-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija vis aktyviau bando plėsti įtaką per diasporą, o Lietuva – ne išimtis

Tyrimų centras Australijoje nurodo, kad pastaraisiais metais Kinija vis aktyviau bando plėsti įtaką per diasporą, o esminį vaidmenį šiame procese vaidina Jungtinio fronto veiklos departamentas. Pasak politologo, Lietuva – ne išimtis: netrukus po šios organizacijos vadovo vizito, vietos bendruomenė dalyvavo kontrproteste prieš paramos akciją Honkongui. Čekų analitikas teigė, kad Vakarų šalys dar ne iki galo supranta, kad žvalgybą Kinijai gali vykdyti nebūtinai profesionalai.
Vilniuje – paramos akcija Honkongo keliui
Vilniuje – paramos akcija Honkongo keliui / Visvaldo Petroko nuotr.

Pastaraisiais metais Kinijos komunistų partijai (KKP) pavaldus Jungtinio fronto veiklos departamentas (UFWD) vis labiau stiprino žiniasklaidos kinų kalba užsienyje kontrolę, rašoma Australijos strateginės politikos instituto tyrimo ataskaitoje.

Pasak tyrėjų, UFWD stiprino ir tyrimų finansavimo garsiuose tyrimų centruose ir naudojimosi tokiais socialiniais tinklais kaip „WeChat“ kontrolę, siekiant stebėti ir formuoti dialogą politiniais klausimais,

Tyrėjai rašo, kad UFWD ir su juo susijusių organizacijų sistema padeda partijai įtvirtinti savo legitimumą, mobilizuoti rėmėjus ir valdyti galimas grėsmes. Esą šis tinklas vaidina esminį vaidmenį vykdant politiką tokiais itin jautriais klausimais kaip Sindziangas, Tibetas, religija ir etniniai reikalai.

Australijos tyrėjai: „Kai virusas išplito pasaulyje, Jungtinio fronto grupės pradėjo dirbti su KKP ir aukoti priemones likusiam pasauliui, taip pat skatinti partijos naratyvą apie pandemiją.“

Pasak tyrėjų, UFWD sąveikauja su tūkstančiais organizacijų, kad rinktų žvalgybinę informaciją, skatintų technologijų perdavimą, atremtų disidentinius judėjimus ir generuotų paramą Pekino tikslams.

Tyrėjai rašo, kad COVID-19 pandemija išryškino užsienyje veikiančius UFWD tinklus. Esą Australijoje, Kanadoje, Jungtinėje Karalystėje, Argentinoje, Japonijoje ir Čekijoje su frontu susijusios grupės mobilizavosi, kad surinktų medicinos priemones, kurių pasaulyje gauti darėsi vis sunkiau, ir nusiųstų į Kiniją.

„Kai virusas išplito pasaulyje, Jungtinio fronto grupės pradėjo dirbti su KKP ir aukoti priemones likusiam pasauliui, taip pat skatinti partijos naratyvą apie pandemiją“, – rašoma Australijos tyrėjų ataskaitoje.

„Jungtinis frontas ... svarbus magiškas ginklas stiprinti partijos valdančiąją poziciją ... ir svarbus magiškas ginklas realizuoti kinų tautos didžiojo atgaivinimo Kinijos svajonę“, – 2015 metais Centrinio jungtinio fronto susitikime sakė prezidentas Xi Jinpingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius