Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 02 /15:29

Dėl Švedijos policijos reido neveikė populiarios „torrent“ svetainės, tarp jų – ir „Linkomanija“

Švedijos policija pirmadienio vakarą atliko reidą failų dalinimosi tinklalapių pamėgtoje švedų hostingo kompanijoje „PRQ“, kurios paslaugomis naudojasi ir lietuviška „torrent“ svetainė Linkomanija.net.
Žmogus prie kompiuterio
Žmogus prie kompiuterio / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kompaniją „PRQ“ įkūrė populiariausios „torrent“ svetainės pasaulyje „The Pirate Bay“ pradininkai Gottfridas Svartholmas ir Fredrikas Neij. Tad nenuostabu, kad į ją suskubo kraustytis nemaža dalis failų dalinimosi tinklalapių.

Dabar, policijos pareigūnams atliekant kratą, visi jie dingo iš eterio. Tarp jų – lietuviškoji Linkomanija.net, taip pat Torrenthound.com, Tankafetast.nu bei kelios sporto transliacijų svetainės. Taip pat nepasiekiami keli privatūs „torrent“ tinklai, tokie kaip „GFTracker“ ir „Bithumen“.

Šiuo metu neveikia ir „The Pirate Bay“, bet jos atstovai tinklalapiui Torrentfreak.com teigė, kad jie nebesinaudoja „PRQ“ paslaugomis, o svetainė neveikia dėl elektros tiekimo sutrikimų.

Taip, jie ieško keturių serverių. Tai yra pirmas kartas nuo 2010 metų, kai jie tai atlieka, – sakė M.Viborgas.

„PRQ“ savininkas Mikaelis Viborgas užsimena, kad policija ieško konkrečios įrangos. „Taip, jie ieško keturių serverių. Tai yra pirmas kartas nuo 2010 metų, kai jie tai atlieka“, – „Nyheter24“ sakė M.Viborgas.

Reidas nebuvo atsitiktinis – policija pirmadienį atvyko į „PRQ“ ieškodama techninės įrangos, susijusios su konkrečiais IP adresais. Tačiau „PRQ“ sistemos buvo nulūžusios, o nustatyti reikiamą techninę įrangą pavyko tik šiandien, kai sistemų darbas buvo atnaujintas.

M.Viborgas kol kas negali pasakyti, į kuriuos tinklalapius nusitaikė policija, tačiau jis įsitikinęs, kad tyrimas susijęs su autorių teisių pažeidimais.

Švedijos teisėsaugos atstovai patvirtino žinantys apie reidą, tačiau daugiau informacijos nepateikė.

Tai ne pirmas kartas, kai „PRQ“ atliekama krata. 2006 metais atlikdami kratą dėl „The Pirate Bay“ veiklos Švedijos policijos pareigūnai konfiskavo 180 serverių. Vėliau paaiškėjo, kad dauguma jų priklausė klientams, kurie neturi nieko bendro su minėta „torrent“ svetaine.

Kada „PRQ“ paslaugas naudojančios svetainės grįš į eterį kol kas neaišku.

Forbes.com skelbia, kad „PRQ“ gali turėti per 2 tūkst. klientų. Kompanijos paslaugomis yra naudojęsi „Wikileaks“, taip pat čia talpintos pedofilų, čečėnų sukilėlių bei įvairios prieštaringai vertinamos svetainės.

Pati „PRQ“ nesidomi, kas yra jos klientai ir suteikia serverių prieglaudą visiems pageidaujantiems. Kompanija net priima atsiskaitymus grynaisiais pinigais, išvengiant pavedimų per banką ir tokiais atvejais neturi jokių duomenų apie savo klientus. „Iš principo mes nežinome, kas yra mūsų klientai. Švedijos įstatymai to nereikalauja“, – aiškino M.Viborgas.

Papildyta 13.38 val.: Neoficialių šaltinių pateikiami duomenys skiriasi: vieni teigia, kad pareigūnai ieškojo „Tankafetast“ serverių, kiti – kad reidas atliktas dėl „The Pirate Bay“, esą ši svetainė pas „PRQ“ vis dar laikė keturis savo serverius. Nors „The Pirate Bay“ tai neigia, įtarimus sustiprina tai, kad tinklalapis yra ilgokai nepasiekiamas.

Teigiama, kad pirmadienį pasirodžius policijos pareigūnams „PRQ“ darbuotojai atjungė visą tinklą, kad jiems duomenų centre būtų sudėtingiau atrasti ieškomus serverius, o klientams suteiktų laiko. Kol pareigūnai išsiaiškins, kurių būtent serverių jiems reikia ir juos konfiskuos, susiję tinklalapiai gali būti nepasiekiami, nebent jų administratoriai perkels srautą į kitus serverius, kuriuose yra atsarginės duomenų kopijos.

Kurį laiką nepasiekiamas buvo ir „PRQ“ oficialus tinklalapis, tačiau neseniai jis grįžo į eterį.

Papildyta 15.29 val.: Antradienio popietę, praėjus maždaug parai nuo „nulūžimo“, „Linkomanija“ atsigavo ir vėl veikia kaip įprasta.

Į eterį grįžo ir dalis kitų svetainių, kurios buvo susidūrusios su sutrikimais, tačiau ne visos. „The Pirate Bay“ tebėra nepasiekiama.

Dėkojame Įkrauk.lt skaitytojui, pranešusiam apie „torrent“ svetainių veiklos sutrikimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius