Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 01 29 /2021 10 08

Valgykime daugiau varškės: joje slypi daugybė virškinimo ir nervų sistemai naudingų medžiagų

Žiemos metu siaučia peršalimo ligos ir virusai, todėl svarbiausia stiprinti savo imunitetą – tvirtos gynybinės sienos neleis prasivežti į organizmą pavojingam priešui. Imunitetą stiprina visas kompleksas priemonių, o kai kurios iš jų labai paprastos – tiesiog reikia valgyti varškės. Nevenkite varškės nusipirkti daugiau – atsargas galite užšaldyti.
Greitai paruošiama naminė varškė
Varškė / Shutterstock nuotr.

Parduotuvėje dažnai susigundome nusipirkti daugiau varškės nei reikia vienai dienai – ypač tuomet, kai skelbiamos akcijos. Be to, pandemija mus išmokė rečiau lankytis prekybos centruose, todėl maistą perkame didesniais kiekiais.

Vienas iš būdų išsaugoti varškę ilgesnį laiką, kad nesugestų – užšaldyti. Maisto specialistai pataria užšaldyti šviežią varškę. UAB „Rivona“ Alytaus pieninės technologė Neringa Varževičienė tikina, kad užšaldytos varškės maistinės ir skoninės savybės nesikeičia.

Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ varškė
Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ varškė

Šaldiklyje laikomos varškės atsargos nepraranda skonio

Jei turite laiko, dar patogiau pasigaminti varškės pusgaminių ir juos užšaldyti – kai norėsite išsikepti ar išsivirti varškėčių, reikės tik išimti juos iš šaldiklio, šiek tiek palaikyti kambario temperatūroje ir sumesti į verdantį vandenį ar sudėti į įkaitintą keptuvę.

Jei liko nesuvalgytas gabalėlis jau iškepto varškės apkepo – taip pat galite dėti į šaldiklį, tačiau atšildytas termiškai apdorotas patiekalas šiek tiek praranda maistinių savybių, gali būti sausesnis. UAB „Rivona“ Alytaus pieninės technologas Linas Sieniutis primena, kad varškę ar jos pusgaminius šaldiklyje galima laikyti iki pusės metų. Taip pat vieną kartą atšildžius negalima pakartotinai užšaldyti.

Šeimos receptas – spurgos iš užšaldytos varškės

N.Varževičienė su skaitytojais dalijasi savo šeimos firminiu receptu – varškės spurgomis. Nors daug receptų variantų rasite internete, bet technologės spurgyčių paslaptis – gaminti jas iš šaldytos varškės. „Nežinau kodėl, bet man skanesnės spurgos iš užšaldytos varškės.“

Spurgoms geriau naudokite trintą varškę. Jei nusipirkote birios, galite panaudoti ir ją, tik pertrinkite per sietelį ar sutrinkite virtuviniu kombainu iki vientisos konsistencijos. N.Varževičienė kaip patyrusi šeimininkė cukraus ir miltų proporcijas nurodo „iš akies“, nes nesveria ir nematuoja.

123RF.com nuotr./Spurgos
123RF.com nuotr./Spurgos

Varškės spurgoms reikės:

2 pakeliai 180 g trintos „Piemenėlio“ varškės 9 proc.,

2 kiaušinių,

2 v. š. cukraus arba pagal skonį,

1 a. š. sodos, nugesintos actu ar grietine,

5 v. š. ar mažiau miltų.

Kiaušinius išplakite su cukrumi, sumaišykite su varške, nugesinta soda, miltų dedame po truputį, kad masė nebūtų per kieta. Formuodami spurgas rankas suvilgykite aliejumi, kad neliptų. Virkite įkaitintame aliejuje, kol spurgytės iškils į paviršių ir įgis auksinį atspalvį.

Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ varškė
Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ varškė

Varškė stiprina imunitetą

Maisto gamybos ir sveikatos priežiūros specialistai vienbalsiai tvirtina, kad varškę valgyti sveika. L.Sieniutis pabrėžia, kad iš varškės naudingas medžiagas organizmas įsisavina geriau nei iš žuvies ar mėsos produktų: „Varškėje yra nepakeičiamų amino rūgščių, kurios reikalingos virškinimo ir nervų sistemai, taip pat yra kalcio, kalio, magnio, vitaminų A, D, B12, kurie padeda formuoti stiprų imunitetą. Tai ypač aktualu šiuo metu, kai reikia apsaugoti organizmą nuo peršalimo ligų ir virusų.“

Varškę turėtų valgyti vaikai, nes šiame produkte yra mineralinių medžiagų, ypač kalcio, kuris reikalingas augančiam organizmui, kaulų formavimuisi. Į kasdienį racioną varškę įtraukia ir sportininkai, nes jiems reikia papildomo baltymų šaltinio. Senjorams taip pat turėtų nepamiršti valgyti varškės, kad apsisaugotų nuo osteoporozės. Kalcis ne tik stiprina kaulus, bet ir dalyvauja raumenų, kraujotakos, virškinamojo trakto apykaitoje.

Varškėje yra gerųjų bakterijų, kurios veikia kaip probiotikai, apsaugo žarnyno gleivinę nuo viduriavimo, onkologinių ligų, tinka vartoti sergant kepenų ligomis.

123RF.com nuotr./Varškė
123RF.com nuotr./Varškė

Sveika valgyti kasdien

Organizmui naudinga ir riebi, ir liesesnė varškė. 15 proc. varškėje yra daugiau vitaminų, tačiau kartu su jais gausite ir papildomą riebalų kiekį. Kitas kraštutinumas – liesa, 0,5 proc. riebumo varškė, kurioje daug baltymų – šis produktas labiausiai tinka sportuojantiems, norintiems užsiauginti tvirtus raumenis. Maisto technologai pataria rinktis 9 proc. riebumo varškę – ji labiausiai tinka paprastam vartotojui.

N.Varževičienė mano, kad svarbiausia įsiklausyti į savo organizmą, kiek reikia suvalgyti varškės: „Varškę valgau pusryčiams kas antrą dieną.“

Varškė puikiai tinka žmonėms, norintiems išlaikyti optimalų kūno svorį – šis produktas skanus ir sotus, turi mažai kalorijų. 100 g 15 proc. riebumo varškėje yra apie 200 kcal, 9 proc. – 150–165 kcal, liesoje (0,5 proc.) – 89–100 kcal. Paaugliai ir suaugusieji kasdien gali suvalgyti tris porcijas pieno produktų – viena porcija apie 60 g varškės, puodelis pieno ar kefyro.

Vida Press nuotr./Sumuštinis su varške ir avokadais
Vida Press nuotr./Sumuštinis su varške ir avokadais

Varškės pyragų fanų klubas

Jei susiburtų varškės pyragų fanų klubas, stalas būtų nuklotas įvairiausiais pyragėliais, pyragais, plokštainiais ir tortais. Aktyviausi klubo nariai sakytų, kad skanėstai su varške nuginkluoja akimirksniu – jiems neįmanoma atsispirti.

Vyresnio amžiaus žmonės tikriausiai su nostalgija prisimena fantastiško skonio plokštainį „Draugystė“, sodriai perteptą minkštutėliu drėgnu varškės įdaru. Savo populiarumo pyragas neprarado ir dabar, jį galite išsikepti savo virtuvėje.

123RF.com nuotr./Plokštainis
123RF.com nuotr./Plokštainis

„Draugystės“ pyragui reikės:

Tešlai:

  • 150 g sviesto,
  • 100 g cukraus,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 v. š. grietinės,
  • 300 g miltų,
  • 1 a. š. kepimo miltelių,
  • žiupsnelio druskos.

Įdarui reikės:

  • 300 g trintos „Piemenėlio“ 9 proc. varškės
  • 2 kiaušinių,
  • 50 g cukraus,
  • 1 a. š. vanilinio cukraus,
  • 1 v. š. miltų,
  • 150 g tirštos uogienės.

Aptepimui:

  • 1 kiaušinio trynio.

Gaminimas:

Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi iki purumo. Įmuškite kiaušinį ir dar kartą gerai išplakite. Sudėkite grietinę, išmaišykite, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Užminkykite tešlą ir padalinkite į dvi dalis – vieną (mažesnę) dalį įdėkite į šaldytuvą. Didesniąją tešlos pusę iškočiokite ir įklokite į kepimo popieriumi išklotą skardą.

Tešlą subadykite šakute ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20 min. Kol pyrago pagrindas kepa, paruoškite įdarą – varškę su kiaušiniai, cukrumi ir miltais išsukite iki vientisos masės (kiaušinio baltymus išplakite atskirai ir atsargiai įmaišykite į paruoštą masę). Atvėsusį pagrindą ištepkite uogiene, supilkite varškės masę ir užklokite užkočiota likusia tešlos dalimi, kraštelius suspauskite.


Pyrago viršų aptepkite išplaktu kiaušinio tryniu. Kepkite pyragą 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius