Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar svajonė apie tvarią energiją pagaliau taps tikrove? Vilčių teikia branduolinė sintezė

Mokslinėje bendruomenėje yra paplitęs anekdotas apie tvarią branduolinę sintezę, kad ją visada turėsime po 30 metų. Kaip ir kiekviename juokelyje, šiame taip pat yra tiesos.
Energija
Energija / 123RF.com nuotr.

Fantastinei svajonei prilygusi idėja panaudoti saulės energiją žmonijos tikslams buvo didžiulė naujiena šeštajame dešimtmetyje, atrodė visai įmanoma devintajame dešimtmetyje, ir kone ranka pasiekiama pastaruoju metu. Tačiau laikas bėga. Mūsų energijos poreikis eikvoja planetos išteklius ir kelia riziką, kad pakenksime Žemei nepataisomai.

Vėjo, saulės ir potvynių energija šiek tiek padeda patenkinti mūsų poreikius, tačiau jų naudojimo galimybės yra ribotos ir nenuspėjamos. Branduolinės energijos atveju kyla reaktorių tirpimo ir radioaktyviųjų atliekų pavojus, o hidroenergija gali būti neekologiška. O branduolių sintezė gali tiekti beveik neribotą kiekį energijos, proceso metu neišskiriamas anglies dioksidas ir nesusidaro radioaktyvių atliekų. Tai – svajonių energijos šaltinis. Daugelį metų gvildenamas klausimas yra šis: ar mes galime šią svajonę paversti tikrove?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius