijamės keliais vasariškais Lietuvos gamintojų bei ūkininkų patiekalais. Tikimės, kad išbandę norėsite pakartoti. Gal kai kurie valgiai netgi taps jūsų kulinarine tradicija?

„kitchen RULES“ nuotr./Aromatingas sūrio užkandis
„kitchen RULES“ nuotr./Aromatingas sūrio užkandis

Aromatingas sūrio užkandis „Chèvre chaud“

Šį prancūziška karštąjį užkandį rekomenduoja Varėnos rajone ūkininkaujantys „Sūrininkų namų“ šeimininkai Rasa Ilinauskaitė ir Valdas Kavaliauskas. Norint pasigaminti „Chèvre chaud“, prireiks vos kelių ingredientų.

Ingredientai:

  • ožkos sūris;
  • balta duona;
  • pagardai: šviežios prieskoninės žolelės, medus, riešutai, uogos.

Gaminimas:

  1. Ožkų pieno bus sūris skanesnis, jei horizontaliai perpjovę, uždėsite jį ant duonos riekės ir 5–10 min. paskrudinsite kepsninėje – ugnies kaitra suteiks malonios tekstūros ir atskleis ryškesnį skonį.
  2. Gardinkite alyvuogių aliejumi, medumi, graikiniais riešutais ir šviežiomis žolelėmis bei uogomis – kiekvienas šių pagardų padės sukurti vis kitokį patiekalo charakterį.
  3. Patarimas: ožkų sūris dera su rozmarinais, mėtomis, avietėmis ir net saldžiomis vyšniomis.
„kitchen RULES“ nuotr./Vištiena su kefyro ir medaus marinatu
„kitchen RULES“ nuotr./Vištiena su kefyro ir medaus marinatu

Vištiena su kefyro ir medaus marinatu

Kūrybinių maisto dirbtuvių „Fabrikėlis“, kuriose ruošiami Lietuvoje auginamų produktų gaminiai, šefas Ovidijus Orenta įkvepia kurti tikrą lietuvišką skonį. Šiandien jis siūlo prisiminti pažįstamą derinį… ir pateikia jį šiek tiek naujai. Pasigaminkite itin sultingų vištienos ketvirčių, kurių receptas skirtas kepimui grilyje, tačiau puikiai tiks ir orkaitei. Beje, šiam patiekalui paruošti prireiks viso labo vieno indo!

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 4 vištienos ketvirčiai;
  • 500 ml kefyro;
  • 30 g druskos;
  • 30 ml obuolių acto;
  • 70 g medaus;
  • 10 g saldžiosios rūkytos paprikos miltelių;
  • 9 česnako skiltelės.

Gaminimas:

  1. Kefyrą, druską, obuolių actą, medų, rūkytą papriką ir nuluptas bei sutarkuotas česnako skilteles gerai išmaišykite inde, kuriame marinuosite vištieną.
  2. Į marinatą sudėkite vištienos ketvirčius ir palikite juos nakčiai ar bent 4 valandoms. Žinia, jog skaniausią ir sultingiausią vištieną iškepsite tuomet, jei marinate jai leisite pabūti visą naktį.
  3. Mėsą ištraukę iš marinato, kepkite ant žarijų arba orkaitėje, kiekvienai pusei skirdami po ~12 min.
  4. Patiekite su mėgstamu garnyru arba šviežių daržovių salotomis.
„kitchen RULES“ nuotr./Paelija su naturaliu sultiniu
„kitchen RULES“ nuotr./Paelija su naturaliu sultiniu

Paelija su natūraliu sultiniu

„Gaminant paeliją, svarbu tiksliai pasverti ryžius bei sultinį, o su visais kitais ingredientais galima elgtis kiek laisviau ir proporcijas derinti pagal savo skonį“, – teigia šio recepto autorius Tadas Zujus, natūralių sultinių „Sukčius“ gamintojas. Taip pat nepamirškite sultinio: nors proceso metu jis susigeria ir tampa nematomas, tačiau lemia viso patiekalo skonį. Šiukštu, jokių kubelių!

Ingredientai (3-4 porcijoms):

  • 230 g ryžių (naudojome apvaliagrūdžius baltuosius ryžius bomba);
  • 750 ml natūralaus vištienos arba jūrų gėrybių sultinio;
  • 2 svogūnai;
  • 3 česnako skiltelės;
  • 1 paprika;
  • 10 g saldžiosios rūkytos paprikos miltelių;
  • kelios krevetės;
  • kelios midijos;
  • 1 citrina.

Gaminimas:

  1. Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus, suberkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Jiems apskrudus, sudėkite česnaką, o dar po minutėlės – pjaustytą papriką. Kai pastebėsite, kad keptuvės turinys įgauna auksinę spalvą, suberkite ryžius ir kepkite dar kelias minutes.
  2. Į keptuvę suberkite rūkytos paprikos miltelius ir supilkite karštą sultinį. Gerai išmaišykite.
  3. Kai ryžiai sugers visą sultinį, bet keptuvės dugnas bus dar šiek tiek šlapias (tai užtruks apie 10 min.), ant viršaus sudėkite krevetes, midijas ir citrinos riekeles. Pastaba: jei ruošiate paeliją ant žarijų, šį žingsnį atlikite keliomis minutėmis anksčiau.
  4. Jei patiekalą ruošiate ant žarijų – uždenkite paeliją aliuminio folija ir toliau laikykite ant laužo; jei gaminate krosnyje ar orkaitėje – pašaukite patiekalą ir kepkite. Ženklas, kad paelija paruošta, yra jūrų gėrybės: iškepus joms, pasiruoškite skanauti!
„kitchen RULES“ nuotr./Jautienos antrekotas su rozmarinų marinatu
„kitchen RULES“ nuotr./Jautienos antrekotas su rozmarinų marinatu

Jautienos antrekotas su rozmarinų marinatu

„Norėdami gero steiko, rinkitės šlapio arba sauso brandinimo jautieną, kuri dvelkia riešutais“, – rekomenduoja mėsos namų „Mėsos meniu“ šeimininkas Arnas Padumis ir siūlo grilyje išsikepti nuostabios jautienos. Tačiau prieš tai skirkite dėmesio svarbiausiems patarimams:

  • labai gerai įkaitinkite kepsninę;
  • nenaudokite papildomų riebalų;
  • kepkite po 4 min. iš abiejų pusių;
  • iškepus mėsai, uždenkite ją ir leiskite pailsėti, kol tolygiai pasiskirstys sultys (apie 4 min.);
  • pagardinkite druska ir sviestu su krapais.

A. Padumis draugiškai primena ir dažniausiai pasitaikančias klaidas, kurios gali sukliudyti sėkmei:

  • jei kepate pernelyg šaltą mėsą;
  • jei marinuodami naudojate druską, kuri išsausina mėsą;
  • jei steiką kepate per ilgai;
  • jei kepate per žemoje temperatūroje;
  • jei neleidžiate mėsai pailsėti po kepimo.

Susipažinote? Metas imtis veiksmų!

Ingredientai (4 porcijoms):

  • jautienos antrekotas/jautienos išpjova;
  • šviežiai malti pipirai;
  • šviežiai kapotos rozmarino šakelės;
  • tyras alyvuogių aliejus;
  • džiovintas mairūnas;
  • rupi druska;
  • sviestas su kapotais krapais.

Gaminimas:

  1. Mėsą supjaustykite 2–3 cm storio kepsniais ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Palaikykite kambario temperatūroje iki 2 val.
  3. Mėsą įtrinkite visais ingredientais, išskyrus druską; apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir marinuokite apie 2 val.
  4. Priklausomai nuo to, kokio steiko norite, kepkite mėsą nuo 3 iki 6 min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius