-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 01 /2020 10 30

15min paaiškina: kaip atsirado Vėlinės ir kur slepiasi jų papročių kilmė?

Lapkričio 1 d. Lietuva mini Visų Šventųjų dieną, o lapkričio 2 d. – Vėlines. Kaip atsirado šios šventės? Kodėl lietuviai jas mini? Kiek jose – krikščionybės ir kiek – pagonybės? Kokie senieji Vėlinių papročiai dabar jau išnykę? Apie visa tai 15min kalbėjosi su etnologu, Vytauto Didžiojo universiteto Kultūrų studijų ir etnologijos katedros docentu daktaru Arūnu Vaicekausku.

Pirmą kartą šis tekstas publikuotas 2016 m.

– Kaip seniai lietuviai švenčia Vėlines? Kada sukurti seniausi šią šventę minintys rašytiniai šaltiniai?

– Šiandien mes esame įpratę įvairiuose lietuvių papročiuose ieškoti ikikrikščioniškų šaknų, nors ne visada tai galima padaryti. Bet Vėlinių atvejis yra būtent toks.

Seniausi mūsų šaltiniai yra gana neseni. Pirmasis lietuvių derliaus nuėmimo šventę, kurios viena dalių buvo mirusiųjų pagerbimas, XV a. pirmoje pusėje aprašė Janas Dlugošas. Ji buvo švenčiama vėlų rudenį.

J.Dlugošas rašė, kad šventose alkose, kur kiekviena šeima turėjo savo ugniavietę, vėlų rudenį, kai jau būdavo surinktas derlius, būdavo pagerbiami mirusieji. Žmonės mirusiesiems aukodavo maisto, tikėdami, kad taip užsitikrina dievų malonę.

Konkrečiai su krikščioniška mirusiųjų pagerbimo švente, švenčiama būtent lapkričio 2 d., pirmasis senąsias Lietuvoje paplitusias mirusių paminėjimo apeigas susiejo Jonas Lasickis XVI amžiuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius