-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Labai itališkas daržovių „pinzimonio“, o desertui – vaisių šašlykas

Gražiai skamba, ar ne: pin – ci – mo – ni – jo? „Pinzimonio“ anaiptol nėra muzikinis terminas, o vasaros užkandis, kurio neatsisako netgi garsūs restoranai. Jeigu vakare Romoje užsuksite aperityvo – visur rasite „pinzimonio“. Kodėl gi ir mums nepažaidus šio itališko virtuvės žaidimo?
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošti patiekalai / Jurgos Jurkevičienės, asmeninio albumo nuotr.

Pirmiausia – pavadinimas. Suprasti kiekvieno patiekalo ar maisto produkto pavadinimą – tai unikali galimybė įsigilinti į jo esmę. Veiksmažodis „pinzare“ – susegti, sugriebti, pasmeigti tinka naudoti kanceliarinių prekių parduotuvėje. Bet tinka ir prie stalo. Reikia: a) sugriebti pirštais šviežią daržovę, b) pamirkyti ją alyvuogių aliejaus emulsijoje ir c) įsidėti į burną. Tai ir yra „pinzimonio“. Tiesa, Romoje ir sostinės apylinkėse šį patiekalą vadina kitaip, kažkaip labai jau griozdiškai ir juokingai – „cazzimperio“...

Jeigu šį terminą pavartosite Milane, pamatysite pakeltus antakius, o paskui išgirsite daug gardaus juoko!

Vasarą – be grietinės! Jeigu, žinoma, tai įmanoma misija... Nes riebi, tiršta skani lietuviška grietinė daug kam tampa skonio priklausomybe, be kurios sunku išverti. Itališkas „pinzimonio“ yra būtent ta veiksminga detoksikacinė priemonė, kuri padės šiek tiek – kol vasara, kol šilta pagyventi be sočiųjų riebalų – sviesto, grietinės, lašinukų.

Žiūrint iš sveikos mitybos pozicijų, „pinzimonio“ yra užkandis be priekaištų, be sočiųjų riebalų, be cukraus (na, gal morkose ar paprikose yra šiek tiek fruktozės), be tuščių kalorijų užtaiso. Vien skaidulos ir vitaminai, vien antioksidantai ir omega 9. Gryna, reali Viduržemio jūros dieta!

Alyvuogių aliejaus emulsija. Tai svarbiausias „pinzimonio“ elementas. Ir čia jums – virtuvės šefėms ir šefams paliekama laisvė. Galima plakti su citrinų sultimis, galima su baltuoju vyno actu. Galima su druska ir be druskos. Su įvairiais pipirais. Alyvuogių aliejaus gerbėjai išvis nemaišo nei su actu, nei su citrinos sultimis – ypač tuo atveju, kai naudojamas brangus alyvuogių aliejus su charakteriu!

Kas po ko? Pirma actas ar aliejus? Ne, pirmiausia druska. Paskui – actas arba citrinų sultys. Ir tik tada – aliejus. Jeigu pirmiausia pilsite aliejų, paskui actą ir druską, emulsijos nebus.

Balzaminis actas? Geriau nereikia. Vadinamasis „balzamikas“ dabar labai madingas, beveik išstūmė paprastą vyno actą. Bet „pinzimonio“ atveju kažin ar ši „sunkioji skonio artilerija“ tinka. Reikia džiaugtis aliejaus ir daržovių aromatu, o ne brandinto acto.

Šviežių daržovių „pinzimonio“ (pinzimonio)

Ingredientai (4 asm.):

  • 1 saliero stiebas (tinka tik šviesioji vidinė stiebo dalis);
  • 2 plonos morkos;
  • 1 maža raudonoji paprika;
  • 1 maža geltonoji paprika;
  • 4 mažos jaunos cukinijos;
  • citrinos sulčių (arba šaukštas baltojo vyno acto);
  • 1/3 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnis stambios druskos (Sicilijos, Himalajų).

Gaminimas:

1. Nuplaukite daržoves ir palikite nudžiūti.

2. Iš saliero išskirkite tik vidinę stiebo dalį, kuri yra šviesiai žalios spalvos. Nulupkite lyg rabarbarą, nupjaukite lapelių dalį. Padalinkite saliero stiebo (be lapelių) dalį į keturias lygias dalis, supjaustykite jas vienodo ilgio šiaudeliais. Taip pat supjaustykite morkas, cukinijas ir paprikas.

3. Elektriniu plaktuvu susmulkinkite druską.

4. Pasiruoškite suplaktą druskos, citrinos sulčių, tyro alyvuogių aliejaus emulsiją ir supilkite į atskirą dailų indelį.

5. patiekdami ant stalo daržovių stiebelius sudėkite kiekvienam asmeniui po 2 skirtingas daržoves atskirai arba į vieną indą, jei asmenų ne daugiau kaip 4. Indelį padažui patiekite kiekvienam asmeniui atskirai arba kartu, jei jų ne daugiau kaip 4.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Šviežių daržovių „pinzimonio“
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Šviežių daržovių „pinzimonio“

Itališkas vaisių šašlykas su aliejaus-citrinų padažu (spiedino di frutta)

Šis vasaros vidurio desertas yra spalvingas ir paprastas. Egzotišką skonį jam suteiks tyras alyvuogių aliejus su citrina. Geriausiai tinka purškiamas aliejaus-citrinų pagardas. Bet jeigu tokio nerandate – galima pasigaminti panašią emulsiją kaip ir daržovių „pinzimonio“, tik be druskos ir be pipirų.

Ingredientai (4 asm.):

  • 0,5 kg arbūzo be žievės;
  • 250 g oranžinio meliono;
  • citrinų skonio tyras alyvuogių aliejus (geriausiai purškiamas).

Gaminimas:

1. Iš arbūzo tvarkingai išpjaukite minkštąją (be sėklų) dalį ir supjaustykite lygiais kubeliais.

2. Iš meliono išpjaukite ir pašalinkite sėklų dalį, taip pat supjaustykite lygiais kubeliais.

3. Suverkite kubelius ant medinio iešmelio lyg šašlyką.

4. Patiekdami lėkštėje, ant vaisių papurkškite citrinų skonio tyro alyvuogių aliejaus.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Itališkas vaisių šašlykas
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Itališkas vaisių šašlykas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius