Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teisininkas Andrius Iškauskas pasiūlė receptą, kaip „Linkomanija“ galėtų legalizuotis

Didžiausia lietuviška „torrent“ svetainė „Linkomanija“, sulaukianti ir didžiulio autorių teisių gynėjų bei teisininkų dėmesio, galėtų viso to išvengti ir nesunkiai legalizuoti savo veiklą. Tiesa, tai galimai sugriautų svetainės verslo modelį.
„AAA Baltic Service Company“ advokatas Andrius Iškauskas
„AAA Baltic Service Company“ advokatas Andrius Iškauskas / Alvydo Opulskio / Gykai.lt nuotr.

Konferencijoje „Login“ šnekėjęs kontoros „AAA Baltic Service Company“ advokatas Andrius Iškauskas pastebėjo, kad legalizuoti savo veiklą svetainės, kurių turinį kelia vartotojai, gali sekdamos tokių grandų, kaip „Youtube“, pavyzdžiu. Sprendimo esmė – šalia turinio integruoti nuorodą, kurią paspaudę kiti vartotojai ar autorių teisių savininkai gali įspėti, jog turinys yra neteisėtas.

„Bet tai iš esmės sugriautų „Linkomanijos“ verslo modelį. Nes tokiu įrankiu teisių turėtojai labai aktyviai naudotųsi, spaustų ant visų tokių nuorodų, reikia ar nereikia, ir tada „Linkomanija“ turėtų reaguoti. Jei jie nereaguotų, tada jiems būtų dar blogiau negu dabar. Nes jie būtų gavę tą faktinę žinią apie pažeidimą ir jau tada teismui net nereiktų sakyti, kad jie yra kalti dėl to, jog sukūrė sistemą. Užtektų pasakyti, kad štai, yra aprašas, jūs jo nesilaikėte, faktinę žinią turėjote, nepašalinote – kalti“, – pastebėjo A.Iškauskas.

Tiesa, šalinti turinio išsyk nėra privaloma – tam suteikiamos dvi dienos, per kurias tarpininkas turėtų kreiptis į informaciją įkėlusį asmenį paaiškinimo ir tik tada imtis veiksmų. „Aš įtarčiau, kad teisių turėtojai tokiu atveju bandytų sakyti, jog „Linkomanija“ specialiai delsia tas dvi dienas tam, kad nesiimtų priemonių. Ypač kai yra akivaizdu, kad yra pažeidimas. Juk tiems veiksmams atlikti fiziškai dviejų dienų nereikia“, – pastebėjo A.Iškauskas.

Dar vienas niuansas – laikantis tokios sistemos, administratoriams tektų pašalinti visą anksčiau įkeltą turinį, taigi svetainėje faktiškai neliktų senų dokumentų, ji neturėtų archyvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius