-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

100 metų senumo užkonservuotame plautyje rastas virusas – raktas į ligų evoliucijos istoriją

2018 metų pabaigoje Sébastienas Calvignacas-Spenceris nusileido į Berlyno medicinos istorijos muziejaus rūsį – vietą, kurioje tiek daug senų medicininių pavyzdžių, kad kiekvienam organui skiriama atskira saugykla.
Virusas
Piktieji mikrobai / 123RF.com nuotr.

Jis pasuko plaučių link. Tarp 400 ar 500 stiklainiuose laikomų pavyzdžių, susikaupusių per dešimtmečius, jis ir jo kolegos rado vieną konkretų plautį, chemiškai užkonservuotą formaline, su galimu raktu į tymų kilmę. Plautis 1912 metais buvo paimtas iš mergaitės, mirusios nuo plaučių uždegimo, kuriuo susirgo po tymų infekcijos.

Dabar, praėjus daugiau nei šimtmečiui po jos mirties, Roberto Kocho instituto virologo Calvignac-Spencerio vadovaujamai komandai pavyko išskirti tymų virusą iš mergaitės plaučių. Tai iki šiol seniausias kada nors išskirtas tymų genomas. Palyginusi tą 1912 metų tymų virusą su šiuolaikiškesniais variantais ir su panašiais gyvūnų virusais, komanda padarė išvadą, kad anksčiausia data, kai tymai galėjo tapti pavojingi žmonėms, būtų maždaug 400 pr. Kr., 1500 metų anksčiau, nei buvo apskaičiuota remiantis ankstesniais genetiniais įrodymais. (Kolegų dar nepatikrintą mokslinį straipsnį, kuriame aptariamas šis atradimas, galima rasti „BioRxiv“.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius