-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar ideologiniai J.Bideno ir Lenkijos valdančiųjų skirtumai nulems krizę šalių santykiuose?

Lenkijos valdantieji, palaikę glaudžius santykius su Donaldo Trumpo administracija, neskuba pasveikinti išrinktojo JAV prezidento Joe Bideno su pergale. Ir nors vadovaujant J.Bidenui Lenkijos ir JAV bendradarbiavimas saugumo bei energetikos srityse neturėtų keistis, iš Baltųjų rūmų Varšuvos adresu skries kritika, kurios ji negirdėjo pastaruosius ketverius metus.
Ar ideologiniai J.Bideno ir Lenkijos valdančiųjų skirtumai nulems krizę šalių santykiuose
Ar ideologiniai J.Bideno ir Lenkijos valdančiųjų skirtumai nulems krizę šalių santykiuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV žiniasklaidos priemonėms paskelbus apie projektuojamą J.Bideno pergalę, demokratą ėmė sveikinti užsienio valstybių vadovai. Tačiau Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda jį pasveikino tik su „sėkminga kampanija“ ir pabrėžė, kad laukia oficialios Rinkikų kolegijos nominacijos.

Antradienį, kai D.Trumpas paskelbė nebesipriešinantis valdžios perdavimo procesui, Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau pareiškė: prieš pripažindama J.Bideną prezidentu, Lenkija stebės, kaip JAV klostysis politinė ir teisinė situacija. Šiuo metu D.Trumpo komanda bylinėjasi teismuose dėl menamo sukčiavo rinkimuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Lenkijos valdžia turi daug priežasčių vengti pasveikinti J.Bideną, sako analitikas, „Res Publica Nowa“ vyriausiasis redaktorius Marcinas Zaborowskis. Su D.Trumpu valdančiąją partiją „Teisė ir Teisingumas“ (PiS) vienija ideologiniai panašumai – ji irgi yra socialiai konservatyvi, nusiteikusi prieš imigrantus, liberalią žiniasklaidą.

Anot M.Zaborowskio, atidėdama J.Bideno pasveikinimą, PiS mano daranti paslaugą D.Trumpui. Panašią „paslaugą“ D.Trumpas padarė ir A.Dudai, jį Baltuosiuose rūmuose priėmęs vos kelios dienos iki Lenkijos prezidento rinkimų, kuriuose jis nugalėjo itin maža balsų persvara.

Be to, atkreipia dėmesį analitikas, dabartinė Lenkijos vyriausybė neturi jokių kontaktų su J.Bideno komanda – jos paprasčiausiai nepažįsta.

Savo ruožtu J.Bidenas spalį debatuose Lenkiją, kaip ir Vengriją bei Baltarusiją, pavadino „totalitariniais režimais“.

„Abiem pusėms svarbūs interesai“

M.Zaborowskis sakė nesitikintis fundamentalių pokyčių saugumo srityje. „Manau, kad Bidenas gerbs Trumpo administracijos ir dabartinės Lenkijos vyriausybės susitarimą dėl amerikiečių karių Lenkijoje skaičiaus padidinimo tūkstančiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius