Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 08 04

15 įdomių Vilniaus gatvių vardų kilmė: kodėl sostinėje yra Švarco gatvė ar Juodasis kelias?

Vilniuje yra keli tūkstančiai skirtingų pavadinimų gatvių. Daugumos jų vardų kilmė –visiems žinomas asmenybės, gyvoji ar negyvoji gamta, tautybės, profesijos ir pan. Bet kai kurie pavadinimai užmena mįslių.
Vilnius
Vilniaus panorama / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kodėl Vilniuje yra Olandų gatvė, nors olandai toje teritorijoje niekad negyveno? Kas buvo Švarcas ar Skapas, kurių vardais pavadintos Senamiesčio gatvės? Kodėl Vilniuje yra grėsmingai pavadintas Juodasis kelias, o Markučiuose galima pasivaikščioti Sibiro gatve?

15min kviečia susipažinti su 15-os įdomių Vilniaus gatvių pavadinimų kilmės istorijomis. Tiesa, kai kurių senųjų Vilniaus gatvių pavadinimų kilmės atkurti tiksliai neįmanoma.

15. Olandų gatvė

Nestebina, kad Vilniuje yra žydų, vokiečių ar totorių gatvės – šių tautybių atstovai gyveno mieste. Tačiau Antakalnį nuo Užupio skiria Olandų gatvė, nors olandų Vilniuje nebuvo.

Šios gatvės pavadinimas – nesusipratimas. Kaip knygoje „100 istorinių Vilniaus reliktų“ rašo Vilniaus tyrinėtojas Darius Pocevičius, 1920 m. tuometinė šv. Petro ir Povilo gatvė lenkų buvo pervadinta Holendernia. Šis lenkiškas žodis apibūdino pastatą, skirtą ganomiems galvijams, dažniausiai karvėms, laikyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius