Dabar populiaru
Publikuota: 2015 birželio 25d. 11:18

Prekybos tinklų lentynos pildosi neįprastais vaisiais ir daržovėmis

Artišokai
Artišokai

Lietuviai jau po truputį pradeda džiaugtis nuosavuose daržuose užauginamais vaisiais ir daržovėmis. Visgi prekybos centrų lentynose akį traukia nematyti vaisiai ir daržovės, kurie į Lietuvą atkeliauja ne tik iš egzotinių kraštų, bet ir giliomis kulinarinėmis tradicijomis garsėjančių Europos Sąjungos šalių. Juos derinant su mūsų kraštui įprastomis gėrybėmis, gomurį galima palepinti naujais, gurmaniškais skoniais.

Gurmanų užkandis – artišokas

Prekybos centrų lentynose esantys artišokai savo istoriją skaičiuoja dar nuo Antikos laikų. Jų gimtine laikoma kulinarų meka Italija, kur ir šiandien užauginama daugiausia šių daržovių.

Nuo pumpuro šerdies atskirtų vainiklapių apačia yra merkiama į padažą, minkštimas traukiamas tarp dantų. 

Šios daržovės pasižymi riešutų aromatu, yra malonaus, švelnaus skonio. Valgomis yra artišokų pumpurai, vieną po kito rankomis laužiant jų žiedlapius. Nuo pumpuro šerdies atskirtų vainiklapių apačia yra merkiama į padažą, minkštimas traukiamas tarp dantų. Pasiekus šerdį dengiančias skaidulas, primenančias šieną, jos yra pašalinamos, o šerdis dažoma padaže ir valgoma.

Receptai
Receptas: Artišokai su padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 2
Kaip gaminti

1. Artišokus nuvalykite, viršūnėles nupjaukite, vidų išskobkite, daržoves apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Sudėkite artišokus koteliais į viršų į puodą su vandeniu, įpilkite 2 šaukštus aliejaus ir virkite apie 40 minučių, tada išgriebkite ir gerai nuvarvinkite.

2. Česnakus nulupkite, susmulkinkite. Žalumynus sukapokite.

3. Česnakus, žalumynus, džiūvėsėlius, 2 šaukštus aliejaus ir pesto padažą sumaišykite.

4. Nuvarvintus artišokus dėkite ant grotelių, šepetėliu patepkite paruoštu padažu, apibarstykite tarkuotu parmezanu ir kepkite ant grotelių apie 8–10 min., iki sūris pradės lydytis.

5. Tiekite papuošusi didesniais petražolių lapeliais.

Ingredientai
Artišokai (nedideli) 4.00 vnt.
Petražolės: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Mėtos: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Džiūvėsiai: 1.00 arbat. š.
Pesto padažas: 1.00 arbat. š. (su bazilikais)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Užkandėlė artišokuose
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 3
Kaip gaminti

1. Artišokus nuvalykite, viršūnėles nupjaukite, vidų išskobkite, daržoves apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų, tada koteliais į viršų sudėkite į puodą su vandeniu, įpilkite aliejaus ir virkite apie 40 minučių.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste. Kai šie dailiai pagels, sumeskite smulkintą vištieną, nuluptus susmulkintus pievagrybius ir troškinkite ant mažos ugnies apie 15 min., viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite kalendromis ir petražolėmis, supilkite grietinėlę. 

3. Į paruoštą masę įmaišykite virtus smulkintus kiaušinius.

4. Iš vandens išgriebtus artišokus perpjaukite per pusę, įdarykite paruošta mase, ant viršaus berkite parmezano ir kelioms minutėms pašaukite į orkaitę.

5. Tiekite apšlakstytus alyvuogių aliejumi.

Ingredientai
Artišokai (švieži, nedideli) 4.00 vnt.
Pievagrybiai: 250.00 g
Vištiena: 200.00 g (filė)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Grietinėlė: 50.00 ml
Sviestas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kalendros: 5.00 g (sėklų)
Petražolės: 5.00 g (kapotų)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Sūris: 100.00 g (saujelė tarkuoto parmezano)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Artišoko pumpurą galima valgyti ir kaip šaltą, ir kaip karštą užkandį. Jei norite jį patiekti karštą, artišoką virkite 25–40 minučių ant silpnos ugnies, paskaninę alyvuogių aliejumi, česnaku, citrina ir lauro lapais. Padažui sumaišykite majonezą ir grietinę, paskaninkite citrina.

Taip pat artišokai tinka užtepėlėms, pyragams, padažams, makaronams. Juos skanu valgyti su šonine, ožkų pieno sūriu, parmezanu, grybais, pomidorais, pankoliais, sviestu, grietine, majonezu, alyvuogių aliejumi, česnakais, svogūnais, citrinomis, petražolėmis, bazilikais, čiobreliais. Prekybos centre įsigiję artišokų, neplautus juos sudėkite į plastikinį maišelį ir laikykite šaldytuve.

Fotolia nuotr./Artišokai
Fotolia nuotr./Artišokai

Pankolis – ir daržovė, ir prieskonis

Mūsų prekybos centruose galima įsigyti ir pankolių, atkeliaujančių iš Viduržemio jūros regiono šalių. Pankolis – baltas ar žalsvas svogūnas su stiebais, kurių viršūnėse – žali lapeliai ir žiedai, brandinantys sėklas.

Pankolis yra lengvo krapų ir anyžių skonio, tad gali būti valgomas ir kaip prieskonis, ir kaip daržovė. Jo žiedą ir stiebus galima naudoti sriuboms, troškiniams, garnyrams. Pankolis puikiai dera su žuvimi, ypač su lašiša, bulvėmis, kopūstais, salierų šaknimis, pomidorais, agurkais, česnakais, kalendromis, čiobreliais, alyvuogėmis, apelsinais, citrinomis, grietinėle, sviestu, parmezanu. Kaip prieskoninė žolelė gali būti naudojami pankolio lapai, kuriais galite gardinti mėsą, paukštieną, žuvį, jūros gėrybes.

Fotolia nuotr./Pankoliai
Fotolia nuotr./Pankoliai

Jei norite greito ir sveiko užkandžio, pasigaminkite salotas iš riekelėmis supjaustytų pankolių, avokadų ir apelsinų. Pankoliu galima paskaninti ir sumuštinį vietoj salotos ar pomidoro. Pankolį laikykite jį šaldytuve.

Receptai
Receptas: Vištų šlaunelės su pankoliais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 3
Kaip gaminti

1. Šlauneles nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.  

2. Citrinas kruopščiai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada nutarkuokite žieveles ir išspauskite sultis.

3. Nuluptus česnakus sutrinkite specialia trintuve, šviežius rozmarinus smulkiai sukapokite peiliu, pankolio sėklas sugrūskite.

4. Paruoštus prieskonius sudėkite į dubenį, supilkite citrinų sultis, aliejų, suberkite tarkuotas žieveles, sukrėskite medų, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Gautą masę supilkite ant šlaunelių, pamaišykite švariomis rankomis, indą uždenkite ir palikite per naktį, kad mėsa pasimarinuotų.

5. Suverkite šlauneles ant šaltame vandenyje išmirkytų medinių konditerinių iešmelių ir iškepkite ant virš karštų žarijų įtaisytų grotelių.

6. Tiekite su šviežiomis daržovėmis.

Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Ingredientai
Vištiena: 6.00 vnt. (nedidelės viščiukų šlaunelės)
Citrinos: 2.00 vnt. (žaliosios)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š. (šaltai spausto)
Pankolis: 10.00 g (sėklų)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (žiupsnis šviežių)
Medus: 4.00 valg. š. (skysto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepti starkiai su pankoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Citriną nuplaukite ir supjaustykite storais griežinėliais. Svogūnus nulupkite, supjaustykite žiedais. Pankolius perpjaukite išilgai į 7–8 dalis. Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite. Česnakų skilteles smulkiai sukapokite. Krapus sukapokite (dalį palikite), sumaišykite su česnakais.

2. Žuvis išskroskite, išvalykite ir nuplaukite. Įtrinkite druska, pipirais, į vidų pridėkite krapų ir česnakų masės ir sudėkite į skardą. Ant viršaus uždėkite citrinos griežinėlių.

3. Aplink žuvis išdėliokite pomidorus, pankolių gabalėlius, atidėtas krapų šakeles, svogūnų žiedus, viską apipilkite vynu ir alyvuogių aliejumi.

4. Kepkite 220 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Citrinos: 1.00 vnt. (didelė)
Svogūnai: 2.00 vnt. (mėlynieji)
Pankolis: 2.00 vnt.
Pomidorai: 500.00 g (vyšniniai su šakelėmis)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Krapai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Žuvis: 4.00 vnt. (starkiai)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vynas: 100.00 ml (baltas)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Desertui – saldžioji anona

Į mūsų prekybos centrus iš Ispanijos atkeliauja anonos – žalsvai rusvi, savo forma obuolius primenantys vaisiai. Jų žievelė grublėta, o viduje – švelnus kreminės spalvos minkštimas, kuriame išsibarstę juodi, nevalgomi, akmenėlius primenantys kauliukai. Anonų minkštimas yra švelnaus skonio, primenantis mums gerai pažįstamus bananus ar ananasus.

123rf.com nuotr./Anona
123rf.com nuotr.

Anonos – gardus ir sveikas desertas. Dažniausiai jos valgomos vienos, neapdorotos – tiesiog šaukšteliu kabinant jų minkštimą. Iš anonų taip pat galima gaminti vaisių padažą, šerbetą, suflė ar jas valgyti su ančiuviais.

Jei prekybos centre įsigijote kietą anoną, palaikykite ją keletą dienų kambario temperatūroje, kol suminkštės. O jei vaisius jau pakankamai minkštas, tačiau jaučiate, kad per dieną nepavyks jo suvalgyti, – įdėkite anoną į šaldytuvą, kur jis saugiau būti galės dar kokią savaitę. Pastebėjus ant anonos rudas dėmeles, vaisiaus išmesti nereiktų – tai reiškia, kad jis yra visiškai prisirpęs ir saldus.

Švieži vaisiai ir daržovės – kiaurus metus

Pasak vieno iš prekybos centrų atstovės Renatos Saulytės, vien jų prekybos tinkle šiandien galima rasti 250 skirtingų rūšių vaisių ir daržovių.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Renata Saulytė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Renata Saulytė

Prekybos centro atstovės teigimu, lietuvių skonis labiau pratęs prie pažįstamų ir gomuriui įprastų vaisių ir daržovių. Taip pat kol kas egzotinių vaisių ir daržovių paklausa Lietuvoje nėra itin didelė, nes jie iki mūsų šalies keliauja gan ilgą kelią ir jų kainos gan aukštos.

Tačiau pastaruoju metu parduotuvių vitrinose vis dažniau galime pastebėti neįprastų vaisių ir daržovių atvežtų iš įvairių Europos sąjungos valstybių.

Nuolatos stebime rinką ir stengiamės savo klientams pasiūlyti įsigyti tik kokybiškus ir šviežius vaisius ir daržoves. Taip pat stengiamės į asortimentą įtraukti ir įvairiausių egzotinių vaisių ir retesnių daržovių. Taip klientams suteikiame galimybę paragauti įvairiausių pasaulio skonių neiškeliant kojos iš Lietuvos“, – sako R. Saulytė.

ES griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą, pardavimą, taip užtikrindama itin aukštą kokybę ir saugumą. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.

fhfhj-541aeeb03a00e
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką