-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po A.Stončaičio pavedimo – jo draugo A.Bieliausko įmonei naudingas sprendimas

Lietuvos elektrotechnikos verslo atstovai siekė, kad mūsų kasdienybėje naudojami elektros kabeliai atitiktų europinius saugumo standartus, bet didžiausias šalies kabelių gamintojas „Lietkabelis“ tam pasipriešino. Šiame ginče bendrovė kreipėsi užtarimo į Vyriausybės kanclerį Algirdą Stončaitį, kuris palaiko asmeninį ryšį su „Lietkabelio“ savininku Alvydu Bieliausku. Šitai, regis, padėjo.
Algirdas Stončaitis ir Alvydas Bieliauskas
Algirdas Stončaitis (kairėje) ir Alvydas Bieliauskas / L.Balandžio ir J.Kalinsko nuotr.

Ši istorija prasidėjo prieš trejus metus, 2017-aisiais, kai Nacionalinė elektros technikos verslo asociacija NETA pasiūlė Lietuvos standartizacijos departamentui įvesti stacionarių kabelių standartą. Ką tai reiškia?

Nesileidžiant į technines detales, kurios šiame straipsnyje nėra svarbios, galima teigti, kad NETA pasiūlė nustatyti tam tikrus vartotojų saugai svarbius techninius parametrus, pavyzdžiui, kokio storio ir kokių medžiagų izoliacinis sluoksnis turėtų dengti elektros kabelius, kuriuos mes naudojame savo kasdienybėje.

„Šis standartas buvo sukurtas tam, kad visi elektrotechnikos rinkos dalyviai vadovautųsi tais pačiais reikalavimais, – 15min aiškino Gediminas Abartis, kuris yra NETA direktorius ir registruotas lobistas. – Siekėme išvengti nesaugios ir nekokybiškos produkcijos patekimo į Lietuvos rinką, o tuo pačiu ir užtikrinant laisvą kokybiškų prekių patekimą į rinką.“

Šią idėją palaikė visos suinteresuotos pusės, – nuo mokslininkų iki gamintojų ir pardavėjų, – todėl kabelių standartas LST 2010 buvo priimtas be didesnių ginčų. Svarbu paminėti, tam pritarė ir didžiausias mūsų šalyje kabelių gamintojas „Lietkabelis“, kurio atstovas dalyvavo kuriant šį standartą.

„Nebuvo pateikta jokių esminių pastabų ar prieštaravimų, susijusių su izoliacijos ir apvalkalo storiais“, – kalbėjo G.Abartis.

Tačiau dabar „Lietkabelis“ siekia minėtą standartą pakeisti – sumažinti reikalavimus, susijusius su izoliacija ir saugumu. Bendrovė tvirtina, kad ta padėtų bemaž dešimtadaliu sumažinti kabelių kainą, o kad tai yra vartotojų interesas pritaria ir Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Elektrotechnikos verslą vienijanti NETA tvirtina, kad sumažėtų ne tik kabelių kaina, bet ir jų patikimumas bei saugumas. NETA mano, kad sumažinti kabelių izoliaciją tėra vienos bendrovės – „Lietkabelio“ – ekonominis interesas.

Siekdamas įtvirtinti savo poziciją, „Lietkabelis“ kreipėsi į Vyriausybės kanclerį Algirdą Stončaitį, palaikantį asmeninius ryšius su „Lietkabelio“ pagrindiniu akcininku Alvydu Bieliausku. Ir štai tada prasidėjo atvirkščias procesas, naudingas „Lietkabeliui“ – saugumo reikalavimų mažinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius