-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konservatyvi krikščionių brolija meldžiasi „bute“, bet ieško platesnių politinių horizontų

Nusivylusieji bažnyčios modernumu Lietuvoje turi kur prisiglausti. Sąlyčio taškų su Vatikanu nerandanti brolija randa jų su į nacionalinę politiką dirsčiojančiais ultrakonservatoriais, organizacija „Pro Patria“. Brolijos kunigas sako, kad į politiką nesikiša, tačiau neslepia, kad naują konservatyvią krikščionišką partiją remtų.
REDAGUOTA
Švč. Mergelės Marijos Rožančinės koplyčioje / FSSPX nuotr.

Retai maldos namus praveriančiam pasauliečiui bažnyčia – konservatyvumo sinonimas. Tuo tarpu dalis tikinčiųjų mano priešingai ir bažnyčioje įžvelgia per daug modernybės apraiškų.

15min nuotr./Pastatas, kuriame įsikūrusi FSSPX koplyčia Vilniuje
15min nuotr./Pastatas, kuriame įsikūrusi FSSPX koplyčia Vilniuje

Arkivyskupas iš Prancūzijos Marcelis Lefebvre modernumo atsisakymą pavertė Šv. Pijaus X brolija (SSPX), kurios nariai įkūrėjo garbei dar vadinami lefebristais.

Dėl savo pažiūrų nuo Vatikano atsiriboję tradicionalistai veikia ir Lietuvoje. SSPX Lietuvoje save vadina Šv. Pijaus X kunigų brolija (FSSPX).

Į dešinę nuo dešinės

Konservatyvus brolijos požiūris į religines apeigas sieja šią su politinių ambicijų turinčiais Lietuvos dešiniaisiais. Pavyzdžiui, greta oficialiame brolijos tinklalapyje pateikiamų informacijos šaltinių nurodoma feisbuko grupė „Katalikų tradicija“.

Aišku, būtų gerai, kad susikurtų tokia konservatyvi partija, kuri išreikštų ir katalikiškas idėjas. Ir čia visiškai pritariam tam V.Sinicos ir V.Radžvilo projektui.

FSSPX kunigas Edmundas Naujokaitis patikino, kad socialinio tinklo puslapis nėra brolijos žiniasklaidos kanalas, jį administruoja pasauliečiai, kurių dalis – brolijos tikintieji. Šie tekstus esą deda savo nuožiūra.

Greta su tikėjimu susijusių įrašų grupėje aptiksime ir ne vieną sambūrio „Pro Patria“ tekstą. Grupėje yra politinių ambicijų 2020 m. Seimo rinkimuose neslepiančio politologo bei parlamentaro Eugenijaus Jovaišos patarėjo Vytauto Sinicos įrašų.

V.Sinica yra vienas partija tapti siekiančio susivienijimo „Nacionalinis susivienijimas“ steigėjų. 

Ne vieną „Katalikų tradicijos“ įrašą pamėgęs Laisvos visuomenės instituto (LVI) valdybos narys Vincentas Vobolevičius. LVI organizuoja akciją „Renkuosi gyvybę“, kuria siekiama atkreipti dėmesį į abortus Lietuvoje. Šiemet akcijoje pasirodė ir pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Nausėdienė akcijos „Renkuosi gyvybę“ metu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Nausėdienė akcijos „Renkuosi gyvybę“ metu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius