Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Diegdama 5G Europa balansuos tarp kinų kainos ir draugystės su JAV: kas laukia Lietuvos?

JAV raginant partneres Europoje neleisti Kinijos kompanijai „Huawei“ prisidėti prie penktos kartos mobiliojo ryšio (5G) vystymo, Pekinas pagrasino Vokietijai. Politologai prognozuoja, kad Europos valstybės žengs Jungtinės Karalystės keliu ir bandys balansuoti įsileisdamos „Huawei“, tačiau ne strateginėje infrastruktūroje. Vis dėlto toks žingsnis gali sukelti įtampą Vašingtono ir jo sąjungininkių, įskaitant Lietuvą, santykiuose.
Europos valstybės galės pačios nuspręsti, kurių „rizikingų tiekėjų“ neįsileisti statant 5G ryšio tinklus
JAV akyse pasirinkimas dėl Kinijos ir 5G ryšio – lakmuso popierėlis: kaip elgtis Lietuvai? / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Konkurencijos ar saugumo klausimas?

JAV gynybos sekretoriaus Marko Esperio įspėjimas partnerėms Europoje buvo griežtas. „Jei šalys pasirinks eiti „Huawei“ keliu, tai gali sukelti grėsmę dalijimuisi žvalgybine informacija <...> ir galėtų pakenkti aljansui, ar, mažų mažiausiai, draugystei su ta šalimi“, – kalbėjo jis.

Tokio konkretaus įspėjimo sulaukė Jungtinė Karalystė, sausį uždegusi žalią šviesą „Huawei“ dalyvauti plėtojant 5G ryšio tinklus, išskyrus itin svarbią pagrindinę infrastruktūrą.

NATO sąjungininkes dėl „Huawei“ įspėjo ir Atstovų rūmų pirmininkė, demokratė Nancy Pelosi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas, politologas Kęstutis Girnius JAV raginimuose Europai įžvelgia ir ekonomines varžybas su Kinija, ir rimtą susirūpinimą dėl saugumo.

„Egzistuoja susirūpinimas, kad Kinija jau yra labai toli technologiškai pažengusi, kai kuriose srityse pasivijusi Ameriką, gal net ją lenkia. Tačiau šitoje srityje (5G – red.) neturi absoliutaus lyderio“, – 15min sakė jis.

K.Girnius pridūrė, kad „prekybinis momentas nėra esminis“, nes JAV nerimauja dėl šnipinėjimo pasitelkiant „Huawei“. Politologas taip pat atkreipė dėmesį į JAV kritikų argumentus, kad vis dėlto Vašingtonas taip ir nepateikė konkrečių duomenų dėl šnipinėjimo.

Vašingtonas tikina, kad 5G ryšio technologiją plėtoti turėtų tokios Europos kompanijos kaip Švedijos „Ericsson“ ir Suomijos „Nokia“, taip pat Pietų Korėjos „Samsung“.

Savo ruožtu „Huawei“ atšauna, kad JAV nori sužlugdyti jos augimą, nes esą nė viena amerikiečių kompanija negali pasiūlyti tokio pat technologijų diapazono konkurencinga kaina.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“

Rytų Europos studijų centro (RESC) direktorius, politologas Linas Kojala 15min teigė, kad JAV pozicijoje svarbus ir ekonominis, ir saugumo aspektai.

„Yra pakankamai daug nuogąstavimų ir konsensuso, kad „Huawei“ teikiamos 5G ryšio technologijos būtų nesaugios ir neužtikrintų, jog Vakarų šalys tarpusavyje galėtų sėkmingai ir saugiai keistis informacija. Amerikiečiai akcentuoja, kad negalima Vakarų sistemose kurti pažeidžiamumo, kurį vėliau galėtų išnaudoti Kinija“, – sakė L.Kojala.

Politologas atkreipė dėmesį ir į ekonominę klausimo pusę.

„Amerikiečių kompanijos yra nepatenkintos, kad Kinijos valdžia remia savo įmones dažnai neteisėtais būdais ar mechanizmais, kurie nėra pritaikomi kitų šalių rinkose. Tai, be abejo, sudaro sąlygas netolygiai konkurencijai ir apsunkina amerikiečių kompanijų galimybes varžytis“, – tikino RESC direktorius.

„Užsitrauktų JAV nemalonę“

Pasak L.Kojalos, žvelgiant iš JAV perspektyvos, tai, kaip atskiros sąjungininkės traktuoja amerikiečių raginimus dėl 5G, „daugeliu atvejų yra lakmuso popierėlis“. Politologas pabrėžė, kad sprendimai šioje srityje turės ilgalaikių pasekmių. 

„Bet kurios valstybės žingsnis, sakant, kad „Huawei“ gali būti leista diegti 5G ryšį net be didesnės kontrolės nacionalinės žvalgybos sričiai jautresniuose aspektuose, Vašingtone būtų sutiktas neigiamai“, – 15min sakė RESC direktorius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius