Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bumerango ūkas – absoliutus speigo rekordininkas visatoje

Poliarinis speigas (-70ºС -90ºС), lyginant su šalčiausiu objektu visatoje, yra pragariškas šutas. Mat šalčiausiu visatoje laikomo Bumerango ūko temperatūra yra vienu laipsniu aukštesnė už absoliutų nulį – šalčiau dar niekas niekur nerado.
Bumerango ūkas
Bumerango ūkas / NASA nuotr.
Temos: 2 Temperatūra Žemė

Kentauro žvaigždyne regimas, už 5 tūkstančių šviesmečių nuo Žemės egzistuojantis ūkas supa jo centre spindinčią šviesią mirštančią žvaigždę. 1995 metais ūkas buvo atrastas Čilėje veikiančiu 15 metrų skersmens švedų teleskopu „ESO Submillimetre Telescope“.

Bumerango ūką atradę astronomai Sahai ir Nymanas pareiškė, jog tai yra šalčiausia vieta visatoje. Temperatūra ten siekia net -272ºС, o tai yra tik vienu laipsniu šilčiau už absoliutų nulį – žemiausią įmanomą temperatūrą visatoje.

Netgi nuo Didžiojo sprogimo likęs visatos foninis švytėjimas, pasižymintis -270°C šalčiu, už Bumerango ūką yra šiltesnis net 3 kartus. Bumerango ūkas kol kas tebėra vienintelis visatoje pastebėtas objektas, kurio temperatūra yra žemesnė už foninę spinduliuotę.

Peteliškės formos Bumerango ūką suformavo nuožmūs tarpžvaigždiniai vėjai, kurių greitis siekia apie 500 tūkst. km/val. Jie nepaprastai šaltas dujas pučia nuo mirštančios žvaigždės. Ši per pastaruosius 1,5 tūkst. metų neteko maždaug vienos tūkstantosios Saulės masės, o tai yra 10-100 kartų daugiau nei įprasta. Tapti šalčiausiu regionu visatoje Bumerango ūką įgalino būtent ši šiurpiai sparti žvaigždės medžiagos ekspansija į tarpžvaigždinę erdvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius