Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Didysis Lebovskis“, arba Kaip budizmas nugalėjo kalvinizmą Amerikoje

Brolių Joelio ir Ethano Coenų 1998 m. filmas „The Big Lebowski“ yra kultinis tiesiogine prasme: jo pagrindu juokais sukurta religija. O tai reiškia, kad jis tenkina itin svarbų auditorijos poreikį. Pasirodo, galima gyventi kaip Dadžas (akt. Jeff Bridges), nesistengiant, nekreipiant dėmesio į tai, kad kapitalizmas visus verčia suktis tarsi voveres ratuose.
Kadras iš filmo „The Big Lebowski“
Kadras iš filmo „Didysis Lebovskis“ („The Big Lebowski“) / „Scanpix“ nuotr.

Tačiau žiūrėti į atsipalaidavusį, nieko nesiekiantį veikėją filme nebūtų itin įdomu. Reikalingas konfliktas. Režisieriai konfliktą perkelia į religinę plotmę. Dadžo elgesys kertasi su kalvinistų etika, kuria iš dalies remiasi Jungtinių Valstijų kapitalizmas.

Johnas Calvinas (1509—1564) sprendžia esminę protestantų problemą, kuri kelia nerimą: jeigu Dievas žmogui likimą skyrė dar prieš jam gimstant, kaip sužinoti, ar esi Dievo numylėtinis? Grubiai tariant, pasak J.Calvino, į rojų pateks tie, kuriems sekasi verslas. Tačiau tai yra tik Dievo malonės indikatorius, todėl reikia rūpintis, kad verslas nenustotų sektis. Kaip tai padaryti? Investuoti uždirbtus pinigus ne į prabangą, bet atgal į verslą.

Filmo veikėjas Dadžas yra amerikietis, buvęs menininkas, o dabar tiesiog bedarbis hipis, parūkantis žolytės, žaidžiantis vietinėje boulingo lygoje. Jis mėgaujasi nieko nekainuojančiomis akimirkomis. Dadžas į gyvenimą žiūri kaip į iliuziją, kaip koks budistas. Budizmo esmė yra gana paprasta (beje, Buda reiškia „atsibudęs“ — smagu, kai gali pajusti indoeuropiečių kalbų ryšį): troškimai sukelia kančias, jų atsisakius, ateina išsilaisvinimas-nušvitimas.

Filme Dadžui iš po kojų išmušamas pagrindas – kilimas, kuris simbolizuoja harmoningą visumą. Įsibrovėlis nusišlapina ant kilimo, o naujas kilimas dingsta. Dadžas trokšta susigrąžinti kilimą, ir šis troškimas sukelia kančių virtinę.

Filmas yra kriminalinio skaitalo, su itin komplikuotu siužetu, parodija: turtuolis apsimetėlis bando atsikratyti pagrobtos žmonos prostitutės, nesumokėdamas išpirkos, todėl pasamdo bedarbį hipį, kad galėtų jį apkaltinti pradanginus pinigus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius