Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūziški kruasanai – ir sumuštiniams, ir desertams

Kaip rodo gyventojų apklausos – lietuviai ne tik kiaulienos, bet ir saldžių kepinių valgytojų šalis. Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, įvairių kepinių bent kartą per savaitę skanauja net 43 proc. šalies gyventojų.
Kruasanas su kava
Kruasanas su kava / Fotolia nuotr.

Įdomu tai, kad dažniausiai lietuviai pirmenybę teikia sluoksniuotos tešlos kepiniams, tarp jų įvairioms bandelėms su uogiene ar šokoladu, taip pat sparčiai populiarėjantiems prancūziškiems kruasanams. Apie tai, ar visi prancūziški raguoliai yra kruasanai ir kaip šiuos patiekti ant lietuviško stalo, kalbamės su prekybos tinklo „Maxima“ vyriausiąja konditerijos technologe Danute Gaideliene.

„Apskritai įvairūs kepiniai, bandelės ant lietuvių stalo užima vis daugiau vietos. Nors didžioji dalis gyventojų vis dar linkę šiuos produktus rinktis kaip desertą ar būdą pasilepinti, šiandien neretai jų rasime ir ant pusryčių stalo, greta tradicinių sumuštinių. Be to, plečiantis lietuvių kulinariniam akiračiui, keičiasi ir požiūris į tradicinius kepinius – šiandien jie vis dažniau derinami ne tik su saldžiais įdarais ar pagardais, bet ir įvairiomis daržovėmis ar mėsos gaminiais“, – sako D. Gaidelienė.

Paklausta apie pastarųjų metų tendenciją ant pusryčių stalo ar prie kavos puodelio patiekti prancūziškų kruasanų, moteris pastebi, jog ne visi sluoksniuotos tešlos raguoliai gali būti pelnytai vadinami kruasanais. „Nors abu šie kepiniai gaminami iš sluoksniuotos tešlos ir yra panašios formos, tikrą kruasaną pažinsite iš gerai juntamo sviesto skonio, minkšto vidaus ir traškios plutelės. Jo recepto paslaptis – 27 ploni tešlos sluoksniai, pertepti natūraliu sviestu“, – atkreipia dėmesį vyriausioji technologė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kuo (ne)naudingas badavimas? Išpopuliarėjusios ekadašio dienos

Nors dažniausiai Lietuvoje kruasanai sutinkami be papildomų pagardų arba gardinti saldžiu įdaru, pasak D. Gaidelienės, tai nėra taisyklė. Natūraliai švelnaus skonio kruasanai puikiai dera tiek su saldžiais, tiek su sūriais ar net egzotiško skonio produktais.

Šiandien ypač populiaru kruasanus naudoti vietoje įprastos bandelės sumuštiniams. Iš tiesų, jie puikiai dera su įvairiais mėsos gaminiais – vytintu kumpiu, parūkyta saliamio dešra, rūkyta antiena ir kitais. Papildomai tokį sumuštinį visada galima pagardinti šviežiomis salotomis, keliais griežinėliais šviežių pomidorų ar ridikėlių. Norintiems sočiau – ir riekele fermentinio sūrio.

Pasak jos, tradiciniai kruasanai dera ir su kai kurių rūšių žuvimi. Dažniausiai jie patiekiami su sūdyta ar rūkyta lašiša, gardinami marinuotais kaparėliais ar šviežiais krapais. Taip pat, puikiai dera ir su šviežiai pasūdytu ar konservuotu tunu.

Tradiciškai prancūziškus kruasanus tinka patiekti ir su įvairiais sūriais. Dažniausiai – tai švelnaus skonio „Brie“, tačiau puikiai tinka aitresnio skonio pelėsinis ar ožkų pieno sūris. Vyriausioji konditerijos technologė tokį derinį siūlo papildomai pagardinti Provanso žolelių padažu ar šviežiomis gražgarstėmis. Taip pat, ne itin saldžia uogiene – pavyzdžiui spanguolių ar bruknių.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kada ir kokius produktus valgyti, kad jie suteiktų daugiausia naudos?

Natūraliai švelnaus skonio purūs kruasanai puikiai tinka ir su įvairiais saldžiais pagardais. Pasak D. Gaidelienės, dažniausiai tokie kruasanai gardinami šviežios rikotos, migdolų ar šokolado įdaru, pabarstomi kepintomis migdolų drožlėmis ar apliejami lydytu šokoladu. Taip pat, puikiai tinka gardinti ir varške bei medumi. „Panašiai, kaip gaminant įprastą suvožtinį, šiuos galima naudoti kaip įdarą ar tiesiog užtepą. Žinoma, puikiai tiks ir įvairios uogienės, džemai ar marmeladai. Juos kiekvienas gali rinktis pagal savo skonį, o papildomai pagardinti ir šviežiais vaisiais ar uogomis“, – pastebi D. Gaidelienė.

Saldumynų mėgėjams vyriausioji konditerijos technologė pataria pasigaminti nesudėtingą desertą – šviežiai iškeptus kruasanus aplieti lydytu juoduoju ar pieniniu šokoladu, pabarstyti smulkintais riešutais, džiovintais vaisiais ar uogomis.

Prekybos tinklo „Maxima“ vyriausioji konditerijos technologė Danutė Gaidelienė dalijasi saldžių prancūziškų pusryčių receptu.

2 porcijoms reikės:

  • 2 pagal originalų prancūzišką receptą iškeptų kruasanų,
  • 2–3 šaukštų šviežio rikotos sūrio,
  • 1 nulupto banano,
  • Nedidelės saujos šviežių mėlynių,
  • Žiupsnelio migdolų riešutų drožlių,
  • Žiupsnelio šokolado drožlių,
  • 2 kaušelių pasirinkto skonio ledų ar šerbeto.

Paruošimo būdas:

  1. Aštriu peiliu įpjaukite abu kruasanus per visą jų ilgį, padarydami vietos įdarui. Vidines jų puses ištepkite šviežiu rikotos sūriu.
  2. Nuluptą bananą padalinkite perpus – po pusę banano kiekvienam kruasanui. Abi puses supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į prieš tai padarytas ir sūriu išteptas įpjovas.
  3. Taip pat, sudėkite po pusę nedidelės saujos šviežių mėlynių. Kiekvieną kruasaną apibarstykite žiupsneliu migdolų ir šokolado drožlių. Greta prie kiekvieno patiekite ir po kaušelį pasirinkto skonio ledų ar šerbeto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius