Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: dykumų pyragas

Kovo 11 dieną šeimoje visada kepame pyragą. Ir kadangi dabar Lietuva atvira pasauliui, o pasaulis – Lietuvai, renkamės kitų tautų desertą. Šiandien kartu nukeliaukime į Šiaurės Afriką ir paragaukime datulių pyrago, kuris kepamas Tunise ir gretimose valstybėse.
Vytaras Radzevičius ir dykumų pyragas
Vytaras Radzevičius ir dykumų pyragas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Žodis datulė kilęs nuo graikiško žodžio daktylos, o tai reiškia pirštą. Nuo to ir žodžiai daktiloskopija (gr. pirštų skaitymas) arba dinozaurų laikų skrajūnas pterodaktilis (gr. sparnas su pirštais). Datulės garsėja savo maistingosiomis savybėmis ir labai mažai žmonių pasaulyje joms yra alergiški. Šie vaisiai padėjo klajokliams įsitvirtinti Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų regionuose, kur plieskiant karščiams ir laikantis sausam orui išlaikyti maisto produktus itin sudėtinga. Mažai skysčių ir daug cukraus turinčios datulės ilgai nesugenda.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Receptų knyga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Receptų knyga

Datulių medžiai plačiai naudojami – maiste, kosmetikoje, gaminant kurą ir netgi statybines medžiagas, todėl Artimuosiuose Rytuose jie dažnai pavadinami „gyvybės medžiu“. Datulių vaisiai lygiai taip pat pagarbiai vadinami „dykumų duona“ arba „dievų maistu“. Ir dar paradoksas – arabai tikina, kad valgydami datules išsaugosite dantis. Kaip? Juk jos - tokios saldžios? Tačiau arabai tvirtina, kad datulėse yra medžiagų, apsaugančių dantis nuo ėduonies. Gal geriau nesakysiu to savo dantistei.

Siūlau pasigaminti itin paprastai pagaminamą pyragą iš datulių. Jei išgąsdins ingredientas migdolų miltai – be didelio vargo radau jų sveiko maisto parduotuvėje.

Dykumų pyragas

Ingredientai:

  • 185 g datulių;
  • 185 g migdolų miltų;
  • 100 g cukraus;
  • 4 kiaušinių.

Gaminimas:

1. Sumalkite datules. Elektrine trintuve jos sunkiai malasi, aš pasitikėjau rankine mėsmale.

2. Su cukrumi išsukite kiaušinių trynius dubenyje. Toliau maišydami, pilkite migdolų miltus ir dėkite maltas datules. Neišsigąskite, jei pasirodys, kad pyrago tešla pernelyg tiršta, ji praskys, kai sudėsite baltymus. Juos išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į masę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dykumų pyragas orkaitėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dykumų pyragas orkaitėje

3. Maždaug 30 cm skersmens kepimo skardą ištepkite aliejumi, tolygiai paskleiskite masę ir kepkite orkaitėje 160 laipsnių temperatūroje apie valandą – kol paruduos ir vidus bus panašus į meduolį (tai sužinosite prabedę mediniu pagaliuku).

Jei turite valios, valgykite po kelių dienų, pyragas subręs. Jei atsispirti neįmanoma – ragaukite kai tik pyragas atvės.

Gero apetito!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dykumų pyragas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dykumų pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius