-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas prabilo apie patriotinį švietimą: kaip šiais laikais mokoma istorijos ir kuo ypatinga Lietuva?

JAV prezidentas Donaldas Trumpas praėjusią savaitę atsistojo prie Konstitucijos ir Nepriklausomybės deklaracijos originalų bei paskelbė apie naują nacionalinę kampaniją, kuria bus siekiama skatinti „patriotinį ugdymą“. Dešinieji, žinoma, tokia iniciatyva patenkinti, bet istorijos mokymo programų ekspertai įspėja: vienpusiškai kalbėti apie praeitį paprastai nori tik diktatoriai ir demagogai. Ar tikrai? Pasitempti esą galėtų ir Lietuva.
Lietuvos vėliava
Lietuvos vėliava / Vida Press nuotr.

D.Trumpo, kuris siekia perrinkimo ir kovoja su demokratų kandidatu Joe Bidenu, ėjimo priežastys maždaug aiškios.

JAV dešinieji jau seniai nepatenkinti, jų pačių teigimu, šalies mokyklose ir universitetuose neva vykdoma „kairiųjų indoktrinacija“. Suprask, šių metų vasaros neramumai susiję su tuo, kad JAV švietimo sistemoje pernelyg daug kalbama apie vergovę, rasizmą ir kitas Amerikos istorijos ypatybes.

„Patriotiškos mamos ir tėčiai reikalaus, kad jų vaikams nebūtų kišamas melas apie šią šalį. Amerikiečiai tėvai nesitaikys su indoktrinacija mūsų mokyklose, kai viešumoje smaugiama tradicinė kultūra ir vertybės“, – paskelbė D.Trumpas.

Kritikai iškart atitarė apie rinkiminį triuką – juk iš tikro JAV prezidentas net negali perrašyti vadovėlių ir mokymo programų, o savo pasiūlymu tik nori įtikti konservatyviesiems baltiesiems.

„Bet politikai iš tiesų bando daryti įtaką istorijos mokymui – ir tikrai ne tik diktatūrose ar autokratijose“, – 15min teigė apie skirtingus istorijos turinio ir paskirties suvokimus prabilusi Vilniaus universiteto istorikė Akvilė Naudžiūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius