Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Eglė Šimkevičiūtė-Kulvelis: Keliautojų Vietnamas (VIII dalis)

Kiek vietnamiečių gali tilpti ant vieno motorolerio? Kodėl tajai šypsosi net tada, kai pyksta? Kur Vietname gražiausi saulėtekiai? Kaip patogiai numigti darbo vietoje? Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus galima rasti Eglės Šimkevičiūtės-Kulvelis knygoje „Tigras tai ne katinas“ (išleido BALTO leidybos namai). 15min ir BALTO leidybos namai siūlo skaitytojams susipažinti su autorės įspūdžiais gyvenant Azijoje – kas savaitę publikuojama po skyrių iš šios knygos.
Kelionė po Vietnamą
Kelionė po Vietnamą / Asmeninio albumo nuotr.

Hanojus: miestas su vaibu ir rikiais ant prekystalio

Gėda prisipažinti, bet Hanojų įsimylėjau tik lankydamasi antrą kartą. Keliavau su Aurimo sese Viktorija kaip senbuvė. Po metų Vietname manęs jau niekas nebegąsdino, nebeapgaudinėjo, nebetrukdydavo primygtinai siūlydamas prekes. Taip ir neišsiaiškinau, kaip prekybininkai taip gerai sugeba atskirti turistą nuo senbuvio?

Tada Vietnamo sostinė mane tiesiog užbūrė. Mačiau nebe laidų voratinklius, bet nuostabią kolonijinę architektūrą. Ne išprotėjusias eismo taisykles, o vietnamietišką vairavimo logiką. Ne užterštumą, o parke sportuojančius sveikuolius…

Vietnamui tikrai reikia duoti antrą galimybę.

Turtingos šalies istorija, prieštaringa politika ir socialinės taisyklės, tradicijos ir šiuolaikinės tendencijos ir žavi, ir erzina pašalietį. Bent jau mane ir kitus Vietname gyvenančius pažįstamus užsieniečius. Meilės istorija su Hanojumi neapsieina be pakilimų ir nuopuolių. Mano dramos mokyklos vadovė škotė Helena nekentė Hanojaus, bet vos tik išsikraustė į Saigoną – pradėjo minėti Vietnamo sostinę su nostalgija, pasiilgo „įkandamo“ miesto dydžio, glaudesnės užsieniečių bendruomenės, artistiško vaibo. Ji nesiilgėjo tik šalčio ir drėgmės.

Vietnamas – 3000 kilometrų ilgio šalis, kur klimatas šiaurėje ir pietuose skiriasi kaip motoroleris nuo dviračio. Šaltuoju metų laiku (sausio–balandžio mėnesiais) Hanojuje temperatūra gali būti 10–15 laipsnių, Vietnamo viduryje – Hoi Ane pakyla iki 20–27 laipsnių, o Saigone tuo metu yra 30–35 laipsniai karščio. Be to, Vietnamas yra jūrinė valstybė, todėl oras čia drėgnas ir temperatūros skirtumai atrodo dar didesni.

Pastatuose nėra centrinio šildymo, tad šaltuoju metų laiku užsieniečiai Hanojuje keikiasi. „Šaltis ir drėgmė persisunkia į kaulus. Miegoti reikia su dešimt antklodžių, šilta pižama, kojinėmis ir karšto vandens pūsle prie kojų. Knygų lapai sulimpa nuo drėgmės, drabužiai įgauna pelėsio kvapą, nosį skauda nuo nuolatinės slogos“, – pasakojo Helena, Hanojuje gyvenusi penkerius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius