-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Poilsis Palangoje: nuo maudynių vežimuose iki gražiausių ponių pirštų rinkimų

Kurortu tapusi Palanga visada pritraukdavo poilsiautojų. Poilsis čia prieš daugiau kaip šimtą metų, tarpukariu ar dabar skyrėsi kaip diena ir naktis. Pirmieji poilsiautojai – daugiausia kilmingi ir turtingi žmonės – maudynėmis Baltijos jūroje mėgavosi iš specialių vežimų, vilkėdami itin uždarais maudymosi kostiumais. Tarpukariu viskas liberalėjo, reikalavimai paplūdimio aprangai laisvėjo, be to, Palangoje ėmė virti linksmas naktinis gyvenimas. Poilsis sovietmečiu kurorte irgi turėjo savą specifiką.
Palanga
Palanga / „Facebook“ grupės „Lietuva senose fotografijose“ nuotr.

Prie to, kad Palanga – XIX amžiuje dar mažas žvejų miestelis – taptų kurortu labiausiai prisidėjo grafų Tiškevičių giminė.

Tiškevičiai su artimaisiais prie senųjų Palangos dvaro rūmų. XIX a. pab. – XX a. pr. Kretingos muziejaus/Paulinos Mongirdaitės nuotr.
Tiškevičiai su artimaisiais prie senųjų Palangos dvaro rūmų. XIX a. pab. – XX a. pr. Kretingos muziejaus/Paulinos Mongirdaitės nuotr.

Palangos valdą iš Rusijos generolo Ksavero Niesiolovskio 1824 metais įsigijo grafas Mykolas Tiškevičius, o jo paveldėtojai čia pradėjo poilsiauti, kurtis, plėtoti verslus, statyti nuomai skirtas vilas.

Kaip ši aristokratų šeima pavertė Palangą kurortu, daugiau skaitykite čia.

Apie tai, kaip keitėsi Palanga, kaip atrodė poilsis joje, papasakojo Palangos kurorto muziejaus laikinoji direktorė Virginija Paluckienė.

Maudytis – su sijonu ir kurpaitėmis

Grafai Tiškevičiai iš pradžių Palangoje tik leisdavo vasaras. Į svečius jie pasikviesdavo ir giminaičius, draugus, kitus aristokratus.

V.Paluckienės teigimu, buvo rengiami įvairūs pramoginiai vakarai ir renginiai: vaidinimai, festivaliai, pavyzdžiui, gėlių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginija Paluckienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginija Paluckienė

Tais laikais maudynės Baltijos jūroje buvo visai kitokios nei dabar. Tiesa, taip maudėsi tik turtingieji.

Vienas ypatumų – arklių tempiamas maudymosi vežimas didžiuliais ratais. Jis buvo naudingas trimis dalykais.

„Visų pirma – pasislėpti nuo nepageidaujamų akių. Tada buvo populiaru maudytis ir nuogiems, nes, manyta, kad jūros vanduo geriausiai paveikia nuogą kūną, suteikia jam sveikatos. Vežimus samdydavosi ir drovesnės, kuklesnės aristokratės. Jie būdavo nutempiami giliau į jūrą ir moterys iš vežimų iššokdavo tiesiai į vandenį, pasimaudydavo, įlipdavo atgal ir jie grįždavo į paplūdimį.

Be to, vežimas buvo patogus ir kaip persirengimo kambarys, nereikėdavo niekur toli eiti. Trečias dalykas – sėdint vežime, nereikėdavo į jūrą bristi per lūžtančias bangas. Nes ligotiems žmonėms tai – sunkus uždavinys“, – nurodė V.Paluckienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius