Dabar populiaru
Publikuota: 2018 vasario 12d. 18:00

Užgavėnių blynai be kviečių ir gliuteno: 4 originalūs receptai

Lietiniai
Asmeninio albumo nuotr. / Lietiniai

Kokios Užgavėnės, jeigu negali prisivalgyti blynų... O ką daryti nevalgantiems miltinių patiekalų? Gliuteno netoleruojanti Kristina Pozingytė, knygos „Gyvenimas be gliuteno“ autorė, išbandė kelis blynų receptus, kurie tinka netoleruojantiems gliuteno, bet patiks ir visiems šeimos nariams.

„Nuo vaikystės mama per Užgavėnes kepdavo miltinius blynus. Kokie jie būdavo skanūs su grietine ir braškių uogiene! Kitaip šios šventės neįsivaizduoju. Todėl ir dabar, nors kvietinių miltų mano valgiaraštyje nebėra, pabandžiau iškepti kuo panašesnius į tuos, kuriuos valgydavome vaikystėje“, – sako K.Pozingytė.

Dovilės Jakštaitės nuotr./Kristina Pozingytė
Dovilės Jakštaitės nuotr./Kristina Pozingytė

Vis didėjant begliutenių miltų ir jų mišinių pasirinkimui, netoleruojantiems gliuteno yra paprasčiau pakeisti įprastus miltus. Jie naudojami kepti ir blynams. Jei norisi vientisesnės, klampesnės tešlos, įdėkite nubrauktą arbatinį šaukštelį ksantano dervos. Ksantano derva yra natūrali medžiaga, naudojama tirštinimui daugelio maisto produktų gamyboje. Tačiau ir be šio ingrediento nepastebėsite skirtumo – begliutenei mitybai įmantrūs produktai nebūtini, o blynai bus tokie pat skanūs kaip ir įprasti, kepami su kvietiniais miltais.

Blynai-širdelės

Ingredientai:

  • 4 valg. šaukšt. ryžių miltų;
  • 3 valg. šaukšt. migdolų miltų;
  • 4 valg. šaukšt. bulvių krakmolo;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus;
  • 320 ml pieno (galima keisti bet kokiu augaliniu pienu);
  • 2 kiaušiniai;
  • 75 g sviesto (galima keisti kokosų aliejumi);
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1,5 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. ksantano dervos (nebūtina);
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite ištirpintą sviestą ir gerai išplakite.

2. Kitame inde sumaišykite likusius birius produktus ir šio mišinio dėkite po šaukštą į turimą plakinį bei gerai išmaišykite.

3. Į įkaitintą širdelių formos keptuvę dėkite nediduką samtį tešlos ir kepkite porą minučių. Skanaukite su mėgstamu džemu, uogomis ar grietinėle.

Asmeninio albumo nuotr./Blynai-širdelės
Asmeninio albumo nuotr./Blynai-širdelės

Miltiniai blynai be gliuteno

K.Pozingytės mama tešlą blynams maišydavo su pienu, o močiutė tiesiog su šaltu vandeniu – tuomet jie išeina traškesni.

Ingredientai:

  • 1 puodelis šalto vandens arba pieno;
  • 2 kiaušiniai;
  • 2 valg. šaukšt. ištirpinto sviesto;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1,5 puodelio miltų mišinio be gliuteno (galite rinktis ir ryžių miltus);
  • 0,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • aliejaus kepimui.

Gaminimas:

1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite ištirpintą sviestą, supilkite vandenį ar pieną, įdėkite druską, miltus be gliuteno, jeigu naudojate, įberkite ksantano dervos (nebūtina), vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišykite, kad neliktų miltų gumuliukų.

2. Kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje.

3. Skanaukite su grietine ir braškių uogiene.

Asmeninio albumo nuotr./Miltiniai blynai
Asmeninio albumo nuotr./Miltiniai blynai

Mieliniai blynai be gliuteno

Ingredientai:

  • 25 g šviežių mielių;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus;
  • 200 ml pieno;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 didelė sauja razinų;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 stiklinė begliutenių miltų mišinio (rinkitės tokius, kuriuose daugiau kukurūzų miltų bei krakmolo).

Gaminimas:

1. Užmerkite didelę saują razinų šiltame vandenyje maždaug pusvalandžiui.

2. Mieles sumaišykite su 1 šaukštu cukraus ir užpilkite šiltu pienu. Tuomet supilkite lengvai išplaktus kiaušinius, likusius 2 valgomus šaukštus cukraus, viską išmaišykite. Maišant berkite miltus. Tešla turi būti grietinės tirštumo, todėl berdami miltus stebėkite, kad jų nebūtų per daug. Pabaigoje suberkite išbrinkintas razinas ir lengvai išmaišykite.

3. Uždenkite maistine plėvele arba virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje, kol tešla pakils ir padvigubės. Arba įkaitinkite orkaitę iki 50 laipsnių ir įdėkite į ją uždengtą tešlą 40–60 min., kad gražiai iškiltų.

4. Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus ar ištepkite ją lašinukais bei dėkite po šaukštą iškilusios tešlos. Kepkite, kol gražiai apskrus.

Asmeninio albumo nuotr./Mieliniai blynai be kvietinių miltų
Asmeninio albumo nuotr./Mieliniai blynai be kvietinių miltų

Lietiniai be gliuteno

Ingredientai:

  • 2 kiaušiniai;
  • 2 arbat. šaukšt. cukraus arba cukraus pudros;
  • 200 ml grietinėlės (35 proc. riebumo);
  • 0,5 stiklinės begliutenių miltų mišinio;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus.

Gaminimas:

1. Kiaušinius išplakite su cukrumi ar cukraus pudra, supilkite grietinėlę ir lengvai išplakite. Tuomet dalimis dėkite miltus ir plakite. Įpilkite šaukštą aliejaus ir išmaišykite. Jei tešla gaunasi per tiršta, įpilkite šlakelį vandens.

2. Į įkaitintą keptuvę (be riebalų) pilkite samtelį tešlos, palaukite, kol lengvai apskrus, tuomet apverskite, kad apskrustų ir kita pusė.

3. Galite į lietinius įvynioti savo mėgstamo įdaro, pavyzdžiui, varškės ar bananų, ir tuomet lengvai apkepti keptuvėje su gabalėliu išlydyto sviesto.

Asmeninio albumo nuotr./Lietiniai
Asmeninio albumo nuotr./Lietiniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

01:44
23:52
01:12

Maistas

Kinas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką