Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: naminis humusas

Humusas – Artimųjų Rytų virtuvės užkandis. Be didelio vargo jo dabar galima nusipirkti Lietuvoje. Bet ne ką daugiau vargo ir pasigaminti pačiam namie. Užkandis ypač tinkamas vasaros sezonui – galima jo ragauti su agurkais, morkomis, salierais, pomidorais, pita, lavašu, traškučiais, duonos lazdelėmis ar duona. Ir patartina humusą iš dubens dažyti, o ne tepti. Pavyzdžiui, sulenkiate gabalėlį pitos pusiau ir kampu semiate humuso. Tuo pačiu ir pirštus apsilaižysite.
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas humusas
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas humusas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Humuso kilmės teorija primena falafelių karus. Arabai ir žydai bando humusą pateikti kaip savą nacionalinį patiekalą. Šis ginčas netgi persikėlė į Guinnesso rekordų knygą. Joje rašoma, kad didžiausias humuso kiekis buvo paruoštas 2010 metais Libane, kuomet 300 virėjų šalia Beiruto pagamino apie 10 tonų humuso.

Po penkerių metų Izraelio filmų režisierius Orenas Rosenfeldas organizavo 15 tonų gamybą, tačiau Guinnesso rekordų knygos teisėjai, motyvuodami saugumo problemomis, į renginį neatvyko ir rekordas liko oficialiai neužfiksuotas.

Laimei, abi pusės abu šiuos renginius apipynė nepiktu humoru. Ir nenustebkite, kad kuri nors šalis greitai pagamins dar didesnę porciją šios užkandos.

Viena garsiausių humuso mėgėjų yra Lady Gaga, kuri žurnalistams prisipažino valganti jį kiekvieną dieną ir ypač – kelionėse. Filadelfijoje gali rasti restoraną „Dizengoff“, patiekiantį vien ką tik pagamintą humusą, o Europoje humuso sostine laikomas Londonas, kasmet praryjantis apie 12 tonų šios užkandos.

Dietologai turbūt pritars, kad humusas sproginėja nuo baltymų, o tai padeda kovoti su alkio priepuoliais bei subalansuoja cukraus lygį kraujyje ir saugo nuo besaikio užkandžiavimo.

Ingredientai:

  • 250 g avinžirnių;
  • 2 česnako skiltelių;
  • 1/2 citrinos sulčių;
  • 2 šaukštų sezamų pastos (tahini);
  • 3 šaukštai tyro alyvuogių aliejaus;
  • šiek tiek virinto vandens;
  • malto kumino;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Avinžirnius užmerkite iš vakaro, išbrinkusius virkite apie 20 minučių

2. Išvirusius avinžirnius sudėkite į elektrinę trintuvę su visais ingredientais ir trinkite iki vienodos kreminės masės. Jei ji per tiršta – įpilkite daugiau vandens ir pagal skonį tikrinkite, ar netrūksta prieskonių.

Norintiems intensyvesnio ar išskirtinio skonio verta išbandyti humusą su daugiau česnakų, čili prieskonių ar pridėti saulėje džiovintų pomidorų, juodųjų alyvuogių. Bandydami galite sukurti savo vardo humuso receptą.

Gero apetito!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naminis humusas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naminis humusas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius