-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidento rinkimų peripetijos: kova dėl balsų prasideda teismuose

Nors JAV prezidento rinkimai prasidės tik lapkričio 3 dieną, rinkimų sezonas jau rimtai įsibėgėjo. Labiausiai tai matoma iš kelių dešimčių rinkimų teisių ir ginčų bylų, kurios lemia, kaip žmonės gali balsuoti, ar jie gali balsuoti ir ar jų balsai bus skaičiuojami.
Teismas
Teismas / 123RF.com nuotr.

Daugeliu tų atvejų, kai bylos jau buvo išspręstos, išryškėjo aiškus modelis: byloje dalyvaujantys respublikonai siekia apriboti balsavimo galimybių ir teisių išplėtimą, o respublikonų paskirti teisėjai dažnai leidžia jiems tai padaryti. Tuo tarpu demokratų paskirti teisėjai palankiai vertina demokratus palaikančius besibylinėjančiuosius, kurie kaip tik siekia tuo pasinaudoti ir suteikti kuo daugiau žmonių galimybę balsuoti. Nors gali pasirodyti, kad rinkimų įstatymai ir balsavimo teisės tapo akivaizdžiai partiniu klausimu, tik viena partija iš tikrųjų palaiko demokratiją.

Kiekviena valstija nustato savo taisykles ir procedūras, numatančias, kaip jos gyventojai balsuos. Toms taisyklėms taikomi apribojimai, kuriuos nustato JAV Konstitucija – juos savo ruožtu interpretuoja teismai. Šį rinkimų ciklą taip pat apsunkina pandemija, kelianti įvairiausių iššūkių rinkimų organizavimo procesui, bei prezidentas, palaikomas jo politinės partijos, kuri, atrodo, mėgina apsunkinti balsavimą.

Nors kai kuriais ieškiniais siekiama išplėsti balsavimo teisę, kad ja galėtų pasinaudoti kiek įmanoma daugiau žmonių, kiti ieškiniai kaip tik siekia ją apriboti.

Pavyzdžiui, byloje „Teksaso Demokratų partija prieš Abbottą“ buvo užginčytas Teksaso įstatymas, leidžiantis vyresniems nei 65 metų rinkėjams balsuoti paštu dėl bet kokios priežasties ar apskritai be priežasties. Nors reikalaujama, kad rinkėjai iki 65 metų nurodytų priežastį, kodėl nori balsuoti paštu.

Buvo iškeltas argumentas, kad koronaviruso keliama rizika nėra pateisinimas balsuoti paštu. Kitoje byloje, „Raysor prieš DeSantis“ buvo mestas iššūkis Floridos įstatymais įtvirtintam reikalavimui, kad asmenys, turintys teistumą už sunkius nusikaltimus, norėdami atgauti savo teisę balsuoti, sumokėtų visas teismo išlaidas ir rinkliavas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius