-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Samsung Galaxy S4“: plastmasinis feraris (apžvalga)

Žinote tą jausmą, kai ilgai lauktam pirkiniui išleidi kelių mėnesių (ar net metų) santaupas ir nuoširdžiai juo džiaugiesi, bet kažkur širdies gelmėje jauti, kad kitas svarstytas variantas galėjo būti geresnis? Kažkodėl įtariu, kad būtent toks jausmas užplūsta „Samsung Galaxy S4“ pirkėjus.
Išmanusis telefonas „Samsung Galaxy S4“
Išmanusis telefonas „Samsung Galaxy S4“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nesupraskite neteisingai – šis išmanusis telefonas išties yra aukščiausios klasės ir beveik idealus, bet draugo obuolys juk visada skanesnis už savą apelsiną.

„Galaxy S4“ naudojau savaitę, o įspūdžius galiu apibendrinti penkiais žodžiais: greitas, ryškus, didelis, funkcionalus ir plastmasinis.

Spartumo pažiba

Jau anksčiau skelbta, kad „Galaxy S4“ yra greičiausias išmanusis rinkoje. Jis tikrai labai greitas – telefone naudojamas keturių branduolių 1,9 GHz taktinio dažnio „Snapdragon 600“ procesorius puikiai veža žaidimus, aukštos raiškos vaizdo įrašus ir kitą sunkų turinį.

Operacinė sistema „Android 4.2.2“ taip pat nestriginėja, atmintyje likusios programos persijungia sklandžiai ir greitai. Atvirai sakant, net nustebau, kad visą savaitę telefonas (tiksliau, „Android“ operacinė sistema) veikė be priekaištų ar pakibimų, nors kankinau jį tikrai nemažai. Spyriotis jis bandė tik išsikrovus baterijai, bet prijungus įkroviklį susiprato, kad taupyti elektros nereikia, todėl skrido toliau.

Ir tai dar ne viskas: jei sekundės dalies uždelsimas pradėtų erzinti, telefoną galima paspartinti. Nedidelį efektą pajausite vien išjungę nenaudojamas funkcijas (jas dar aptarsiu vėliau), o jei esate labiau patyręs galite „nurengti“ operacinę sistemą ir... skraidykite į valias. Tada net „HTC One“ savininkai negalės aiškinti, kad jų telefone tas pats procesorius mažesnėmis apsukomis veikia greičiau.

Spalvingas

Žmonės mėgsta didelius ekranus, todėl „Samsung“ pildo jų norus – naujojo kompanijos flagmano ekrano įstrižainė yra net 5 coliai (12,7 cm).

„Super AMOLED“ ekranas nusipelno kuo didžiausių pagyrų. Jo raiška – „Full HD“ (1920 x 1080 tšk.), taigi taškų neįžiūrėsite net priglaudę telefoną prie nosies. Ekranas ne tik didelis, bet ir ryškus, spalvos – sodrios, jis puikiai veikia net spiginant saulei, o prietemoje galėsite mėgautis tikra juoda.

Jei nesibodite žiūrėti filmus ar serialus tokio dydžio ekrane, jums tikrai patiks tai daryti. Kiek liūdnesnė žinia ta, kad aukštos raiškos vaizdo įrašai užima nemažai vietos, o ją teks taupyti. Mat nusipirkę 16 GB telefono versiją realiai galėsite naudotis tik maždaug puse šios atminties. „Samsung“ rezervavo maždaug 7 GB velniažin kam ir jų nesusigrąžinsite – teks tenkintis tuo, kas liko. Taigi jei daug keliaujate ar tiesiog mėgstate telefone turėti daug įrašų, verta pagalvoti apie atminties išplėtimą „microSD“ kortele (laimei, bent tokia galimybė yra).

Žinoma, už greitį ir grožį teks sumokėti... elektra. Telefone įmontuota ypač talpi 2600 mAh baterija, bet ir ji nėra visagalė – aktyviai naudojant telefonas ištemps tik dieną. Ir labiausiai bateriją iškrauna ne procesorius, o ekranas. Testavimo metu įsijaučiau į vieną žaidimą ir net po pusdienio lenktynių pagrindiniu baterijos rijiku liko ekranas, o žaidimas išnaudojo tik dešimtadalį energijos. Taigi net jei telefonu tik rašysite žinutes ar naršysite internete, baterija vis tiek seks sparčiai.

Plokščia plyta

Nors ekranas padidėjo, paties telefono dydis liko beveik toks pat kaip „Galaxy S3“, mat sumažėjo tarpai nuo ekrano iki krašto – šonuose jie užima vos kelis milimetrus. Viršuje atsirado vietos garsiakalbiui, keliems sensoriams, vaizdo kamerai ir užrašui „Samsung“, apačioje – vienam fiziniam ir dviem lietimui jautriems mygtukams (kurie įsižiebia tik juos paspaudus).

„Kokią čia plytą turi?“ – klausia pažįstamas. „Anokia čia plyta, tik 130 gramų“, – atšaunu.

Dešinėje kraštinėje yra vienintelis atrakinimo mygtukas, kairėje – du garso reguliavimo mygtukai, apačioje rasite baterijos įkrovimui bei duomenų perkėlimui skirtą „microUSB“ jungtį, viršuje – ausinių lizdą. Nugarinėje dalyje įsitaisė 13 mln. tšk. kamera su blykste, taip pat paliktas tarpelis garsiakalbiui.

Keista ir apmaudu, kad naudojamas tik vienas garsiakalbis – nors jis gana kokybiškas, garsumo gali pritrūkti. Ypač rytais: telefonui gulint ant nugaros net didžiausiu garsumu skambantis žadintuvas tik prabudins iš sapno, bet neprivers pašokti iš lovos. Mano praktika rodo, kad toks žadinimas išugdo įprotį pramerkti vieną akį, išjungti visus žadintuvus ir miegoti toliau.

Beje, jaučiu pareigą įspėti: pirkdami tokio dydžio telefoną pagalvokite, ar jis tikrai bus patogus ir ar sugebėsite jį valdyti viena ranka. Dešiniarankiams sunkiausia nykščiu pasiekti kairį viršutinį kampą.

Valdymas akimis...

„Galaxy S4“ įdiegta tiek įvairiausių jutiklių, kad visiems jiems išvardinti ir apibūdinti reikėtų kelių puslapių. O visoms funkcijoms įjungti ir išjungti net sukurtas atskiras meniu (žr. nuotr.).

Iš pradžių galite bandyti naudotis telefonu šias funkcijas įjungę, bet galiu užtikrinti – vėliau viską išjungsite, nes jos labiau erzins nei duos naudos. Taip, net valdymas akimis. Ypač jis.

Išmanusis telefonas „Samsung Galaxy S4“
Išmanusis telefonas „Samsung Galaxy S4“

Nuo to ir pradėsiu. Išgirtasis ir išreklamuotas valdymas akimis turėtų būti ypač naudingas naršant internete – neva įrenginys automatiškai užfiksuoja, kada žiūrite žemyn ir paslenka tekstą. Iš tiesų taip nėra. „Galaxy S4“ priekinė kamera tiesiog fiksuoja, ar esate atsimerkęs, o tekstas slenkamas palenkus telefoną.

Blogiausia net ne tai, kad telefoną reikia laikyti labai stabiliai (nes ir dėl menko palenkimo tekstas ekrane pradės judėti), o tai, jog skaitant tekstą ekrane nuolat pasirodo animacija, pranešanti, kad telefonas nebefiksuoja atmerktų akių. Maža to, ši funkcija veikia tik keliose specifinėse aplikacijose (pvz., tik pagrindinėje „Android“ interneto naršyklėje, bet ne „Chrome“ ar kokioje kitoje).

Panašiu principu telefonas gali atlikti dar vieną dalyką – automatiškai sustabdyti vaizdo įrašą jei nusisukate. Bėda ta, kad vaizdo įrašai bus pristabdomi dažniau nei norėtumėte. Pavyzdžiui, ilgesniam laikui užsimerkus, pasikrapščius akį, pasukus telefoną ar įvykus kokiam kitam trikdžiui.

...ir rankų mostais

Dar viena naujovė – galimybė dalį telefono funkcijų valdyti rankų mostais.

Pavyzdžiui, galima vartyti puslapius ar slinkti tekstą pamojant ranka priešais telefoną ir jo nepaliečiant. Teoriškai tai turėtų būti naudinga tais atvejais, kai rankos yra purvinos (ar atvirkščiai – sterilios ir negalite prie nieko liestis). Tarkime, gaminate maistą ir vadovaujatės receptu telefone. Bet taip ir nesupratau, kaip neliečiant ekrano reiktų telefoną atrakinti. O jei jau sykį jį palietėte, gal galite paliesti ir dar kartą – taip bus ne tik greičiau, bet ir tiksliau nei mosikuoti rankomis.

Taip pat įrenginys gali jausti, jei pirštą laikote šalia ekrano, bet jo neliečiate. Tokiu atveju, pavyzdžiui, galima perskaityti SMS žinutę jos neatidarius ar žiūrint vaizdo įrašą žvilgtelėti į kitą jo vietą neprasukant. Problema ta, kad pirštą reikia laikyti labai arti ekrano ir aš dažniausiai ekraną vis tiek paliesdavau. Be to, nesupratau viso to prasmės – kam žaisti ore, jei galima tiesiog paliesti ekraną ir atlikti norimus veiksmus. Tiesiog, greičiau ir patogiau. Na, bet niekada nežinai, gal kažkam tai naudinga ir reikalinga.

Išmanusis telefonas „Samsung Galaxy S4“
Išmanusis telefonas „Samsung Galaxy S4“

Dar viena nelabai praktiška, bet smagi funkcija – mostelėjus ranka virš užrakinto telefono ekranas trumpam įsižiebia, o jame parodomas laikrodis, ryšių informacija (kiek gavote SMS, „Facebook“ ar „Skype“ žinučių, praleidote skambučių) bei baterijos įkrovimo lygis (žr. nuotr. dešinėje). Taigi, tarkim, išlipęs iš baseino gali greit sužinoti, kad tavęs niekas nepasigedo. Arba nubudęs naktį pamatyti, kiek dar turi laiko snūduriuoti (tik svarbu bemojuojant nenusviesti telefono po lova).

O vienintelė bent kiek naudinga naujovė pasirodė ta, kad mostelint virš telefono galima atsiliepti į skambutį. Nors praktiškai ši funkcija praverčia retai, gali būti ramus, kad gamindamas maistą ar išlipęs iš to paties baseino galėsi atsiliepti į skambutį nevalęs rankų.

Specifinės programėlės

„Galaxy S4“ turi šūsnį iš anksto įdiegtų aplikacijų, skirtų būtent „Samsung“ telefonams. Gaila, ne visos jos veikia Lietuvoje (pavyzdžiui, telefonu pakeisti televizoriaus pultelį mūsų šalies gyventojams kažkodėl nelemta). Bet iš kitų galima išpešti naudos.

Pavyzdžiui, jei šį telefoną turės ir kiti šeimos nariai ar draugai, susiskambinę programėle „ChatON“ galėsite ne tik šnekėti su vaizdu, bet ir perimti kito telefono valdymą (žinoma, tik su jo savininko sutikimu). Kam to reikia? Ogi jūsų tėvams. Tarkime, kitame mieste gyvenanti mama neranda kokio nustatymo ar nemoka atsisiųsti programėlės. Perėmę telefono valdymą galėsite viską atlikti patys ir nereiks vargti aiškinant, kur ir ką spausti.

Patobulinta ir vaizdo kameros programėlė. Įdomi naujovė – galimybė fotografuoti išsyk abiem kameromis (tiek galine, tiek priekine). Pavyzdžiui, jei fotografuojate draugus, jūsų veidas taip pat bus „užklijuotas“ ant šios nuotraukos. Ir dar užantspauduotas „Samsung“ ženklu. Taip pat fotografavimo metu ar po jo galima įrašyti garsą (taip ir nesugalvojau jokio praktiško panaudojimo būdo – jei reikia garso, kodėl vaizdo tiesiog nenufilmavus?). Arba fotografuoti judantį vaizdą ir sujungti nuotraukas į vieną (pvz., šuolį su dviračiu per rampą ar kokį akrobatinį triuką).

Kalbant apie fotokamerą, ji veikia greitai ir patikimai, o užfiksuotų kadrų kokybė, esant geram ar vidutiniam apšvietimui, išties puiki. Tamsoje daug vilčių dėti neverta – blykstė gelbės iki poros metrų. Bet šią bėdą turi beveik visi telefonai (vienintelė man žinoma išimtis – „Lumia 920“).

Nuotraukų ar vaizdo įrašų dalinimasis naudojant NFC, sveikatingumo programėlės kalorijų skaičiuotojams ir jų degintojams, patarimai keliauninkams, valdymas balsu ir kiti „žaisliukai“ jau kažin ar ką nustebins, taigi tiesiog informuoju – visa tai yra.

Išmanusis telefonas „Samsung Galaxy S4“
Išmanusis telefonas „Samsung Galaxy S4“

Nelemtas dangtelis

Tai štai, investuoji į telefoną virš 2 tūkst. Lt ir gauni aukščiausio lygio įrenginį su... plastmasiniu dangteliu. Išrasta tiek įvairiausių medžiagų – tvirtų, patvarių, atsparių, lanksčių ir kietų... Bet „Samsung“ savo flagmanui pasirinko paprasčiausią plastmasę. Rado kur taupyti, sakyčiau.

Praktiška? Nepasakyčiau – plastmasė slidi ir net nerantuota, o tai padidina šansus, kad telefonas išslys iš rankos. Patogu? Nebent dar neatsičiupinėjote plastmasės kitur. Patvaru? Dangtelis lankstus, bet jį laiko plastmasiniai kištukai, o kitų telefonų patirtis rodo, kad jie bet kurio atidarymo ar kritimo metu gali nulūžti.

Rimtai, nesugalvoju nei vieno logiško paaiškinimo, kam reikalingas plastmasinis dangtelis. Vienintelis jo privalumas – tai, kad jį galima nuimti ir pakeisti kitu. Pavyzdžiui, tokiu, kuris leis telefoną įkrauti belaidžiu būdu. Arba apsaugos įrenginį kritimų metu. O dar geriau – „S View“ dangteliu, kuris uždengia ekraną, bet palieka tarpelį, kuriame bet kada galima pamatyti laiką ar atsiliepti į skambutį jo neatlenkiant.

Beje, nuėmę dangtelį galėsite ne tik prijungti „microSD“ kortelę, bet ir išimti bateriją. „Galaxy S4“ yra vienas iš nedaugelio flagmanų, kurio bateriją galima keisti, ir nors žinau vos kelis žmones, kuriems tokia galimybė yra reikalinga, tokių yra. Be to, baterijos nėra amžinos, taigi jei tikitės telefoną naudoti penkerius metus ar ilgiau, ją gali tekti keisti ir jums.

Telefono kaina – apie 2400 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius