Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 brangiausi ir pigiausi Lietuvos miestai: kur 2 kambarių butai – už automobilio kainą, o kur neužteks šimto tūkstančių?

Lietuvoje daugiausia parduodama 40–60 kv. m ploto butų – jų dalis visoje įregistruojamų butų sandorių statistikoje sudaro apie 40 proc. Dažniausiai tai – dviejų kambarių butai. Tačiau vienose vietovėse juos galima įsigyti už, galima sakyti, centus, kitur gali neužtekti ir paskolos. 15min kartu su Registrų centru nusprendė pasižiūrėti, kurie šalies miestai yra pigiausi, o kurie – brangiausi ir kaip situacija pasikeitė per penkerius metus.
Vaizdas nuo Parnidžio kopos
Vaizdas nuo Parnidžio kopos / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Už dviejų kambarių butą daugiausia teks pakloti sostinėje ir šalies kurortuose.

Brangiausi 40–60 kv. m ploto butai visoje Lietuvoje yra Neringos savivaldybėje ir šio titulo, panašu, miestas nenori apleisti. Šiame mieste 50 kv. m butą pavyks įsigyti maždaug už 131 tūkst. eurų.

O antroje vietoje brangiausių miestų sąraše atsidūrusiame Vilniuje už tokio pat ploto butą sumokėti teks jau gerokai mažiau – 83,9 tūkst. eurų.

Trečioje brangiausių miestų sąrašo vietoje – Palanga, ketvirtoje – Klaipėda, o penketuką užbaigia Birštonas. Beje, šis penketukas per penkerius metus nepasikeitė.

O pigiausi 40–60 kv. m ploto butai yra Pagėgiuose, Ignalinoje, Rietavo, Akmenės bei Alytaus miestuose, kur 50 kv. m butą galima įsigyti už padėvėto automobilio kainą – 3,2–6,3 tūkst. eurų.

Brangiausi – kurortiniai miestai ir du didmiesčiai

Registrų centro Duomenų sprendimų ir analizės departamento vadovo pareigas laikinai einantis Paulius Rudzkis 15min aiškino, jog analizuojant 40–60 kv. m ploto dydžio butų kainas visoje Lietuvoje neturėtų stebinti tai, kad brangiausiai jie kainuoja kurortinėse Neringos, Palangos miesto ir Birštono savivaldybėse bei trijuose šalies didmiesčiuose.

„Per penkerius metus brangiausių butų savivaldybių topas nė kiek nepakito, pasikeitė tik sumos, išleistos tokiems butams įsigyti“, – pastebi jis.

Anot P.Rudzkio, kadangi tam tikrose savivaldybėse per metus įregistruotų sandorių skaičius nėra pakankamas, vertinant geriau atsižvelgti į medianas, o ne vidurkį.

Pavyzdžiui, Neringos savivaldybėje, kur per metus sudaroma kelios dešimtys sandorių, šiemet 40–60 kv. m butų sandorių mediana siekia 2620,5 euro už kv. m. Lyginant su 2015 metais ji yra ketvirtadaliu didesnė.

Registrų centro nuotr./Paulius Rudzkis
Registrų centro nuotr./Paulius Rudzkis

Sostinėje tokių butų sandorių mediana per pastaruosius penkerius metus paaugo beveik 40 proc., Palangoje – net 55 proc., Klaipėdoje – maždaug 40 proc., Kaune – 70 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius