Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Teherano kerštas bus netiesioginis“: kas ir kodėl nužudė Irano branduolinės programos mokslininką?

Po svarbaus Irano branduolinės programos mokslininko Mohseno Fakhrizadeh nužudymo analitikai neatmeta galimybės, kad taip Donaldo Trumpo administracija ir Izraelis siekė apsunkinti išrinktojo JAV prezidento Joe Bideno pastangas grįžti prie diplomatijos su Teheranu. Savo ruožtu atsaką žadantis Iranas susiduria su dilema, kurioje abu pasirinkimo variantai jam nėra naudingi.
Mohseno Fakhrizadeh atvaizdas Teherane
Mohseno Fakhrizadeh atvaizdas Teherane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę nužudžius branduolinės programos mokslininką M.Fakhrizadeh, Iranas apkaltino Izraelį. Valstybinė žiniasklaida skelbė, neva išpuolis buvo įvykdytas panaudojant „nuotolinio valdymo automatinį šautuvą“, užkeltą ant pikapo.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Regionistikos katedros profesorius Egdūnas Račius sako, kad M.Fakhrizadeh nužudymas simboliškai yra didžiulis smūgis Iranui, be to, mokslininkas yra vienas iš branduolinės programos architektų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mohseno Fakhrizadeh nužudymo vieta
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mohseno Fakhrizadeh nužudymo vieta

E.Račius sako, kad vertėtų kelti šiuos klausimus: kodėl buvo nužudytas M.Fakhrizadeh ir kodėl būtent dabar?

Juk pastaruosius 17 metų karinė Irano branduolinės programos dimensija nebebuvo labai aktyviai plėtojama, todėl ir M.Fakhrizadeh nebebuvo toks svarbus bei naudingas kaip praeityje.

„Vadinasi, gali būti, kad Iranas buvo pasirengęs atnaujinti branduolinės programos karinę dimensiją ir Fakhrizadeh būtų joje užėmęs vadovaujančias pozicijas. Taip pat galima galvoti, kad jo asmuo buvo pasirinktas ne dėl Irano ketinimų, o siekiant išprovokuoti neadekvačią Irano reakciją, kuri galėtų vesti tam tikrų Izraelio ir JAV užsienio politikos tikslų link.

Vis dėlto labai sunku pasakyti, ar taip ir buvo suplanuota“, – 15min sakė E.Račius.

Analitikas Davidas Jalilvandas mano, kad M.Fakhrizadeh nužudymo laikas sufleruoja, jog nueinanti Donaldo Trumpo administracija stengėsi „kiek įmanoma labiau apsunkinti Joe Bideno diplomatines pastangas“. Esą nužudymas gali būti pastarųjų savaičių kampanijos, kai buvo skirtos papildomos sankcijos įvairioms Irano organizacijoms, dalis.

Vis dėlto D.Jalilvandas pabrėžia, kad tokių operacijų neįmanoma suplanuoti per trumpą laiką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu ir Donaldas Trumpas

„Įmanomi du variantai. Tam galėjo būti pasiruošta jau seniai, Izraelis galėjo turėti galimybę nužudyti Fakhrizadeh kelis pastaruosius mėnesius ar metus, tačiau nusprendė tai padaryti dabar.

Tačiau gali būti ir taip, kad tik dabar atsirado galimybė jį nužudyti ir laikas tiesiog sutapo. Iš šalies neįmanoma pasakyti, kuris variantas yra teisingas. Bet kuriuo atveju tokios operacijos neįvykdomos labai greitai, joms reikia daug pasiruošimo“, – 15min sakė D.Jalilvandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius