Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Homoseksualumas Japonijoje: santykiai tarp vyrų mezgėsi net vienuolynuose ir samurajų mokyklose

Nors gyvename XXI mūsų eros amžiuje, daug kam homoseksualumas sukelia keisčiausius jausmus bei atvirą panieką ar net agresiją. Gal ir atrodo keista, tačiau daugeliui senųjų kultūrų žmonių seksualinės pakraipos klausimas buvo visiškai natūralus ir iš esmės nekėlė jokio gilesnio susiskaldymo visuomenėje – galime prisiminti mums kultūriškai gana artimus senovės graikus. Japonai šimtmečius, netgi tūkstantmečius, į homoseksualius santykius (ypač tarp vyrų) žvelgė kaip į normalų dalyką. Taigi, kodėl senovės japonams gėjai nekėlė tokių prieštaringų jausmų?
Japonai
Japonai / 123RF.com nuotr.

Edo laikotarpio Japonija

Edo (tai senasis Tokijo miesto pavadinimas) laikotarpis prasidėjo 1608 metais, kai Tokugava Iejasu pagaliau suvienijo Japoniją po grandiozinio Sekigaharos mūšio. Iejasu nebuvo imperatorius, o šiogunas – vyriausiasis karo vadas. Iš esmės imperatoriaus vaidmuo išliko tik simbolinis ir iki pat 1868 metų Japoniją valdė Tokugavos giminės šiogunų dinastija.

Edo laikotarpis Japonijai buvo taikos ir ramybės laikotarpis. Po amžius trukusių karų pagaliau atėjo ilga, daugiau nei 250 metų trukusi taika. Nors ir anksčiau aristokratija mėgavosi rafinuotu kultūriniu gyvenimu, tačiau Edo laikotarpiu menai ypač suklestėjo.

Kai nebereikia jaudintis dėl savo gyvybės ar artėjančio mūšio, poezija, arbata ar teatru mėgautis daug smagiau. Iš kitos pusės, visa Japonija atsiskyrė nuo likusio pasaulio – į šalį patekdavo tik portugalų pirkliai ir keli itin drąsūs misionieriai (jiems ne itin sekėsi Japonus įtikinti atsiversti į krikščionybę, nors kažką panašaus į nedidelę sektą jie ir buvo sukūrę). Kaip tik Edo laikotarpiu žmonės gyveno itin atvirai ir laisvai, tad apie homoseksualumą daugiausia ir žinoma iš šių amžių. Be to, kadangi nebūta karų, išliko ir daugybė pirminių istorinių šaltinių.

Pasakojama, kad imperatoriai rūmuose laikydavę „gražių jaunuolių“ savo seksualiniams įnoriams patenkinti

Žinoma, šia tema įrašų galima rasti daug anksčiau. Raštas į Japoniją atkeliavo gan vėlai, tik 5 amžiuje, kai šalį aplankė kinų budistai. Jie japonus išmokė savo kalbos ir rašto, kaip kitaip būtų pavykę suprasti religinius traktatus. Labai greitai aristokratai išmoko rašyti jau ir japoniškai, dominuojantis žanras buvo poezija.

Senosiose poezijos rinktinės galime rasti užuominų į homoseksualius santykius, tačiau konkrečiai ir aiškiai apie tai parašyta Murasaki Šikibu, žymiosios rašytojos, sukūrusios pirmąjį japonišką romaną, veikale „Istorija apie princą Gendžį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius