Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rizikingas S.Cichanouskajos ultimatumas: kas toliau, jei A.Lukašenka neįvykdys reikalavimų?

Spalio 25-oji – paskutinė diena, kai de facto Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka turi išpildyti opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos ultimatume iškeltus reikalavimus, antraip pirmadienį Baltarusijoje žadama pradėti nacionalinį streiką. Baltarusių analitikai nemano, kad toks spaudimo įrankis – efektyvus, tačiau sako, jog A.Lukašenka gali būti pasiryžęs daryti kai kurias nuolaidas.
Sviatlana Cichanouskaja Berlyne
Sviatlana Cichanouskaja Berlyne / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baltarusijos prezidento rinkimų nugalėtoja pasiskelbusi Sviatlana Cichanouskaja spalio 13-ąją paskelbė „liaudies ultimatumą“ A.Lukašenkai: atsistatydinti, nutraukti smurtą prieš demonstrantus ir paleisti politinius kalinius.

Pasak opozicionierės, jei šie reikalavimai nebus išpildyti, „visa šalis išeis į gatves su liaudies ultimatumu“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Minske protestuojantys pensininkai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Minske protestuojantys pensininkai

„Ir spalio 26-ąją prasidės visų įmonių nacionalinis streikas, visų kelių blokada, bus nutraukta prekyba valstybinėse parduotuvėse“, – pareiškė S.Cichanouskaja.

Tyrimų centro „Minsk Dialogue“ įkūrėjas ir direktorius Jeuhenas Preihermanas nemano, kad ultimatumo kėlimas yra efektyvus būdas daryti spaudimą A.Lukašenkai.

„Žinoma, reikėtų palaukti dar porą dienų, galbūt Cichanouskajos komanda turi staigmenų – bent jau taip užsiminė spaudos konferencijoje. Tačiau atsižvelgiant į turimą informaciją, nemanau, kad yra šansų, jog ultimatumas bus sėkmingas. Manau, kad jis gali lemti smurto eskalaciją“, – 15min sakė J.Preihermanas.

Ultimatumo efektyvumu abejoja ir Strateginių ir užsienio politikos studijų centro direktorius Arsenas Sivickis.

„Tačiau manau, kad blogėjanti socioekonominė situacija šalyje didins spaudimą valdžiai. Tai išplės socialinę protestų judėjimo bazę, kuri šiuo metu yra gana ribota: vidurinioji klasė, didmiesčių gyventojai.

Ekonominė krizė, numatoma šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje, yra pagrindinis iššūkis valdžiai, galintis paversti Cichanouskajos ultimatumą realybe ir išprovokuoti naujas protestų bangas“, – 15min teigė analitikas.

Baltarusijos strateginių studijų instituto analitikė Kaciaryna Šmacina mano, kad ultimatumo A.Lukašenkai paskelbimas yra rizikingas žingsnis. Tiesa, S.Cichanouskajos patarėjai analizuoja situacija šalyje palaikydami ryšį su aktyvistais, streikų komitetų vadovais.

K.Šmacina tikina, kad iš dalies ultimatumas paskelbtas siekiant laimėti laiko protestuotojams.

„Buvo nerimą keliančių signalų, kad protestai gali nebebūti tokie taikūs. Kai milicija taip smurtauja, žmonėms ėmė atsibosti taikūs protestai. Todėl buvo vadovaujamasi logika, kad reikia nustatyti terminą ir protestuotojams, ir pareigūnams“, – 15min sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius