-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Rikota: tik nevadinkite, prašau, manęs itališku sūriu

Yra tokių maisto produktų, kuriuos vos paminėjus, visi išsyk supratingai linkčioja galvomis: „O, taip, rikota. Toks itališkas sūris...“ Rikota yra puikus įvairių patiekalų ingredientas, tik gaila, kad tai nėra sūris. Pasigaminkime šaltą užkandį – kumpio suktinukus ir vieną karštą – špinatus su buivolių pieno rikota ir daug kas paaiškės.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko nuotr.

Suktinukai su San Daniele kumpiu ir buivolių pieno rikota (involtini San Daniele con la ricotta di bufala campana)

Ingredientai (4 asm.):

  • 400 g buivolių pieno rikotos;
  • 16 plonų kumpio San Daniele riekelių (tinka ir Parmos kumpis);
  • po kelis lapelius bazilikų, petražolių ir mėtų;
  • 4 graikiniai riešutai.

Gaminimas:

1. Prekybos centre paprašykite, kad mėsininkas jums atpjautų 16 plonyčių, beveik peršviečiamų riekelių kumpio (gali būti ir vakuuminėje pakuotėje).

2. Sudėkite rikotą į stiklo indą ir išmaišykite šakute iki vientisos masės.

3. Smulkiai sukapokite bazilikų, petražolių ir mėtų lapelius, suberkite juos į rikotą ir vėl gerai išmaišykite.

4. Ant užkandžių lėkštės, kurioje patieksite rikotos suktinukus, išdėliokite po vieną kumpio riekelę, ant kiekvienos viršaus užklokite po antrą.

5. Rikotos masę padalinkite į 4 dalis, kiekvieną dėkite ant kumpio ir suvyniokite.

6. Kiekvienam valgytojui patiekite po 2 suktinukus, papuoškite juos graikiniais riešutais, pankolio „ūsais“, krapais ar petražolėmis.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Suktinukai su „San Daniele“ kumpiu ir buivolių pieno rikota
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Suktinukai su „San Daniele“ kumpiu ir buivolių pieno rikota

Pauliaus Jurkevičiaus komentaras:

Tarimo pratybos. Rikota – šis sulietuvintas produkto pavadinimas praranda pusę žavesio praradęs vieną „t“. Italai taria su dviem, ir išeina muzikalus žodis. Pabandykite ištarti su trimis „t“, pamatysite, kaip žaviai skambės: rikottta.

Taigi, ką reiškia la ricotta? Nieko ypač gudraus: varškė ir tiek. Nes „cotta“ yra virtas, kaitintas. O prielinksnis „ri“ reiškia – dar kartą.

Pavadinimo žabangos. Nežinomą užsienietišką produktą verta pradėti tyrinėti (visada!) nuo jo pavadinimo. Kartais gudrūs pavadinimai slepia paprastas tiesas. Ir tai būtent – itališkos rikotos atvejis. Žmonės sako: „O, rikota“ ir kažin ką įsivaizduoja. Taigi, ką reiškia la ricotta? Nieko ypač gudraus: varškė ir tiek. Nes „cotta“ yra virtas, kaitintas. O prielinksnis „ri“ reiškia – dar kartą. Žodžiu, grubiai tariant, tai dar kartą pakaitintas rūgpienis ir šio proceso rezultatas – varškė. Ar varškė yra sūris? Ne, varškė nėra sūris. Varškė – pieno produktas.

Buivolių rikotos ypatumai. Gamybos principas – tas pats, kaip ir karvės pieno varškės. Bet buivolių pienas – gerokai riebesnis ir sodresnis. Todėl buivolių pieno rikotos skonis bus kitoks – jai būdinga kreminė konsistencija ir beveik jokio rūgštumo. Kur jos gauti? Buivolių pieno mocarela jau senokai parduodama visur. Rikota – kai kur, gurmė krautuvėse. Ieškokite. Ir nesistebėkite kaina.

Fosforo ir kalcio kasyklos. 100 g buivolių pieno rikotoje šių elementų yra pakankamai: 380 mg fosforo, 340 mg di kalcio. Raumenų ir kaulų stiprinimui tinka!

Karšti špinatai su buivolių rikota ir vyšniniais pomidoriukais (spinaci fritti con la ricotta di bufala campana)

Ingredientai (4 asm.):

  • 0,5 kg špinatų lapelių (arba kitokių žiemos žalumynų);
  • keli šaukštai tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1 skiltelė česnako;
  • kokybiškos druskos (mes naudojame saldžiąją Červijos);
  • 200 g buivolių pieno rikotos;
  • 8 vyšniniai pomidoriukai.

Gaminimas:

1. Nuplaukite špinatų lapelius.

2. Tyrame alyvuogių aliejuje pakaitinkite česnaką, kai pagels, pašalinkite. Tuomet aliejuje trumpai pakepinkite špinatų lapelius. Pakepintus sudėkite į plastikines formeles, paspauskite, šakute.

3. Formeles su špinatais apverskite į metalo skardą ir kiškite į iki 100 laipsnių įkaitintą orkaitę, laikykite ten 5 minutes.

4. Atsargiai išimkite špinatus ir išdėliokite į lėkštes, pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Šalia išdėliokite rikotą, pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

5. Papuoškite špinatus susmulkintais vyšniniais pomidoriukais, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Patiekite kaip karštą užkandį.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Karšti špinatai su buivolių rikota ir vyšniniais pomidoriukais
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Karšti špinatai su buivolių rikota ir vyšniniais pomidoriukais

Derinimas. Šaltas užkandis – suktinukai tinka su „brut“ burbuliukais. Tai tipiškas aperityvo atvejis. Karštas žoles su rikota galima derinti su lengvais raudonaisiais.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius