-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulį užvaldžiusio „TikTok“ kontroversijos: psichologinė žala vaikams ir sąsajos su Kinija

Pastaruoju metu tiek Lietuvoje, tiek užsienyje kontroversiškosios „TikTok“ programėlės populiarumas auga ne tik tarp jaunimo, bet ir tarp vyresnio amžiaus žmonių. Kartu su šiuo augimu neišvengiamai keliama vis daugiau klausimų: ar programėlė nenutekina duomenų, ar ji nedaro įtakos rinkimams, ar nepalieka psichologinės žalos? 15min „TikTok“ analizėje – apie tai ir dar daugiau.
„TikTok“
„TikTok“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulyje, rodos, žaibiškai išpopuliarėjusi „TikTok“ vaizdo įrašų bendrinimo programėlė atsirado dar 2012-aisiais, ją Pekine pristatė technologijų įmonė „ByteDance“. Programėlės išskirtinumas – tai, jog joje skelbiamo turinio trukmė negali viršyti vienos minutės, o turinys, kurį įsirašę „TikTok“ išvysite, galės būti absoliučiai atsitiktinis, parenkamas pagal algoritmus ir nebūtinai pagal asmenis, kuriuos sekate.

Metams bėgant šią platformą vartotojai labiausiai pamėgo išnaudoti kurdami ir joje skelbdami trumpus vaizdo įrašus, kuriuose persipina šokių elementai, nevengiama demonstruoti talentų, lūpomis sinchronizuoti kitų balsus ar kurti jau kuris laikas pasaulyje populiarius memus.

Maždaug 2017-aisiais „TikTok“ peržengė Kinijos ribas, nes tapo pasiekiama „iOS“ ir „Android“ įrenginiams, o dar didesnį pasiekiamumą įgavo susijungusi su iki tol gana populiaria Kinijos programėle „Musical.ly“.

Tiems, kuriems atrodo, jog „TikTok“ programėlė šiuo metu yra subūrusi mažą, palyginti su kitais socialiniais tinklais, auditoriją, tik Z kartą, arba vadinamuosius zoomer‘ius, statistika smarkiai prieštarauja – rugpjūtį ją kasdien aktyviai naudojo bent 600 mln. vartotojų, iš jų – 100 mln. europiečių. Tiesa, pastarieji programėlę atsidarydavo rečiau, bent kartą per mėnesį.

Remiantis „Sensor Tower“ duomenimis, „TikTok“ programėlę žmonės buvo parsisiuntę 1,5 mlrd. kartų.

Duomenis tekina Kinijai?

Nepaisant žaibiško populiarumo, kontroversijų, susijusių su žymiąja programėle, anaiptol netrūksta. Viena jų – įtarimai, jog glaudžiai su Kinijos komunistų partija susijusi įmonė „ByteDance“ galimai tekina duomenis Kinijos valdžiai. Būtent šioje šalyje atsiradusi „TikTok“ programėlė čia yra žinoma kitokiu vardu – „Douyin“. Ir ji anaiptol nėra tokia, kokia žinoma visame pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius