-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žymiausia latvių maisto rašytoja Signe Meirane: „Geriausias patiekalas išeina tada, kai mažiausiai apie jį galvoji“

Pirmą kartą Vilniuje viešėjusi žymiausia Latvijos maisto rašytoja, kulinarinių knygų autorė ir žurnalo redaktorė Signe Meirane į Lietuvą atvyko kaip „Tellicherry“ pipirų ambasadorė, čia ji pristatė savo jau devintąją receptų knygą „Crazy About“ bei pasidalijo įspūdžiais iš savo kelionės po Indiją, Keralos valstiją.
Signe Meirane
Signe Meirane / „Santa Maria“ archyvo nuotr.

Kartu su kolega – šefu, „Tellicherry“ ambasadoriumi Lietuvoje Justinu Kapkovičiumi bei prieskonių ekspertu, „Santa Maria“ technologu Artūru Braslausku į susitikimą susirinkusius maisto tinklaraštininkus ir žurnalistus Signe Meirane pakvietė kartu gaminti vakarienę, kurios kiekvienas patiekalas, net desertas, gardinamas Keralos valstijoje užauginamais bei vietinių rankomis surenkamais „Tellicherry“ pipirais.

„Santa Maria“ archyvo nuotr./Signe Meirane ir Justinas Kapkovičius
„Santa Maria“ archyvo nuotr./Signe Meirane ir Justinas Kapkovičius

„Pipirai yra neatsiejamas daugelio patiekalų, net ir kai kurių desertų ingredientas, be jų neapseinu ir savo virtuvėje. Visuomet sakau – truputis pipirų ir žiupsnelis druskos į patiekalą yra tokia pati būtinybė, kaip ir mums kiekvieną rytą apsirengti, be šių pagardų ir pats patiekalas bus šiek tiek „nuogas“. Tai ir yra gardaus maisto pagrindas“, – savo mintimis dalijosi S. Meirane.

Kaip sako ir anglų kalba išleistos knygos pavadinimas, naujausia Signe Meirane knyga skirta dalykams, dėl kurių ji yra pametusi galvą. Visų pirma tai – maistas, konkrečiai – riešutai, salotos ir desertai. Pastarieji tinklaraštininkės širdyje užima ypatingą vietą, mat būtent nuo desertų ir prasidėjo jos kūrybos kelias.

„Savo aistrą masto gamybai atradau dar vaikystėje – kiek tik save atsimenu, visuomet buvau mažoji mamos pagalbininkė ir turėjau nuostabią močiutę, kuri visuomet man leisdavo virtuvėje daryti ką tik panorėdavau.

Pamenu, kaip būdama vos dešimties nusprendžiau pasigaminti medaus tortą, verkiau ir pykau dėl to, kad man niekas nepadėjo, tačiau galiausiai – be galo savimi didžiavausi. Manau, man tai buvo tam tikras lūžio taškas, leidęs suprasti, kad žmonės iš tiesų gali mėgautis mano gamintu maistu“, – apie savo aistros maisto gamybai pradžią portalui Ji24 pasakojo S. Meirane.

Lygiai tiek pat, kaip ir maisto gamybą, keliones mėgstanti garsiausia latvių tinklaraštininkė džiaugiasi, kad jų metu tenka paragauti ne tik tam tikros šalies kulinarinių pažibų, bet ir atrasti savyje drąsos išbandyti tai, ko niekada nemanė ragausianti.

„Santa Maria“ archyvo nuotr./Signe Meirane
„Santa Maria“ archyvo nuotr./Signe Meirane

„Praėjusiais metais lankiausi Briuselyje – viename renginyje, kuriame buvo svarstoma, ką valgysime 2025 metais. Ten vienas garsiausių Danijos šefų, savo šalyje nuolat išbandantis ir ieškantis naujų maisto gamybos būdų, pristatė tris patiekalus iš... vabzdžių. Anot jo, ateityje mums tai gali būti itin svarbus maistas, mat kai kurie vabzdžiai yra puikus angliavandenių ir baltymų šaltinis.

„Santa Maria“ archyvo nuotr./Signe Meirane
„Santa Maria“ archyvo nuotr./Signe Meirane

Taigi ir man teko paragauti skruzdėlių sirupe, bičių kokonų su taco traškučiais ir žiogų sriubos. Na... skruzdėlės man nepatiko, tačiau kiti du patiekalai – tikrai padarė įspūdį. Vis tik aš pati tikrai neišdrįsčiau naudoti tokių ingredientų“, – juokiasi pašnekovė.

Ką S. Meirane patartų mėgstantiems gaminti? Visų pirma – būti atviriems naujovėms, nebijoti pasitelkti savo fantazijos ir kuo daugiau eksperimentuoti, mat būtent taip ir gimsta gardžiausi skoniai.

„Dar prieš kokius 8–9 metus aš pati gamindama maistą stengdavausi nenuklysti nuo recepto ir nedrįsdavau jame nieko pakeisti, tačiau kažkada sau pasakiau, kad gamindama neturėčiau nieko bijoti, kad privalau būti atvira ir naudoti savo fantaziją. Nuo tada – mėgaujuosi kiekvienu savo pagamintu maistu.

Patikėkite, geriausias patiekalas išeina tada, kai mažiausiai apie jį galvoji, juk svarbiausia – kūryba. Maisto gaminimas nėra darbas – tai veikla, kuri atpalaiduoja ir suteikia malonumą. Tai ir yra svarbiausia“, – sakė S. Meirane.

Nebijantiems eksperimentuoti virtuvėje ir norintiems išmėginti dar neatrastus skonių derinius latvių tinklaraštininkė Signe Meirane siūlo išbandyti savo pačios kurtą dangiško skonio desertą su mangais ir... pipirais.

Apie šį desertą Signė Meiranė sako: „Šis baltojo šokolado desertas yra įrodymas, kad du labai skirtingi skoniai gali būti derinami tarpusavyje, o gaunami rezultatai – nuostabūs. Šį desertą gaminau ne kartą ir iki šiol nė vienas jį ragavęs nepasakė, jog patiekalas nepatiko. Tam, kad šis desertas pavyktų, reikalingi trys dalykai – geri, sunokę mango vaisiai, kokybiškas baltas šokoladas ir „Tellicherry“ pipirai. Naudojant kitos veislės pipirus, gero rezultato pasiekti nepavyks.“

Dangiškas „Tellicherry“ pipirų ir baltojo šokolado desertas
Receptas: Dangiškas „Tellicherry“ pipirų ir baltojo šokolado desertas
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.1 / 9
Receptas
Ingredientai
Mangas: 1.00 vnt. ((gerai sunokusio, nulupto ir supjaustyto nedideliais kubeliais))
Vanilė: 1.00 žiupsnelis ((1/2 vanilės ankšties sėklų ))
Pipirai: 0.50 arbat. š. ((„Tellicherry“ pipirai))
Grietinėlė: 240.00 ml ((saldžios))
Šokoladas: 180.00 g ((baltasis šokoladas, susmulkintas gabalėliais))
Kaip gaminti

Dubenyje mango gabalėlius sumaišykite su vanile ir pipirais bei palikite kelioms valandoms, mažiausiai – 30 min.

Puode pašildykite grietinėlę iki pradedant jai burbuliuoti. Sudėkite šokoladą ir leiskite tirpti apie 1 min. Po to pamaišykite, kad masė taptų vientisa ir įdėkite į šaldytuvą atvėsti.

Sudėkite maskarponės sūrį į dubenį, plakite, kad jis taptų minkštesnis. Sudėkite balto šokolado kremą ir išmaišykite iki vientisos masės. Patiekite maskarponę su kremu viename dideliame arba keturiuose mažesniuose indeliuose su ant viršaus subertais mango vaisiaus gabalėliais.

Skanaus!

Recepto autorė – latvių tinklaraštininkė ir receptų knygos „Crazy About“ autorė Signe Meirane.

Suskleisti

„Crazy About“ bus devintoji Signe Meirane knyga. Tuo tarpu jau viena pirmųjų Signe knygų „Cook and Enjoy“ arba latviškai – „Gatavot un baudīt“ 2012 metais Pasauliniuose geriausių kulinarinių knygų apdovanojimuose „Gourmand“ buvo išrinkta į geriausių maisto rašytojų (angl. food writers) išleistų kulinarinių knygų trejetą.

„Santa Maria“ archyvo nuotr./Signe Meirane knygos
„Santa Maria“ archyvo nuotr./Signe Meirane knygos

Be knygų rašymo ir leidimo Signe nuo 2012-ųjų leidžia ir kulinarinį žurnalą, tuo pat metu Signe labai daug keliauja – vien šiais metais, be kelionės į Indiją ji buvo suplanavusi, jau lankėsi ir dar vyks į Prancūziją, Švediją, Kaliforniją, D. Britaniją bei Italiją.

Pagrindinis kelionių tikslas – plėsti žinias apie maistą, jo įvairovę, ieškoti idėjų ir inspiracijų jos vykdomiems projektams, kurių vienas naujausių – tarptautinei auditorijai skirtas, anglų kalba rašomas maisto tinklaraštis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius