Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tradicinė ir moderni Latvijos virtuvė: kuo stebina kaimynai?

Neretai su lankomos šalies kultūra susipažįstame per maistą. Ragaudami dar nematytų patiekalų bandome pasinerti į vietinių kasdienybės rutiną ir suvokti, kuo jie gyvena kiekvieną dieną.
Tradicinė ir moderni Latvijos virtuvė: kuo stebina kaimynai?
Tradicinė ir moderni Latvijos virtuvė: kuo stebina kaimynai? / Partnerio nuotr.

Kas girdėta, o kas nauja?

Mūsų kaimyninės Latvijos virtuvė nėra tokia tolima mums gerai pažįstamam skoniui. Kaip ir mūsų, latvių tradiciniai patiekalai, keliaujantys iš vienos kartos į kitą, ganėtinai riebūs ir sotūs, juose nėra naudojami aštrūs prieskoniai ar įmantrūs ingredientai. Nėra jokių abejonių, kad tokios virtuvės susiformavimui įtakos turėjo šaltos ir ilgos žiemos, kurių metu reikėjo kažkuo sušildyti kūnus ir kaip reikiant pasistiprinti.

Latvių tradicinėje virtuvėje, kaip, beje, ir mūsų, dominuoja bulvių patiekalai, netrūksta pieno produktų bei mėsos. Tiesa, kaimynai kur kas daugiau dėmesio skiria žuviai. Jie su dideliu džiaugsmu mėgaujasi Baltijos jūroje pagaunamomis lašišomis ar Latvijoje auginamomis krevetėmis, neapsieina ir be visų šventinių bei kasdieninių stalų karalienės – silkės. Nenuostabu, kad vienas iš tradicinių patiekalų ir yra silkė, kepama keptuvėje bei patiekiama kartu su bulvėmis ir grietine.

Partnerio nuotr./Tradicinė ir moderni Latvijos virtuvė: kuo stebina kaimynai?
Partnerio nuotr./Tradicinė ir moderni Latvijos virtuvė: kuo stebina kaimynai?

Lankydamiesi Latvijoje privalote paragauti duonos sriubos ir įvairiausių užkandžių su kanapių mase. Nepamirškite silke ar kumpiu įdarytų kiaušinių bei tradicinių salotų, kuriose, žinoma, ir vėl rasite silkės! Tikriausiai jau supratote, kad norėdami išbandyti tradicinės latvių virtuvės patiekalus, sunkiai išsiversite be įvairiausiais pavidalais siūlomos silkės.

Latviška virtuvė kitaip

Latviai didžiuojasi ne tik šimtmečius menančiais receptais. Tiek sostinėje, tiek mažesniuose Latvijos miestuose profesionalūs virtuvės šefai siūlo įprastus ir puikiai pažįstamus produktus pamatyti kitame amplua.

Ar kada nors pagalvojote, kaip puikiai tarpusavyje dera sūdyta ėriena su marinuotais rabarbarais? O ar esate ragavę ožkų sūrio su svarainių cukatomis? Geriausi Latvijos restoranai kviečia į tradicinius patiekalus pažvelgti kitu žvilgsniu. Jie drąsiai maišo įprastus latviams produktus – duoną, rūkytą žuvį, kiaušinius – ir tokiu būdu išgauna pirštus apsilaižyti priverčiančias patiekalų variacijas.

„Paragauk Latvijos“ Vilniuje ir Kaune

Latviai tikrai turi kuo didžiuotis gastronomijoje, tad belieka pasiruošti tikrai skonių fiestai. O apšilti kojas galite ir Lietuvoje – balandžio 15-19 dienomis Vilniuje ir Kaune, kur miestų restoranai vienijasi ir skelbia „Paragauk Latvijos“ savaitę. Įvairiuose restoranuose, baruose ir kavinėse virtuvių šefai per dienos pietus pasiūlys išmėginti latviškų patiekalų. Prie „Paragauk Latvijos“ prisijungė daugiau nei 20 vietų, kai kurios iš jų prie akcijos jungiasi jau ne pirmus metus ir su mielu noru grįžta vėl, o kai kurie pasiūlymai nugula ir reguliariuose restoranų meniu.

Partnerio nuotr./Tradicinė ir moderni Latvijos virtuvė: kuo stebina kaimynai?
Partnerio nuotr./Tradicinė ir moderni Latvijos virtuvė: kuo stebina kaimynai?

Vilniuje paragauti Latvijos įkvėptų skonių galėsite šiose vietose: „Mykolo 4“, „Radharanė“, „Casa Nᴼ4“, „Mano guru“, „Stars and legends“, „Untold“, „Artistai“, „Paviljonas“, „Sugamour“, „Piano Man“, „Gringo“, „Vieta“, „KAS KAS“, „Sakmės“, „La Storia“. O mėgstantiems užsisakyti maistą į biurą ar namus – Latvijos įkvėptus patiekalus pristatys „Cityrush“.

O Kaune latviškų patiekalų rasite čia: „Višta puode“, „Miesto sodas“, „Legenda“, „Pietų stalas“, „Kavinė 33“, „Kultūra“. Nepraleiskite progos paįvairinti kasdienių pietų pasirinkimų ir paragauti „broliukų“ virtuvės receptų. „Paragauk Latvijos“ – tai puiki galimybė susipažinti su kaimynų tradicijomis ir tendencijomis visai čia pat. Šaltalankių ledai, beržų sulos marinatas, kreminė moliūgų sriuba, triušiena, marinuota erškėtrožėse – tai tik dalis receptų, atkeliavusių iš Latvijos virtuvės. Nepraleiskite progos paragauti!

Partnerio nuotr./„Paragauk Latvijos“ žemėlapis
Partnerio nuotr./„Paragauk Latvijos“ žemėlapis

Norėdami atrasti Latviją dar labiau, pasinaudokite kelionės planavimo įrankiu Latvia Trip-Planner. Itin vartotojui draugiška aplinka leidžia greitai ir paprastai susiplanuoti kelionę Latvijoje – galima ne tik susidėlioti maršrutą, bet ir pasiskaičiuoti, kiek laiko bus užtrunkama, taip pat matysite aplink esančius traukos objektus, poilsio vietas ar kavines bei restoranus. Keliaukite Latvijoje kaip tikras vietinis! Daugiau idėjų kelionei ir įkvėpimui rasite www.latvia.travel ir „Instagram“ paskyroje @EnjoyLatvia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius