Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 02

Politikos svajotojas, norėjęs sukurti atsarginę Lietuvą: K.Pakšto gyvenimas ir darbai

Politikos svajotojas. Nepripažintas pranašas. Neeilinę nuojautą turėjęs vizionierius. Fantastikos kūrėjas. Visa tai sakoma apie Kazį Pakštą – geografijos profesorių, pasižymėjusį išskirtinėmis idėjomis, iš kurių geriausiai žinoma yra planas kažkur kitame žemyne sukurti lietuvių koloniją, vadinamąją „Atsarginę Lietuvą“. Kaip atrodė K.Pakšto gyvenimas, ką konkrečiai jis nuveikė, ką pasiekti jam pavyko ir ko ne?
Kazys Pakštas
Kazys Pakštas / 15min ir 123RF nuotr

Tačiau nors apie K.Pakštą bent viena ausimi šį tą girdėjo kone kiekvienas, daugiau apie jo gyvenimą žino nedaugelis.

Lietuvos kino teatruose pasirodžius Karolio Kaupinio režisuotam filmui „Nova Lituania“, kurio pagrindinio veikėjo Felikso Gruodžio prototipas yra būtent K.Pakštas, šalyje atgimė susidomėjimas geografu. Todėl portalas 15min kviečia susipažinti su tikrojo K.Pakšto gyvenimo istorija ir svarbiausiais darbais. Tikėtina, kad bent šį tą jau esate girdėję – ypač jei matėte filmą. Tačiau šis tas tikriausiai bus nauja.

Klajotojas po pasaulį

Kazys Pakštas gimė 1893 m. vienkiemyje Utenos apskrityje, netoli Užpalių. Pirmąsias lietuvių kalbos žinias jis gavo lankydamas slaptą lietuvių mokyklą.

Vėliau jis lankė Užpalių mokyklą, kursus Kaune. 1912–1913 m. K.Pakštas, paveiktas šeimos ir draugų, mokėsi Kauno kunigų seminarijoje. Tačiau joje mokslų nebaigė – suprato, kad kunigystė vis dėlto jo netraukia.

Trumpai padirbėjęs keliose skirtingose vietose, 1914 m. K.Pakštas, kaip daug to meto lietuvių, iškeliavo ieškoti laimės į JAV, kur atsidūrė Čikagoje. Mokslų siekti pasiryžusiam jaunuoliui 1915 m. pavyko įstoti į Valparaiso universitetą. Vėliau jis perstojo į Fordhamo universiteto Sociologijos fakultetą, šį baigė 1918 m.

Šiuos metus K.Pakštas praleido ne tik studijuodamas: jis tapo Tautos fondo generaliniu sekretoriumi. Tai buvo JAV lietuvių organizacija, rinkusi lėšas Lietuvos atkūrimui remti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius