Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Google“ skelbia karą slaptažodžiams

Norite lengvesnio būdo prisijungti prie savo elektroninio pašto? Ateityje paprasčiausiai užteks telefonu ar žiedu prisiliesti prie kompiuterio ekrano, prognozuoja „Google“.
„Google“ logotipas
„Google“ logotipas / Gedimino Gasiulio/15min.lt nuotr.

Kaip rašo „Wired“, 2012-aisiais „sulūžo“ slaptažodis: buvo kaip niekada daug naujienų apie tai, kaip programišių grupuotės įsilaužė į politikų elektroninio pašto dėžutes ir paviešino jų turinį ar iš paprastų vartotojų pašto dėžučių siuntinėjo brukalus.

Primenamas ir toks atvejis, kai programišiai tiesiog ištrynė vieną „Wired“ bendradarbio elektroninę tapatybę: ištrynė jo „Gmail“ el. pašto paskyrą, „Twitter“ siuntinėjo rasistines žinutes, ištrynė „iPhone“, „iPad“ ir jo nešiojamojo kompiuterio turinį bei elektroninius laiškus.

„Google“ sutinka, kad slaptažodžiai moderniame internete „kaip niekad silpni ir yra nepakankama apsauga vartotojams“. Todėl šios kompanijos saugumo skyriaus viceprezidentas Ericas Grosse‘as ir inžinierius Mayankas Upadhya ruošiasi pristatyti naujausius būdus, kaip sustiprinti savo e. tapatybę internete – konkretūs pasiūlymai bus pristatyti šio mėnesio žurnalo „IEEE Security & Privacy Magazine“ numeryje.

Šiuo metu „Google“ eksperimentuoja su slaptažodžio pakaitalais: plona „Yubico“ kriptografine kortele, kurią įstačius į kompiuterį būtų galima automatiškai prisijungti prie „Google“. Šiuo atveju nereikia jokių papildomų programų  – „Google“ jus atpažintų vienu pelytės spustelėjimu.

Prognozuojama, kad ateityje panašiu įrenginiu būtų galima „suasmeninti“ ir daugiau įrenginių, pavyzdžiui, išmanųjį telefoną. Priduriama, kad technologijoms tobulėjant, tai būtų galima padaryti net ir be jokios kortelės – užtektų prisijungti belaidžiu ryšiu.

„Wired“ rašo, kad ateityje tokie slaptažodžiai nebūtų nemokami. Tačiau yra ir geroji pusė: vartotojams nereikės įsiminti daugelio sudėtingų slaptažodžių. Kita vertus, tokią kortelę tektų saugoti kaip savo akį, o jai dingus reiktų skubiai pranešti atitinkamoms tarnyboms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius