-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Astronomai pirmą kartą pastebėjo, kaip juodoji skylė išspinduliuoja šviesą

Astronomai pirmą kartą pastebėjo, kaip juodoji skylė išspinduliuoja regimąją šviesą po to, kai „praryja“ šalimais esančių žvaigždžių medžiagą.
Juodoji skylė praryja žvaigždę
Juodoji skylė praryja žvaigždę / Wikicommons nuotr.

Šie šviesos žybsniai, trukę nuo kelių minučių iki kelių valandų, pastebėti Gulbės žvaigždyne, kuris nuo mūsų nutolęs už 7,8 tūkst. šviesmečių. Kai kurie šių žybsnių buvo tokie ryškūs, kad astronomai galėjo juos matyti su gana kukliu 20 cm skersmens teleskopu, rašo Sciencealert.com.

Kai kurie šių žybsnių buvo tokie ryškūs, kad astronomai galėjo juos matyti su gana kukliu 20 cm skersmens teleskopu

„Mes pirmą kartą nustatėme, kad aktyvumas juodosios skylės kaimynystėje gali būti pastebėtas optine šviesa žemu šviesos ryškiu, – sakė Mariko Kimura iš Kijoto universiteto Japonijoje. – Atradimas rodo, kad šį fenomeną galima stebėti kukliais optiniais teleskopais be aukštųjų technologijų rentgeno ar gama spindulių teleskopų.“

Niekas – įskaitant ir šviesą, negali ištrūkti iš juodosios skylės, kai į ją patenka. Tačiau dujų, dulkių „rijimo“ ar žvaigždžių plėšymo procesai sukelia juodosios skylės akrecijos diskų formavimąsi šalia įvykių horizonto. Šie diskai gali stumti plazmos srautus per visą galaktiką ir pasiekti iki 10 mln. laipsnių Celsijaus temperatūras.

Kartais dėl milžiniškos šilumos juodosios skylės akrecijos diskus verčia spinduliuoti itin ryškų švytėjimą. Tai Kimuros komanda pastebėjo analizuodama V404 Cygni – aktyvią juodąją skylę Gulbės žvaigždyne, kuri „prabudo“ po 26 metų miego.

V404 Cygni yra viena arčiausiai Žemės esančių juodųjų skylių. Ją pažadino žvaigždės partnerės gravitacinė trauka, kuri per daug priartėjo ir privertė juodąją skylę nuplėšti žvaigždės paviršiaus medžiagą.

„Nature“ publikuotame tyrime mokslininkų komanda kelia hipotezę, kad optinė šviesa kyla iš rentgeno spindulių, kurie generuojami akrecijos disko centre. Rentgeno spinduliai šildo išorinį akrecijos disko regioną ir priverčia jį skleisti optinius spindulius.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius